ΤΟ BLOG
24/11/2016 04:02 EET | Updated 25/11/2017 07:12 EET

Ιωάννα Γιαννακοπούλου: Απο μαθήτρια-επιχειρηματίας έγινε «Ηγέτης για μια Ημέρα»!

Για όλους υπάρχει ένα σημείο στη ζωή τους, συνήθως κατά την εφηβεία, όπου αρχίζουν να γνωρίζουν τον εαυτό τους, να συνειδητοποιούν τα προτερήματα και τα ελατώμματα τους και να παρατηρούν τον εαυτό τους να αντιδρά σε ορισμένες καταστάσεις. Για μένα αυτό το σημείο ήταν η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Έχοντας μόλις αλλάξει σχολείο για την πρώτη τάξη του Λυκείου, θεώρησα το πρόγραμμα σαν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσω άτομα που μοιράζονταν τα ίδια ενδιαφέροντα με μένα.

archive

Για όλους υπάρχει ένα σημείο στη ζωή τους, συνήθως κατά την εφηβεία, όπου αρχίζουν να γνωρίζουν τον εαυτό τους, να συνειδητοποιούν τα προτερήματα και τα ελατώμματά τους και να παρατηρούν τον εαυτό τους να αντιδρά σε ορισμένες καταστάσεις. Για μένα αυτό το σημείο ήταν η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Έχοντας μόλις αλλάξει σχολείο για την πρώτη τάξη του Λυκείου, θεώρησα το πρόγραμμα σαν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσω άτομα που μοιράζονταν τα ίδια ενδιαφέροντα με μένα. Το γεγονός ότι τα παιδιά της προηγούμενης Εικονικής Επιχείρησης μιλούσαν για τη συμμετοχή τους με τόσο ενθουσιασμό, τόνιζαν πόσα πράγματα έμαθαν μέσα από το πρόγραμμα και είχαν δημιουργήσει τόσο στενή φιλία μεταξύ τους, με έκανε να δηλώσω αμέσως ενδιαφέρον.

Έτσι, το 2014, δημιουργήσαμε το Baby CheckApp. Μία εφαρμογή που απευθύνεται σε εγκύους και παιδιά μέχρι 6 ετών και τους βοηθάει να έχουν συγκεντρωμένες όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ειδοποιώντας τους όταν κάποια από αυτές πλησιάζει. Δουλεύαμε μαζί με την καθηγήτρια μας κάθε εβδομάδα μετά το σχολείο, αρκετά σαββατοκύριακα, ακόμα και στις διακοπές και τελικά, καταφέραμε να πάρουμε την 4η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΣEN/JA Greece. Ήταν σίγουρα μία μοναδική εμπειρία που μας βοήθησε να γνωρίσουμε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα από διάφορα σχολεία της χώρας.

Το να δημιουργείς μία επιχείρηση -έστω και εικονική- από την αρχή, να σκέφτεσαι λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία, να συνεργάζεσαι με άλλα άτομα που ίσως έχουν διαφορετικές απόψεις και να προσπαθείς να διατυπώνεις τη γνώμη σου και να είσαι ειλικρινής, είναι σίγουρα μία από τις εμπειρίες που σε διαμορφώνουν σαν άτομο και σε βοηθούν να ωριμάσεις και να ανακαλύψεις τον εαυτό σου.

Όμως, η ενασχόλησή μου με την επιχειρηματικότητα δεν σταμάτησε εκεί. Λόγω της πρόκρισης μας στον τελικό του διαγωνισμού, πήραμε υποτροφίες για το Θερινό Σχολείο Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα των 2 εβδομάδων με έκανε να καταλήξω στην επιλογή της συγκεκριμένης σχολής για τις σπουδές μου. Επιπλέον, πήρα μέρος στο Global Enterprise Project, στο Young Business Talents και επίσης έλαβα την Πιστοποίηση Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων του ESP (Entrepreneurial Skills Pass). Ακόμα και σήμερα, παραμένω ενεργό μέλος στην ομάδα του Junior Achievement Alumni Greece, δηλαδή του Συλλόγου Αποφοίτων του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων και έχω ήδη βοηθήσει, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Baby CheckApp, τις ομάδες του σχολείου μας που συμμετείχαν τα επόμενα χρόνια στο διαγωνισμό της «Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης».

