ΤΟ BLOG
10/08/2017 05:53 EEST | Updated 10/08/2017 05:53 EEST

3D City Art: Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου παράγουν 3D ψηφιακά μοντέλα για τη διακόσμηση πόλεων

Σήμερα το σχολείο μας δεν διαθέτει ούτε ένα υπολογιστή με ισχύ να υποστηρίξει σχεδιαστικά προγράμματα, ούτε έχουμε τριδιάστατους εκτυπωτές, φωτογραφικό εξοπλισμό και scanners που απαιτούνται για το έργο που παρουσιάζουμε! Με προϋπολογισμό που δεν ξεπέρασε τα 150 ευρώ, με τις φωτογραφικές μας μηχανές και τα κινητά μας τηλέφωνα και χρησιμοποιώντας δωρεάν την υπολογιστική ισχύ μέσω cloud computing κάπου στην Αμερική, με τους μαθητικούς μας λογαριασμούς για δωρεάν software, με πολλούς πειραματισμούς και αποτυχίες, καταφέραμε τελικά να παράγουμε ψηφιακά μοντέλα που μπορούν να εξελιχτούν σε έργα τέχνης μεγάλης αξίας.

archive

Στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό), προσπαθούμε να εμβαθύνουμε στον ψηφιακό σχεδιασμό, ως μέρος του προβλεπόμενου προγράμματος σπουδών, αλλά και αξιοποιώντας την ευελιξία που μας προσφέρουν τα προγράμματα Project και ελεύθερης ζώνης.

Από το 1980 και για δύο δεκαετίες (εποχή της τεκμηρίωσης), o σχεδιασμός αναπτύσσεται σε 2D σχέδια σε υπολογιστή, που αντικαθιστούν τα σχέδια στο χαρτί με ταχύτητα και ακρίβεια υπολογισμών. Από το 2000 (εποχή της βελτιστοποίησης) εξελίσσεται ο 3D σχεδιασμός, η προσομοίωση και η διαδικασία της ανάλυσης με υπολογιστές, που τεκμηριώνουν πως τα σχέδια θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ώστε να βελτιστοποιούνται πριν την υλοποίηση.

Σήμερα (εποχή της διασύνδεσης), οι υπηρεσίες σχεδιασμού αναπτύσσονται διαδικτυακά, βασισμένες στα δίκτυα (cloud-based) και την αξιοποίηση της τεράστιας υπολογιστικής ισχύος που προσφέρεται σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Εποχή ευέλικτης ανάπτυξης

Η εποχή μας μεταμορφώνεται, με το γρηγορότερο στην ανθρώπινη ιστορία ρυθμό, σε μια νέα εποχή ευέλικτης ανάπτυξης. Οι συνεργασίες σχηματίζονται σε εικονικές ομάδες με παγκόσμια τεχνογνωσία και δεξιότητες. Κεφάλαια και υλοποίηση ιδεών μπορούν να αναζητηθούν σε όλο τον κόσμο, ενώ οι υπολογιστές επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων, καθώς η υπολογιστική ισχύς, χάρη στο διαδίκτυο, είναι διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε.

Προηγμένες μέθοδοι παραγωγής καθορίζουν τη ζήτηση στην αγορά. Μικροβιομηχανίες αντικαθιστούν τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις παραγωγής και ευνοούνται στον ανταγωνισμό απέναντι σε μεγάλες εταιρείες. Οι σημερινοί αγοραστές απαιτούν πιο προσωπικά, εξατομικευμένα προϊόντα, και τα θέλουν γρήγορα. Τα προϊόντα ενσωματώνονται σε ψηφιακά συστήματα, που επιτρέπουν ενημέρωση, επικοινωνία και ανατροφοδότηση για γνώση και βελτίωση.

Φωτογραφίζοντας ένα κοχύλι

Το σημερινό ανταγωνιστικό τοπίο ευνοεί χώρες όπως η Ελλάδα που καθυστέρησαν στις παραπάνω εξελίξεις, «να μπει στο παιχνίδι» βασισμένη στην σύγχρονη τεχνολογία και την καινοτομία!

ΣΕΝ/JA GREECE και η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

Tο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό), συμμετέχει στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA GREECE φορέα του Junior Achievement Worldwide. Ο οργανισμός Junior Achievement Worldwide, είναι ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στον κόσμο, που εφαρμόζει προγράμματα επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση σε 122 χώρες, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 11 εκατομμυρίων μαθητών το χρόνο.

Ακολουθώντας τα βήματα του ΣΕΝ/JA GREECE στη πράξη με realtimeboard

Η πρόσκληση

Το πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA GREECE είναι μια πραγματική πρόκληση για μας, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουμε την αξία της προσοχής στην Ελληνική Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση που φοιτούμε. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εργαζόμενοι και ενήλικοι και παραμένουμε μετά την αποφοίτησή μας στο τόπο μας.

Σήμερα το σχολείο μας δεν διαθέτει ούτε ένα υπολογιστή με ισχύ να υποστηρίξει σχεδιαστικά προγράμματα, ούτε έχουμε τριδιάστατους εκτυπωτές, φωτογραφικό εξοπλισμό και scanners που απαιτούνται για το έργο που παρουσιάζουμε!

Με προϋπολογισμό που δεν ξεπέρασε τα 150 ευρώ, με τις φωτογραφικές μας μηχανές και τα κινητά μας τηλέφωνα και χρησιμοποιώντας δωρεάν την υπολογιστική ισχύ μέσω cloud computing κάπου στην Αμερική, με τους μαθητικούς μας λογαριασμούς για δωρεάν software, με πολλούς πειραματισμούς και αποτυχίες, καταφέραμε τελικά να παράγουμε ψηφιακά μοντέλα που μπορούν να εξελιχτούν σε έργα τέχνης μεγάλης αξίας.

