ΤΟ BLOG
09/01/2017 07:08 EET | Updated 10/01/2018 07:12 EET

Οι εθελοντές-επιχειρηματικοί σύμβουλοι βοηθούν τα παιδιά μας να πετύχουν

Ένιωθες πως τα παιδιά θέλουν να καταλάβουν τον κόσμο των μεγάλων, θέλουν να συμμετέχουν στα πράγματα, θέλουν να κάνουν όνειρα και να μάθουν πώς θα καταφέρουν να τα πραγματοποιήσουν. Εκεί έχει σημασία εάν τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έχουν δίπλα τους κάποιον που θα τους πει ότι μπορούν. Που θα τους πει μπράβο για την έξυπνη ιδέα τους, που θα τους πει ότι εάν το θέλουν πολύ θα καταφέρουν να κάνουν κάτι σπουδαίο, για τους ίδιους και για τους συνανθρώπους τους. Χαίρομαι πολύ που ήμουν εγώ εκεί για αυτά τα παιδιά και ελπίζω ότι έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στο δρόμο τους προς την επιτυχία.

archive

«Τα παιδιά έχουν εξαιρετικές επιχειρηματικές ιδέες. Πολύ έξυπνες, πολύ καινοτόμες και από πολύ μικρές ηλικίες. Το ανακάλυψα όταν ήρθα σε επαφή με παιδιά έκτης δημοτικού στη Σαλαμίνα ως εθελοντής στο πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece «Ξοδεύοντας 'Εξυπνα - JA More Than Money». Έδειχναν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όταν παίζαμε ένα ειδικό επιτραπέζιο παιχνίδι και τους μιλούσα με απλή ορολογία για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις, για διάσημους επιχειρηματίες, ξένους και Έλληνες. 'Ηξεραν πολλά και έδιναν πολύ ώριμες απαντήσεις όταν τα ρωτούσα τι επιχείρηση θα ήθελαν να ανοίξουν.

Ένιωθες πως τα παιδιά θέλουν να καταλάβουν τον κόσμο των μεγάλων, θέλουν να συμμετέχουν στα πράγματα, θέλουν να κάνουν όνειρα και να μάθουν πώς θα καταφέρουν να τα πραγματοποιήσουν. Εκεί έχει σημασία εάν τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έχουν δίπλα τους κάποιον που θα τους πει ότι μπορούν. Που θα τους πει μπράβο για την έξυπνη ιδέα τους, που θα τους πει ότι εάν το θέλουν πολύ θα καταφέρουν να κάνουν κάτι σπουδαίο, για τους ίδιους και για τους συνανθρώπους τους. Χαίρομαι πολύ που ήμουν εγώ εκεί για αυτά τα παιδιά και ελπίζω ότι έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στο δρόμο τους προς την επιτυχία».

Ο κ. Σεραφείμ Παπαγεωργίου, στέλεχος της MetLife, μιλάει με πάθος για την εμπειρία του ως εθελοντής σε έναν τομέα όπου δεν είναι ευρέως γνωστό ότι υπάρχει εθελοντική δράση. Είναι ο τομέας της μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που εφαρμόζεται μέσα από τα προγράμματα του μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» στο Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο αλλά και στο Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για έναν οργανισμό υψηλού κύρους, καθώς είναι φορέας του παγκόσμιου Junior Achievement Worldwide που εκπαιδεύει στην επιχειρηματικότητα 10.000.000 παιδιά το χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Όλα τα προγράμματα υλοποιούνται παγκοσμίως με τη σημαντική συμβολή εθελοντών-επιχειρηματικών συμβούλων που προσφέρουν αφιλοκερδώς τον ελεύθερο χρόνο τους για να μάθουν στα παιδιά τα μυστικά των επιτυχημένων επιχειρήσεων.

«Η MetLife υποστηρίζει παγκοσμίως το έργο του Junior Achievement καθώς πιστεύει πολύ στους στόχους του, που είναι να προετοιμάσει τα παιδιά για τη ζωή μετά το σχολείο και να τους προσφέρει τις απαραίτητες εκείνες δεξιότητες που θα τα βοηθήσει να πετύχουν στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον», εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου. «Η υποστήριξη στο ΣΕΝ/JA Greece εντάσσεται στο πλαίσιο του MetLife LifeChanger, του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την βελτίωση του τρόπου ζωής των παιδιών και των νέων, μέσα από την ενίσχυση της αντίληψής τους επάνω σε οικονομικά θέματα.

Η MetLife έχει δώσει το μεγαλύτερο βάρος στην Ελλάδα, με σημαντική υποστήριξη του ΣΕΝ/JA Greece σε πόρους και εθελοντές καθώς πιστεύει πολύ στο ταλέντο των ελλήνων μαθητών και στην θέλησή τους να πετύχουν μεγάλους στόχους παρά την οικονομική κρίση. Πάνω από 350 εθελοντές έχουν βοηθήσει στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Σωματείου Επιχειρηματικίτητας Νέων/Junior Achievement Greece τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ο οργανισμός, μας τιμά με βραβεία εθελοντισμού.

