ΤΟ BLOG
10/04/2016 05:13 EEST | Updated 11/04/2017 08:12 EEST

Η γλυκιά επιχείρηση μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης

Ετσι ξεκινήσαμε με κέφι την εικονική επιχείρηση στο Εσπερινό Γυμνάσιο, αποφασίσαμε την παραγωγή ενός αγροτικού προïόντος, οργανωθήκαμε και μοιράσαμε τους ρόλους ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες καθενός. Διαβάσαμε, ερευνήσαμε, δοκιμάσαμε και καταλήξαμε στην παραγωγή του γλυκού κουταλιού από τα ευωδιαστά λεμόνια Κρήτης. Μάθαμε να επιλέγουμε την πρώτη ύλη, διαβάσαμε για την μεταποίηση φρούτων, ακολουθήσαμε τα στάδια παραγωγής, της επεξεργασίας φρούτων με ζάχαρη, γνωρίσαμε τα μυστικά του σιροπιάσματος και της συσκευασίας.

archive

Λεμονόφυλλο του κουταλιού σας κερνάμε οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου από το Ηράκλειο της Κρήτης! Είναι το νέο προïόν της ομάδας των μαθητών του σχολείου μας που συμμετέχουμε ενεργά στην "Εικονική Επιχείρηση" του "Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/Junior Achievement Greece" υλοποιώντας την δράση «Δρω τοπικά, σκέφτομαι παγκόσμια», των Σχολικών Συμβούλων κ. Ελένης Πουλλά και κ. Θεοδώρου Αντωνίου.

Η ιδέα για τη δημιουργία της μαθητικής επιχείρησής μας γεννήθηκε από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές μας ως εργαζόμενοι μαθητές, αλλά και από καταιγισμό ιδεών, μέθοδο που χρησιμοποιείται σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων. Η Σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου μας κ.Πουλλά μαζί με τον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ΚΕΣΥΠ ( Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού) Ηρακλείου κ.Αντωνίου επισημαίνοντας αυτές τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές μας, οργάνωσαν σε δίκτυο τους μαθητές των Εσπερινών Σχολείων του Ηρακλείου (Γυμνάσιο και Λύκειο) μέσα από τη δράση «Δρω τοπικά, σκέφτομαι παγκόσμια». Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ενήλικοι μαθητές και οικογενειάρχες που θέλουμε να προσφέρουμε κάτι καλύτερο στον εαυτό μας και στους δικούς μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι το νησί μας προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προïόντα, αξιοποιήσιμα για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Ετσι ξεκινήσαμε με κέφι την εικονική επιχείρηση στο Εσπερινό Γυμνάσιο, αποφασίσαμε την παραγωγή ενός αγροτικού προïόντος, οργανωθήκαμε και μοιράσαμε τους ρόλους ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες καθενός. Διαβάσαμε, ερευνήσαμε, δοκιμάσαμε και καταλήξαμε στην παραγωγή του γλυκού κουταλιού από τα ευωδιαστά λεμόνια Κρήτης. Μάθαμε να επιλέγουμε την πρώτη ύλη, διαβάσαμε για την μεταποίηση φρούτων, ακολουθήσαμε τα στάδια παραγωγής, της επεξεργασίας φρούτων με ζάχαρη, γνωρίσαμε τα μυστικά του σιροπιάσματος και της συσκευασίας. Και με μεγάλη περηφάνια σας προσφέρουμε τραγανές φετούλες λεμονόφλουδας μέσα σε σιρόπι-νέκταρ που λιώνουν στο στόμα ξεχύνοντας την ασύγκριτη ευωδιά των αρωματικών μας λεμονιών!

