The Blog

Tρίποντο στην ανακύκλωση απο τη μαθητική επιχείρηση Trashformers

H ιδέα που έχουμε υλοποιήσει έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους συμμαθητές μας, αλλά και τους μαθητές γενικότερα να ανακυκλώνουν περισσότερο, ελαχιστοποιώντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός σχολείου. Ο παραπάνω σκοπός επιτυγχάνεται μέσω gamification (δηλαδή παιχνιδοποίησης), δημιουργώντας μία μπασκέτα με αισθητήρα που μετράει το σκορ όταν κάποιος πετάει κάποιο σκουπίδι προς ανακύκλωση. τσι καταφέραμε να αυξήσουμε τον όγκο των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών μετατρέποντας την ανακύκλωση σε παιχνίδι. Έτσι ενισχύουμε την κουλτούρα ανακύκλωσης αρχικά στα σχολεία και στη συνέχεια στην ελληνική κοινωνία.
archive

Ποιοι είμαστε

Είμαστε οι TRASHFORMERS, μαθητές της Α' Λυκείου και φοιτούμε στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου (Αθήνα - Περιστέρι). Είμαστε συνεχιστές μίας μακράς επιτυχημένης παράδοσης σε προγράμματα επιχειρηματικότητας, αφού το σχολείο μας συμμετέχει για 7η συνεχόμενη χρονιά στον διαγωνισμό του Σωματείου Επιχειρηματικότητας νέων έχοντας αποσπάσει στο παρελθόν σημαντικές διακρίσεις.

Η ιδέα μας

H ιδέα που έχουμε υλοποιήσει έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους συμμαθητές μας, αλλά και τους μαθητές γενικότερα να ανακυκλώνουν περισσότερο, ελαχιστοποιώντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός σχολείου. Ο παραπάνω σκοπός επιτυγχάνεται μέσω gamification (δηλαδή παιχνιδοποίησης), δημιουργώντας μία μπασκέτα με αισθητήρα που μετράει το σκορ όταν κάποιος πετάει κάποιο σκουπίδι προς ανακύκλωση. Έτσι καταφέραμε να αυξήσουμε τον όγκο των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών μετατρέποντας την ανακύκλωση σε παιχνίδι. Έτσι ενισχύουμε την κουλτούρα ανακύκλωσης αρχικά στα σχολεία και στη συνέχεια στην ελληνική κοινωνία.

Το προϊόν

Το προϊόν μας αποτελείται από ένα ταμπλό με αισθητήρα που καταγράφει το σκορ ύστερα από κάθε εύστοχη βολή σκουπιδιού, έτσι ώστε να δημιουργούμε ανταγωνισμό μεταξύ των συμμαθητών μας αλλά και να πετυχαίνουμε συγκεκριμένους στόχους ανακύκλωσης. Δηλαδή, δίνουμε τη δυνατότητα επιβράβευσης (π.χ. με μία εκδρομή) των μαθητών που θα πετύχουν συγκεκριμένους στόχους όγκου σκουπιδιών. Επίσης, ο κάδος έχει δημιουργηθεί από πλαστικά μπουκάλια νερού των 500 ml που έχουμε συγκεντρώσει οι ίδιοι από το κυλικείο μας, δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα ότι πρόκειται για κάδο ανακυκλώσιμων υλικών και όχι σκουπιδιών γενικότερα. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε τους συμμαθητές να δουν την χρηστική αξία των σκουπιδιών. Τέλος, η βάση της μπασκέτας περιλαμβάνει ροδάκια για εύκολη μεταφορά της και προσαρμογή στις εκάστοτε ανάγκες του σχολείου.

Η κερδοφορία μας

Πιστεύουμε ότι το κέρδος δεν είναι το μόνο κίνητρο που πρέπει να έχει μία επιχείρηση, είναι όμως αναγκαίο προκειμένου να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε. Το πρώτο που κοιτάξαμε είναι το κόστος κατασκευής της μπασκέτας, το οποίο και έχει υπολογισθεί περίπου στα 500 ευρώ. Ξεκινώντας με αυτό ως δεδομένο, ορίσαμε διαφημιστικούς χώρους πάνω στην μπασκέτα και το κάδο της, τους οποίους και έχουμε τιμολογήσει με συγκεκριμένα ποσά.

Στη συνέχεια ψάχνουμε επιχειρήσεις που θα ήθελαν να διαφημιστούν στο μαθητικό κοινό και να κάνουν χορηγία μία μπασκέτα - κάδο ανακύκλωσης σε ένα σχολείο και έτσι καταφέρνουμε μία win win σχέση. Δηλαδή και την ιδέα της ανακύκλωσης προωθούμε στους μαθητές και οι εταιρείες διαφημίζονται και εμείς αποκτάμε κερδοφορία ώστε να συνεχίσουμε την επέκτασή μας.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι στο τέλος του σχολικού έτους σκοπός μας είναι το υπόλοιπο των κερδών που θα προκύψει μετά την πληρωμή των μετόχων που μας εμπιστεύτηκαν, να τα διανείμουμε στο ίδρυμα «Κιβωτός του κόσμου» που βρίσκεται στην περιοχή μας και προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε παιδιά. Πιστεύουμε άλλωστε ότι επιχειρηματικότητα και κοινωνική υπευθυνότητα πρέπει να συνυπάρχουν.

Οι χρηματοδότες μας

Το προϊόν μας έχει κατασκευαστεί με χρήματα που αντλήσαμε από την έκδοση 250 μετοχών αξίας 2 € η μία και από τους χορηγούς μας που με μεγάλη προθυμία στήριξαν και πίστεψαν την προσπάθεια μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υλική βοήθεια και το παράδειγμα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας που δίνουν στην κοινωνία. Οι χορηγοί μας είναι οι εταιρείες:

Μέλισσα - Κίκιζας, Green cola, Καραμολέγκος, Κορρές, Οικογένεια Στεργίου, Lab. Newmed, Elias.

Υπεύθυνοι Καθηγητές

Άρης Νότης - οικονομολόγος, Στέηβη Λιναρδάτου - μαθηματικός

Popular in the Community