Είναι για μένα πραγματικά μεγάλη τιμή να είμαι ένας από τους εθελοντές της MetLife, να είμαι κομμάτι αυτού του παγκόσμιου έργου για την ενίσχυση της νέας γενιάς. Είμαι υπερήφανος για τους ταλαντούχους μαθητές της Β' Λυκείου του 63ου ΓΕ.Λ. Αθηνών, με τους οποίους εργάστηκα ως εθελοντής πέρυσι κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece. Tα παιδιά έστησαν την μαθητική επιχείρηση «Fruterian» που είχε ως αντικείμενο την παραγωγή χυμών με βάση το σπανάκι. Η καινοτόμα ιδέα γι' αυτό τον εύγευστο και εξαιρετικά δυναμωτικό χυμό που πολύ έξυπνα ονομάστηκε POP i (που ακούγεται σαν το όνομα του Ποπάι) είχε μεγάλη επιτυχία, η εταιρία είχε κέρδη και τα παιδιά, προς τιμήν τους, διέθεσαν τα έσοδα σε φιλανθρωπικό σκοπό, στη Γραμμή Ζωής, Silver Alert.

Αρχικά τα παιδιά ήταν μουδιασμένα, δεν ήξεραν τι θα μπορούσαν να αποκομίσουν από το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα. Aυτό που προσπάθησα εγώ να κάνω είναι να τους κινήσω περισσότερο το ενδιαφέρον. Να τους μιλήσω για τις εμπειρίες μου στον επιχειρηματικό τομέα και έτσι να ενεργοποιήσω τα δικά τους, προσωπικά «θέλω» και μετά αυτά να «κουμπώσουν» μέσα στην ομάδα. Πολύ γρήγορα είδα τα παιδιά να ανοίγουν τα μάτια τους διάπλατα και να «ρουφάνε» τις πληροφορίες για την επιχειρηματικότητα, για τις φάσεις παραγωγής του προϊόντος, την προώθησή του, τις πωλήσεις. Το ενδιαφέρον και η ενέργειά τους διαρκώς αυξανόταν όταν έμπαιναν στην αληθινή διαδικασία παραγωγής του προϊόντος τους και έβλεπες ότι χαιρόντουσαν την κάθε στιγμή. Αυτή η χαρά, ήταν εκείνη που έφερε και την επιτυχία.

Τα παιδιά μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους και στους συμμαθητές τους και στη φετινή σχολική χρονιά όλη η Β' Λυκείου του 63ου ΓΕ.Λ. Αθηνών ήθελε να πάρει μέρος στο πρόγραμμα! Είμαι σίγουρος ότι και φέτος τα παιδιά του σχολείου αυτού θα έχουν εξαιρετική επιτυχία στο πρόγραμμα της μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» και στη ζωή τους γενικότερα, καθώς στήνοντας τη δική τους επιχείρηση αποκτούν σημαντικές δεξιότητες, όπως να δουλεύουν αποτελεσματικά μέσα σε μία ομάδα, να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους, να αναλαμβάνουν ρίσκα, να αναπτύσσουν πειστικά επιχειρήματα στην προώθηση τους προϊόντος τους, να κάνουν γνωριμίες και άλλα πολλά.

Η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα από τα σχολικά θρανία δίνει στα παιδιά σημαντικά οφέλη, καθώς ακόμα και η αποτυχία στις πρώτες τους προσπάθειες αποτελεί ουσιαστική εκπαιδευτική εμπειρία. Το μήνυμα προς στα παιδιά είναι ότι δεν το βάζουμε ποτέ κάτω. Μαζεύουμε γνώσεις και εμπειρίες και ο στόχος μας θα επιτευχθεί. Είμαι πολύ χαρούμενος που η ενθάρρυνση των παιδιών να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης γίνεται στην Ελλάδα με οργανωμένο, προσεκτικό τρόπο και με το πλήρες, κατανοητό, παγκοσμίως δοκιμασμένο εκπαιδευτικό υλικό του ΣΕΝ/JA Greece. Όσο μεγαλύτερη η επέκταση των προγραμμάτων του στα ελληνικά σχολεία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τα παιδιά και τη χώρα. Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλα τα στελέχη επιχειρήσεων να προσφέρουν την εθελοντική τους υπηρεσία στον σημαντικό αυτό σκοπό και θα δουν τους εαυτούς τους αλλά και τη χώρα να αλλάζει προς το καλύτερο.

Σεραφείμ Παπαγεωργίου

Account Executive & Voluntary Benefits, Corporate Sales, MetLife

Sponsoed Post