Το προηγούμενο καλοκαίρι, το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων μας πρότεινε να δηλώσουμε συμμετοχή στο πρόγραμμα "Leaders for a Day" του Junior Achievement Europe. Το "Leaders for a Day" είναι ένα πρόγραμμα κατά το οποίο παιδιά της ηλικίας μου μπορούν να γίνουν η «σκιά» ενός επιχειρηματία για μία ημέρα. Για την αίτηση απαιτούνταν η ολοκλήρωση κάποιου προγράμματος του JA, η πιστοποίηση ESP και ένα video ενός λεπτού όπου θα παρουσιάζαμε τον εαυτό μας και το κίνητρο συμμετοχής μας. Για όσους πέρασαν στην τελική 3άδα κάθε χώρας ακολούθησε μία τηλεφωνική συνέντευξη και έτσι, επιλέχθηκαν οι 35 millennials από όλη την Ευρώπη που θα πήγαιναν στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο και θα είχαν την ευκαιρία να περάσουν μία μέρα με έναν ηγέτη. Όταν έμαθα ότι θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο Leaders for a Day, ήμουν φυσικά ενθουσιασμένη. Η δυνατότητα να γνωρίσω νέα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και επιτυχημένους επιχειρηματίες από όλη την Ευρώπη, ήταν μοναδική. Το να ταξιδέψω στο Βέλγιο, που θεωρείται το «κέντρο της Ευρώπης» και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διεθνή επιχειρηματικότητα, για να παρακολουθήσω μία τόσο σημαντική διοργάνωση, ήταν μεγάλη ευκαιρία για μένα.

Έτσι, φτάσαμε στις Βρυξέλλες στις 18 Οκτωβρίου και συμμετείχαμε σε ένα warm up session την 1η μέρα. Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα μέσω βιωματικών ασκήσεων κάνοντας ακόμα και διαγωνισμό παρουσίασης του ηγέτη μας. Όλο αυτό βοήθησε στο να συνδεθούμε σαν ομάδα ακόμα περισσότερο και να κρατήσουμε επαφή, συζητώντας ήδη για την επόμενη συνάντησή μας.

Στις 19 Οκτωβρίου γίναμε η «σκιά» ενός επιχειρηματία. Είχα μία καταπληκτική μέρα ακολουθώντας τον κ. Sébastien Delfosse, HR και Legal Director της Manpower Group. Αφού γνώρισα όλη του την ομάδα, είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να τον ρωτήσω κάποιες σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με την εργασία του και το πώς έφτασε στη θέση που είναι τώρα. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η απάντησή του στην ερώτηση μου αν αυτή είναι η ιδανική δουλειά για αυτόν. «Πιστεύω ότι κάποιος θα πρέπει να δοκιμάζει διάφορες θέσεις στη διάρκεια της ζωής του για να ανακαλύπτει τις δυνάμεις του και να γνωρίζει τον εαυτό του,» μου είπε, «όμως για την ώρα είμαι ενθουσιασμένος με αυτό που κάνω, οπότε ναι, θα έλεγα ότι κάνω την ιδανική δουλειά για μένα τη συγκεκριμένη στιγμή».

Μετά από αυτό, πήγαμε σε διάφορες συναντήσεις που είχε προγραμματίσει για τη συγκεκριμένη ημέρα. Όλοι ήταν πολύ θετικοί στο να απαντήσουν κάθε μου ερώτηση και στο να με ρωτήσουν τη γνώμη μου σχετικά με τη διαδικασία της συνάντησης, το οποίο με έκανε να νιώσω μέλος της εταιρείας. Στο διάλειμμα, είχα χρόνο να συζητήσω με την ομάδα του κ. Delfosse για την συμμετοχή μου στο JA, την επιχείρηση που είχαμε δημιουργήσει και τις προσδοκίες μου από την ημέρα μου στην Manpower. Αργότερα το απόγευμα, συναντηθήκαμε όλοι στο cocktail party που είχε προγραμματίσει το JA Europe, προκειμένου να συζητήσουμε σχετικά με την ημέρα μας και να αναφέρουμε πράγματα που μας έκαναν εντύπωση.

Από την ημέρα μου με τον κ. Delfosse κατάλαβα ότι το να είσαι ηγέτης είναι σίγουρα απαιτητικό. Όχι μόνο χρειάζεται πολλές ώρες εργασίας και πολλές συναντήσεις στη διάρκεια της μέρας, αλλά απαιτεί και τη λήψη αποφάσεων που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή πολλών. Υπάρχει σίγουρα μεγάλη πίεση, όμως ένας ηγέτης πρέπει πάντα να σκέφτεται με βάση τι είναι καλό για την εταιρεία του.

Η εμπειρία μου στην Manpower Belgium εκπλήρωσε τις προσδοκίες μου. Με ενέπνευσε και με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα αυτά που έχω μάθει τόσο κατά τη διάρκεια της εμπειρίας μου στο JA, όσο και στη σχολή μου μέχρι τώρα, εφαρμόζονται στην πραγματικότητα σε μια επιχείρηση. Πλέον, είμαι ακόμα πιο σίγουρη ότι θα ήθελα να εργαστώ σε μία τόσο οργανωμένη επιχείρηση στο μέλλον, μέχρι τουλάχιστον να είμαι σε θέση να δημιουργήσω τη δική μου.