The Blog

Μιαν άλλη οικογενειακή εξόρμηση

Η μαμαδική είναι μια υπέροχη εμπειρία, η οποία περιέχει ως γνωστόν τρομερή κούραση. Τα παιδιά μεγαλώνουν κι όσο νομίζεις πως θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο όταν δε σε χρειάζονται να τους κυνηγάς, τελικά όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται και τόσο περισσότερες είναι οι υποχρεώσεις τους, που είναι και δικές σου. Καλή κι άγια κι ανταποδοτική λοιπόν η πλήρους απασχόλησης δουλειά της μαμαδικής, αλλά όταν κάποιες φορές ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες και θα τύχει πρωινό που είστε διαθέσιμες εσύ, η μητέρα σου αλλά και οι δύο αδελφές σου, τότε η βόλτα επιβάλλεται.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Η μαμαδική είναι μια υπέροχη εμπειρία, η οποία περιέχει ως γνωστόν τρομερή κούραση. Τα παιδιά μεγαλώνουν κι όσο νομίζεις πως θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο όταν δε σε χρειάζονται να τους κυνηγάς, τελικά όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται και τόσο περισσότερες είναι οι υποχρεώσεις τους, που είναι και δικές σου.

Καλή κι άγια κι ανταποδοτική λοιπόν η πλήρους απασχόλησης δουλειά της μαμαδικής, αλλά όταν κάποιες φορές ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες και θα τύχει πρωινό που είστε διαθέσιμες εσύ, η μητέρα σου αλλά και οι δύο αδελφές σου, τότε η βόλτα επιβάλλεται. Δε χρειάζονται ενοχές, ξέρεις ότι δύσκολα θα βρείτε κοινό ελεύθερο χρόνο για να το ξανακάνετε, μαμάδες όλες και κάποιες εργαζόμενες.

Μια πρωινή βόλτα στην αγορά ξεκινάει φυσικά μ' έναν καφέ, για ν' ανοίξει το μάτι και να πείτε τα νέα σας. Πάνω απ' τους ελληνικούς και τους cappuccino, όσο κι αν πιστεύεις πως θα ξεφύγεις απ' τα τετριμένα, το βασικό θέμα συζήτησης καταλήγει να είναι τα παιδιά σας. Ειδικά εάν δεν υπάρχουν και πολλοί κοινοί παρονομαστές, είναι πάντοτε ασφαλής επιλογή. Η εξόρμηση συνεχίζεται στην αγορά, γιατί όλες κάτι θα θέλετε να πάρετε κι εκεί προσπαθείς να θυμηθείς αυτό που χρειαζόσουν εναγωνίως τις προάλλες ή αυτό που λες εδώ και καιρό πως θέλεις να πάρεις και τώρα δε μπορείς να θυμηθείς με τίποτα. Ίσως, κατά τη διάρκεια της βόλτας και της ανατροφοδότησης από τις γυναίκες της οικογένειάς σου, να σου έρθει, ίσως πάλι γυρίσεις σπίτι και χτυπάς το κεφάλι σου γιατί για μια ακόμα φορά το ξέχασες.

Φυσικά, αρχική αφορμή για να κανονίσετε την εξόρμηση στην αγορά είναι εκείνο το απολύτως απαραίτητο που χρειάζεται το παιδί κι αυτό το θυμάσαι πάντα πρώτο πρώτο. Σε όσα μαγαζιά κι αν πας θα σκεφτείς με ποιο τρόπο μπορείς να συνδυάσεις αυτό μ' εκείνο και να βολέψεις τις ανάγκες των παιδιών σου. Επίσης ξέρεις να προτείνεις στα υπόλοιπα μέλη της παρέας τα καλύτερα μαγαζιά για παιδικά, όσα έχουν την υψηλότερη σχέση μεταξύ κόστους κι οφέλους, γιατί σ' αυτά είσαι πλέον ο καλύτερος πελάτης. Εκτός από τ' απαραίτητα, όλο και θα τύχει να δεις εκείνο το μπλουζάκι που «τόσο πολύ θα ταιριάζει στη μικρή και είναι και καλή τιμή, ας το πάρω» ή το άλλο σετ φανελάκια που «σίγουρα θα χρειαστεί ο μικρός γιατί είναι κάτι που φοριέται χειμώνα καλοκαίρι και τα 'χει και προσφορά, έχω και κουπόνι, δε κοστίζουν πολύ στο τέλος». Συνήθως, όσο κι αν θα 'παιρνες μόνο εκείνο το απαραίτητο, μια δυο σακούλες θα κουβαλάς όταν γυρίσεις στο σπίτι, ερείπιο από την εμπειρία της αγοράς.

Κι αν μερικές φορές τα σκέφτεσαι όλα αυτά, τις καινούριες συνήθειες και τις καινούριες κουβέντες πάνω απ' τον καφέ, αν σε κάποιες σκέψεις φοβάσαι πως χάθηκες εσύ, ο παλιός σου εαυτός, πως δε θα σε ξαναβρείς, ίσως μοναχά να 'χεις αλλάξει. Μπορεί απλά να 'χουν περάσει τα χρόνια και να μην υπάρχει πια αυτός ο παλιός εαυτός, με ή χωρίς παιδιά. Άλλωστε, η πλάκα στον καφέ, τα πειράγματα και οι γκρίνιες, η ανανέωση που θα σου προσφέρει η «γυναικοπαρέα», αυτή που τη θυμάσαι από πάντα και συνεχίζεται ακόμα, σχεδόν εγγυημένα θα σου φτιάξει τη διάθεση.

Ως την επόμενη φορά.