Με βάση το παραπάνω εξωτερικό περιβάλλον, την συνδρομή του καθηγητή μας Σ. Γιαμάκου, του ΣΕΝ/JA GREECE και των συμβούλων μας, η ομάδα μας ανέπτυξε ένα επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στο καμβά του Α. Osterwalder, για να παρουσιάσουμε αναδυόμενες ευκαιρίες γύρω από το σχεδιασμό. Από την ψηφιοποίηση παραδοσιακής και όχι μόνο τέχνης, την επιπλοποιία, τη διακόσμηση, το βιομηχανικό σχεδιασμό αντικειμένων, μέχρι την ψηφιοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων, το σχεδιασμό τεχνητών μελών για την ιατρική και άλλα.

Από το μοντέλο στο σχέδιο

Σύντομη Περιγραφή της Μαθητικής μας Επιχείρησης

Ονομάσαμε την κοινωνική εικονική μας εταιρεία 3D CITY ART και παράγουμε 3D ψηφιακά μοντέλα για τη διακόσμηση πόλεων. Με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας και 3D σχεδιασμού, δημιουργούμε θεματικές συλλογές ψηφιακών έργων με βάση το Brand name της περιοχής.

Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η συλλογή "Argonauts", που αφορά προτάσεις για τη Πόλη του Βόλου, με αντικείμενα κοχύλια και βότσαλα που συλλέξαμε από την θάλασσα και που με τη μέθοδο τη φωτογραμμετρίας μετατρέπουμε σε ψηφιακά αντικείμενα, έτοιμα να αναπαραχθούν σε διάφορες κλίμακες ως πραγματικά τρισδιάστατα έργα τέχνης.

Tο κοχύλι στην αυλή του σχολείου μας (φωτορεαλισμός)

Η φωτογραμμετρία είναι μια σύγχρονη διαδικασία παραγωγής τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων που βασίζεται σε λεπτομερειακή φωτογράφηση πραγματικών αντικειμένων. Τα ψηφιακά μας μοντέλα μπορούν να αναπαραχθούν σε διάφορά μεγέθη, ώστε να εξυπηρετήσουν τον ψηφιακό σχεδιασμό αλλά και διάφορες πραγματικές ανάγκες.

Παράλληλα μέσα από ηλεκτρονικούς χάρτες διερευνούμε τα σημεία στις πόλεις, όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τα έργα μας, καθορίζουμε διαδρομές, γίνεται η επιλογή της κλίμακας και του τρόπου κατασκευής από χυτό μέταλλο ή σκυρόδεμα. Οι τεχνοτροπίες είναι γνωστές στο χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και τα καλούπια μπορούν να παραχθούν επίσης ψηφιακά από τα σχέδιά μας. Η υλοποίηση των κατασκευών μπορεί να γίνεται στο διάστημα των θερινών μας διακοπών.

Απευθυνόμαστε σε Πόλεις σε όλο το κόσμο μέσω της ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο

Δείτε τα Video

Θεματικές διαδρομές στη Πόλη

Η τιμή πώλησης των έργων συμφωνείται ξεχωριστά και καθορίζεται από τις παραπάνω παραμέτρους για κατασκευασμένο έργο. Τα έργα της συλλογής "Argonauts", ξεκινούν από 150.000 Ευρώ, είναι από επεξεργασμένο σκυρόδεμα και όλα τα έσοδα, βάση του καταστατικού μας, προορίζονται για την ανάπτυξη του σχολείου μας (κοινωνική εταιρεία).

Η δημιουργική ομάδα

Βίλυ Σαλματάνη (Πρόεδρος), Ρεντινιώτη Ελένη (Γραμματέας), Γκάλη Λάουρα (Ταμίας), Βασίλης Μπουράζας (Αντιπρόεδρος), Αλκμίνη Ινεπόγλου, Βάσω Αγγελή, Μπουτσιουμάνου Μαρία - Νταΐνα (Δημ. Σχέσεις), Seck Aboylai, Belounes Otman, Ταφίλης Μανώλης, Αϊβαζόγλου Φοίβος, Μπουτσιουμάνου Μαρία (Διεθνείς Δημ. Σχέσεις), Γκίκα Αντωνέτα, Στεφάνου Αντώνιος, Χαραλαμπόπουλος Σταμάτης, Πασάκο Ελκελεντί, Χαρίτου Κυριακή, Ακριβούση Κατερίνα, Αλεξίου Νικόλαος, Γκάλις Λάουρα Μιρέλα, Δημουλάκη Μαρία Λεμονιά, Θεοδώρου Παναγιώτα, Ξυραδάκη Ισμήνη, Ρουκά Δήμητρα, Δαμασκηνού Μαρία Ολγα, Γαζή Ευανθία, Μαλίκης Γιώργος, Ραίδης Νικόλαος, Φαδάκη Μαρία, Ανντόνοβ Γκεόργκι, Κουλούρη Δέσποινα, Παπαδόπουλος Γιάννης, Τασία Αγγελική, Χαλβατζόγλου Αντώνιος, Γκλιάτη Σοφία, Γκόντα Ευαγγελία, Κουμούτση Ιλιάδα, Ντορόβα Νταιάνα, Ευαγγελίνου μαρία, Παρίση Βαρβάρα, Μπρουσοβάνα Παρσίτσα, Αναγνωστόπουλος Χρυσοβαλάντης, Καρατσιβούδης Πέτρος, Κοσης Αλέξανδρος, Ματζαβινού Ουρανία, Ταγαράκη χρυσοβαλάντω, Ζυγουρα ζωγραφιά, Ιωαννίδη Ειρήνη, Μπέκου Μανάνα, Παπαδόπουλος Βασίλης, Πετρίδης Γιώργος (μέλη)