The Blog

Πάρτυ γενεθλίων

Πλησιάζουν λοιπόν τα γενέθλια του παιδιού, και έως τώρα τη βόλευες με πάρτυ στο σπίτι γιατί ήταν μικρούλης. Την περασμένη χρονιά υπήρχαν ακόμη τα μέσα για πάρτυ σε παιδότοπο, όσο κι αν δεν τρελαίνεσαι για τέτοιους χώρους, αλλά φέτος τα περιθώρια στένεψαν. Τόσο καιρό ρωτούσε «πότε είναι τα γενέθλιά μου μαμά» και θυμόταν τα περσινά, ενώ σκεφτόταν πως θα διαφέρουν από τα επόμενα. Βλέπεις, είναι πλέον σε ηλικία που ατυχώς τα θυμάται όλα.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
svetikd via Getty Images

Κάθε γονιός έχει τους δικούς του λόγους για τον τρόπο που επιλέγει να μεγαλώσει τα παιδιά του, αλλά όλοι θέλουμε να τους δώσουμε τον ουρανό με τ' άστρα. Ρεαλιστικά, δεν μπορείς να δώσεις στο παιδί σου τα πάντα. Πρώτα απ' όλα δεν είναι καλό να του πάρεις ό,τι σου ζητάει, γιατί τα παιδιά χρειάζονται όρια στη ζωή τους. Και φυσικά δε μπορείς πάντα να του παρέχεις όλα όσα θα ήθελες, γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα γι' αυτό.

Πλησιάζουν λοιπόν τα γενέθλια του παιδιού, και έως τώρα τη βόλευες με πάρτυ στο σπίτι γιατί ήταν μικρούλης. Την περασμένη χρονιά υπήρχαν ακόμη τα μέσα για πάρτυ σε παιδότοπο, όσο κι αν δεν τρελαίνεσαι για τέτοιους χώρους, αλλά φέτος τα περιθώρια στένεψαν. Τόσο καιρό ρωτούσε «πότε είναι τα γενέθλιά μου μαμά» και θυμόταν τα περσινά, ενώ σκεφτόταν πως θα διαφέρουν από τα επόμενα. Βλέπεις, είναι πλέον σε ηλικία που ατυχώς τα θυμάται όλα. Πώς να του πεις ότι φέτος ο προϋπολογισμός του σπιτιού δε σηκώνει πάρτυ σε παιδότοπο;

Στην προσπάθεια να το «φέρεις» με το μαλακό στο ανυπόμονο, σχεδόν 8χρονο μικρό, μεγάλο ρόλο θα παίξει μια συνεργάσιμη εκπαιδευτικός που της αρέσει να γιορτάζει γενέθλια στην τάξη και θέλει να φέρεις τούρτα, κεριά, πιατάκια, χυμούς, φωτογραφική κι όλα τα συναφή. Ο μικρός έτσι ίσως να μη στενοχωρηθεί και πολύ γιατί δε θα χάσει τη συναναστροφή με τους συμμαθητές του, ούτε την ευκαιρία να καυχηθεί για την τούρτα γενεθλίων του. Ουσιαστικά, το πάρτυ του θα γίνει, απλά με μικρότερη ένταση και σε πιο σύντομο χρόνο, όμως πάλι θα συμμετέχουν σ' αυτό όλοι οι φίλοι και συμμαθητές του.

Ένας συνεργάσιμος εκπαιδευτικός λοιπόν, που κατανοεί πόσο δύσκολη είναι η εποχή για να μεγαλώνεις παιδιά, διευκολύνει την κατάσταση. Η τούρτα θα γίνει, όπως την επιθυμεί, με όποιον ήρωα θέλει επάνω, αλλά σε μικρότερη ποσότητα κι έτσι πιο οικονομική. Τα κεριά θα σβηστούν, τα τραγούδια θα τραγουδηθούν, οι φωτογραφίες θα βγουν (απ' τη δασκάλα) κι όλο το πανηγυράκι δε θα σου κοστίσει τίποτα, εκτός από την τούρτα, πιατάκια, κουταλάκια, ποτήρια, άντε και χυμούς για τους συμμαθητές. Εάν, δε, είσαι απ' αυτά τα ταλέντα που μπορεί να κάνει θαύματα με λίγη ζαχαρόπαστα, ίσως γλιτώσεις λίγα λεφτά κι απ' το κόστος της τούρτας. Εάν είσαι τέτοιο ταλέντο, καλό είναι να βοηθάς και τους φίλους που δεν πιάνουν τα χέρια τους.

Μια παραγγελία προς τη μαμά ή το μπαμπά, όποιον κατέχει το ταλέντο της ζαχαροπλαστικής, για το αγαπημένο γλυκό του εορτάζοντα και μία μικρή συγκέντρωση γονιών, θείων, ξαδελφιών και παππούδων στο σπίτι θα χρυσώσει ακόμη περισσότερο το χάπι. Άλλωστε τέτοιες συγκεντρώσεις είναι συχνά πυκνά μέσα στο πρόγραμμα και δεν επιβαρύνουν τους γονείς, καθότι στη χώρα μας οι οικογένειες τείνουν να είναι αρκετά δεμένες και να βρίσκονται συχνά.

Τέλος, πολύ θα βοηθήσει την κατάσταση κι ένα γλυκό παιδάκι, που προσπαθείς να το μεγαλώσεις με ενσυναίσθηση κι ευαισθησία για τον κόσμο γύρω του, και το οποίο έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως το να μη βρίσκει δουλειά η μαμά εδώ και καιρό, έχει δυστυχώς συνέπειες. Επειδή όμως είναι γλυκό και καλό και η όλη προσπάθεια έχει γίνει, πάνω απ' όλα, με το μαλακό και χωρίς γκρίνιες και φωνές, τα γενέθλια θα γιορταστούν με κάθε δυνατό τρόπο και πάνω απ' όλα με πολύ χαρά κι αγάπη. Γιατί αυτά τουλάχιστον δεν κοστίζουν τίποτα.