Τα οφέλη που αποκομίσαμε από την εμπειρία μας στην Εικονική Επιχείρηση δεν περιορίζονται μόνο στο κέφι, τον ενθουσιασμό και την χαρά της δημιουργίας. Μελετήσαμε και ασκηθήκαμε στην εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων για το στήσιμο μιας επιχείρησης από την σύλληψη της ιδέας ως την υλοποίησή της. Συνεργαστήκαμε στενά με τους συμμαθητές μας τόσο μέσα στην ομάδα για την επίτευξη των στόχων μας, όσο και με τις άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο σχολείο. Έτσι πετύχαμε η διάθεση του προïόντος μας να γίνει στο προσεχές παζάρι που διοργανώνει ομάδα μαθητών και καθηγητών του σχολείου και αποφασίσαμε να δώσουμε τα πρώτα έσοδά μας στο κοινωνικό παντοπωλείο που λειτουργούμε τα τελευταία χρόνια στο Εσπερινό Γυμνάσιο, για την ενίσχυση άπορων και αδύναμων συμμαθητών μας, Ελλήνων και αλλοδαπών.

Ως εργαζόμενοι μαθητές, βρήκαμε επίσης την ευκαιρία στο πλαίσο της Εικονικής Επιχείρησης να ανταλλάξουμε εργασιακές εμπειρίες, γνώσεις, περιστατικά και ιδέες. Ακούσαμε απόψεις, προβληματισμούς, προτάσεις, και καλές πρακτικές που εμπλουτίζουν τις προοπτικές στον εργασιακό μας χώρο. Το σχολείο φέτος έχει περισσότερο ενδιαφέρον,γιατί μας βοηθά να βελτιωνόμαστε και στον χώρο της εργασίας μας. ΄Ετσι γινόμαστε αποδοτικότεροι, εφόσον εφαρμόζουμε συχνά στην πράξη ό,τι μάθαμε στην Εικονική Επιχείρηση!

Βέβαια ανεκτίμητοι συμπαραστάτες σε αυτό ήταν ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Αντωνίου στο ρόλο του εθελοντή και η φιλόλογος του σχολείου κ. Παρασκευή Παπαδάκη. Ο κ. Αντωνίου μας συμβούλευε, έλυνε τις απορίες, οργάνωνε επισκέψεις και ομιλίες από εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων ή επιστήμονες, μας καθοδηγούσε με γνώση και συνέπεια. Η κ.Παπαδάκη μας υποστήριζε ενθαρρύνοντας, συντονίζοντας και οργανώνοντας, ώστε να ξεπερνούμε τις διάφορες δυσκολίες και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Αξέχαστη θα μείνει σε όλους η συνάντηση για την τελική δοκιμή του προïόντος μας που είναι βασισμένο στην οικογενειακή συνταγή της Κωνσταντίνας Κυριακάκη. Όταν δοκιμάσαμε την πρώτη κουταλιά γλυκού, τόσο ενθουσιαστήκαμε από το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, που κάποιος είπε την μαντινάδα:

Ω λεμονιά μου με τσ' ανθούς στο δέτη φυτεμένη,

πόσοι για το χατίρι σου δεν είναι γκρεμισμένοι!

κι όταν του ανταπαντήσαμε:

Μια μαντινάδα θα σας πω με το γλυκό λεμόνι

να ζήσει η παρέα μας κι η συντροφιά μας όλη!

αυθόρμητα όλοι αρχίσαμε να χορεύουμε τον καλαματιανό τραγουδώντας το «λεμονάκι μυρωδάτο»!

Η ομάδα μας:

Γενικός Διευθυντής: Χρήστος Κουγιός

Διευθυντής Οικονομικών: Θανάσης Κουτσιούκης

Διευθυντής Παραγωγής: Δημήτρης Καρτσάκης

Διευθυντής Προσωπικού: Σούλα Νταγιάκου

Μάρκετινγκ: Φάνης Ορφανουδάκης

Παραγωγός: Κωνσταντίνα Κυριακάκη

Παραγωγός : Μαριάννα Μπεσλεμέ

Εθελοντής: Αντωνίου Θεόδωρος

Καθηγήτρια: Παπαδάκη Παρασκευή