Ευαισθητοποιημένοι από το δράμα των προσφύγων, στραφήκαμε στην ιδέα μιας επιχείρησης, η οποία θα προσφέρει τρόφιμα πρώτης ανάγκης, στους ανθρώπους αυτούς. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε το L.I.F.E (Love Is For Everyone) το οποίο είναι ένα πλήρες set υπερτροφών για τους πρόσφυγες, που τους προσφέρει άμεσα το ενεργειακό και βιταμινικό ισοδύναμο για την επιβίωσή τους. Συγκεκριμένα δημιουργήσαμε δύο είδη εκ των οποίων το ένα απευθύνεται στις ανάγκες των ενηλίκων προσφύγων και το δεύτερο στα μικρά παιδιά.
archive

Κάθε χρόνο το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, έναν θεσμό που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να διαχειριστούν τη δική τους επιχείρηση. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας, εμείς, οι μαθητές της Α' Λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, ιδρύσαμε την μη κερδοσκοπική επιχείρηση Food Locker, μια επιχείρηση η οποία αρχικά είχε ως στόχο την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία.

Η Food Locker, σύντομα επαναπροσδιόρισε το στόχο της όχι μόνο γιατί η ιδέα αυτή ήταν δύσκολη στην εκτέλεση, αλλά κυρίως γιατί ερχόταν σε αντίφαση με την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας. Ευαισθητοποιημένοι από το δράμα των προσφύγων, στραφήκαμε στην ιδέα μιας επιχείρησης, η οποία θα προσφέρει τρόφιμα πρώτης ανάγκης, στους ανθρώπους αυτούς. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε το L.I.F.E (Love Is For Everyone) το οποίο είναι ένα πλήρες set υπερτροφών για τους πρόσφυγες, που τους προσφέρει άμεσα το ενεργειακό και βιταμινικό ισοδύναμο για την επιβίωσή τους. Συγκεκριμένα δημιουργήσαμε δύο είδη εκ των οποίων το ένα απευθύνεται στις ανάγκες των ενηλίκων προσφύγων και το δεύτερο στα μικρά παιδιά.

Για την υλοποίηση της ιδέας καταβλήθηκε μεγάλη και συλλογική προσπάθεια. Αφού αρχικά ενημερωθήκαμε από ειδικό διατροφολόγο, καταλήξαμε στα τρόφιμα τα οποία θα εμπεριέχονται στο κουτί, προμηθευτήκαμε ότι χρειαζόμασταν (τρόφιμα, συσκευασία και κουτί) και προχωρήσαμε. Στόχος μας να στείλουμε όσα περισσότερα κουτιά LIFE, μπορούμε στους πρόσφυγες. Έτσι το τμήμα πωλήσεων απευθύνθηκε σε παιδιά, μαθητές, επιχειρήσεις οι οποίες στα πλαίσια της εταιρικής τους κοινωνικής τους ευθύνης, προσφέρουν με τη μορφή χορηγίας, μερίδες life τις οποίες εμείς αποστέλλουμε στον δήμο, την Εκκλησία, τις δομές ανθρωπιστικής βοήθειας στα μέρη όπου υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά ως μαθητές αρχίσαμε από το δικό μας target group.

Έτσι ενημερώσαμε του συμμαθητές μας για το προϊόν μας, με οπτικοακουστικά μέσα προσπαθήσαμε να τους ευαισθητοποιήσουμε πάνω στο θέμα των προσφύγων και τελικά το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο. Σε κάθε διάλειμμα στον χώρο που είχαμε στήσει την επιχείρησή μας όλο και περισσότεροι μαθητές ερχόταν και «υιοθετούσαν» ένα ακόμη κουτί.

Πάνω σ' αυτό ο κάθε μαθητής ζωγράφιζε ή έγραφε το μήνυμά του και το κουτί του έπαιρνε την θέση για την αποστολή. Με την πάροδο του χρόνου κατανοούσαμε όλο και πιο πολύ το πόσο σημαντική ήταν αυτή μας η προσπάθεια. Αυτό μας γέμιζε ικανοποίηση και μας έκανε να δουλεύουμε όλο και περισσότερο. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή ήταν η υπεύθυνη καθηγήτρια, κ. Δαμαλή Μαρία και ο συμβούλος μας κ. Κοσμίδης Λευτέρης, που με την επίβλεψη και καθοδήγησή τους αντιμετωπίσαμε τις όποιες δυσκολίες μας.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό επωφεληθήκαμε όλοι μας πολλαπλώς. Αρχικά γνωρίσαμε πράγματα γύρω από τη λειτουργία μιας επιχείρησης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει εφόδιο για τη μελλοντική μας επαγγελματική αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, αναπτύξαμε τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα βασικές αρετές ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου. Ακόμα, ο καθένας από εμάς ανακάλυψε το ρόλο μέσα στην ομάδα και συνειδητοποίησε ταλέντα, δεξιότητες και πτυχές του εαυτού του τις οποίες δεν γνώριζε. Φυσικά, μεγάλος ήταν και ο ενθουσιασμός μας, καθώς δημιουργήσαμε κάτι δικό μας, μια δράση που έγινε κομμάτι του εαυτού μας. Δεθήκαμε και αναπτύξαμε νέες σχέσεις και γνωρίσαμε καλύτερα ο ένας τον άλλο.

Τέλος, το πιο σημαντικό όφελος το οποίο αποκομίσαμε από την όλη διαδικασία είναι το συναίσθημα της προσφοράς το οποίο δε μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτα υλικό. Ένας χείμαρρος συναισθημάτων μας πλημμύριζε κάθε φορά που κάποιος αγόραζε ένα κουτί και βλέπαμε τον αριθμό τους να αυξάνεται.

Για όλους αυτούς του λόγους θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΣΕΝ/JA GREECE που μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε μια δράση που μας έδειξε τον σκληρό δρόμο της Επιχειρηματικότητας αλλά και μας δίδαξε την αξία του ανθρωπισμού που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Γενικός Διευθυντής: Γιώργος Μούργκος

Διευθυντής Marketing: Δημήτρης Ραχωβίτσας, μέλη: Κελαϊδής Νίκος, Γκούλη Νικολέτα, Στρόμινα Σοφία, Μανωλίδου Ευγενία

Διευθύντρια Πωλήσεων: Δήμητρα Χαραλαμπίδου,

Διευθύντρια Εμπορικού Τμήματος: Πασχαλίδου Κων/να, Μέλη: Παντάλη Σοφία, Τσουτσουλικλής Χρήστος

Διευθυντής Οικονομικών: Νίκος Τσιρίδης, μέλος: Χύτας Δημήτρης

Διευθύντρια Παραγωγής: Έλενα Γκαγκαμάνη, μέλη: Σταμκόπουλος Δημήτρης, Κέφου Μαριαλένα, Καλπάκη Θεοδώρα

Νομική Υπηρεσία: Καϊάφα Μάγδα και Τσολακίδου Ναταλία

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Δαμαλή Μαρία, Φυσικός

Σύμβουλος Εθελοντής: Κοσμίδης Λευτέρης, Φυσικός - Αυτοαπασχολούμενος

Δημοφιλή