Η απαγορευμένη λέξη: Αποτυχία

Η αποτυχία δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από το φύλο. Ας είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να αποτυγχάνουμε. Ακούγεται σκληρό και αντιφατικό, αλλά οι γυναίκες είναι πρόθυμες να αγνοήσουν ή να ξεπεράσουν μια αποτυχία γρήγορα, φοβούμενες ότι θα τις επηρεάσει ανεπανόρθωτα. Οι γυναίκες είναι ικανές, πρόθυμες να διαθέσουν χρόνο και προσπάθεια σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, αλλά παρουσιάζουν έλλειψη κινήτρων και καινοτομίας. Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με το φόβο της κριτικής, δημιουργεί ένα «θανατηφόρο» κοκτέιλ που τις κάνει σχεδόν πρόθυμες να αποτύχουν, απρόθυμες να ανακάμψουν, και θεωρώντας πως η σκληρή τους δουλειά δεν θα ανταμειφθεί.
Shutterstock / wavebreakmedia

Οι αποτυχίες πληγώνουν τον εγωισμό μας. Όμως μας κάνουν να αλλάζουμε, να αναθεωρούμε τους στόχους μας και τελικά να ανακαλύπτουμε για τον εαυτό μας πράγματα που καμία εύκολη ή πρόσκαιρη επιτυχία δε μπορεί να μας προσφέρει.

Αλλά τι είναι η αποτυχία, πώς συνδέεται με το φόβο και γιατί επηρεάζει τις γυναίκες επιχειρηματίες;

Η αποτυχία είναι η παράλειψη της εμφάνισης ή της απόδοσης. Συγκεκριμένα, η αποτυχία της εκτέλεσης καθήκοντος ή της δράσης, μια κατάσταση αδυναμίας εκτέλεσης μιας φυσιολογικής λειτουργίας, η έλλειψη επιτυχίας στην επιχείρηση. Ο ορισμός και ειδικά το κομμάτι της επιχειρηματικής αποτυχίας, είναι τρομακτικό.

Γιατί οι γυναίκες πτοούνται τόσο από την επαγγελματική αποτυχία τους;

Πέντε λόγοι που οι γυναίκες φοβούνται την επαγγελματική αποτυχία τους

Σύμφωνα με την Julie Zeilinger, «οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι αυτόκλητο. Το Fox Business News ανέφερε ότι ενώ ο φόβος της αποτυχίας είναι μια σημαντική ανησυχία για όλους τους επιχειρηματίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη αντίληψη των επιχειρηματικών ικανοτήτων τους από τους άνδρες. Αλλά οι γυναίκες επιχειρηματίες δεν είναι οι μόνες που φοβούνται την αποτυχία. Η Sheryl Sandberg εντόπισε το φόβο της αποτυχίας ως ένα σημαντικό εμπόδιο για τις γυναίκες και ότι πολλές γυναίκες υποφέρουν από το "σύνδρομο του απατεώνα"», έχοντας την αίσθηση ότι δεν αξίζουν την κατακτημένη επιτυχία.

Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον φόβο επαγγελματικής αποτυχίας.

1. Ο αγώνας των γυναικών για την επαγγελματική τους καθιέρωση, δημιουργεί επιπλέον πίεση.

Πολλές γυναίκες ερμηνεύουν την επιτυχία των προκατόχων ως μια «διαταγή» ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα - και τέλεια. Η Ανώτερη Σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Valerie Jarrett πρόσφατα αποκάλυψε ότι «θεωρήσαμε ότι οι γυναίκες πριν από εμάς, οι πρωτοπόροι και οι άνθρωποι που έκαναν τομές και καινοτομίες το έκαναν αυτό, ώστε θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με τους άνδρες», αποκάλυψε η Jarrett στην Huffington Post.

«Αλλά η ιδέα ότι μπορούμε να πετύχουμε σε όλα είναι τόσο νέα, αλλά δεν υπαγορεύει την αναγκαστική επιτυχία», δήλωσε η Jarrett. «Αυτό δεν ήταν το δίδαγμα από τις προκατόχους μας. Δεν αγωνίζονταν για αυτό αλλά για την ελεύθερη επιλογή».

2. Οι γυναίκες καθορίζουν την επιτυχία και την αποτυχία με διαφορετικό τρόπο.

«Όλες έχουμε πέσει στην παγίδα του "αρσενικού" ορισμού της επιτυχίας, και δεν λειτουργεί», δήλωσε η Arianna Huffington. «Δε λειτουργεί για τους άνδρες, ούτε για τις γυναίκες. Δε λειτουργεί για κανέναν».

Η Linda Descano, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Citi Women & Co, συμφωνεί. Σε ένα blog post της Huffington Post, η Descano έγραψε για μια μελέτη που διεξήχθη από τη Citi και το LinkedIn και στην ερώτηση «τα έχετε όλα», τα χρήματα και η εξουσία ακολουθούσαν σε ποσοστά την σχέση αγάπης, την οποία το 94% των ερωτηθέντων επέλεξε ως βασικό συστατικό της επιτυχίας. Επιπλέον, το 66% ανέφερε ότι μια ευχάριστη δουλειά ήταν επίσης σημαντικότατο. Μόνο μία στις έξι γυναίκες προσδιόρισαν την επιτυχία ως την επαγγελματική ανέλιξη.

Επειδή οι γυναίκες ορίζουν την επιτυχία διαφορετικά από τους άντρες, η αποτυχία ακολουθεί διαφορετικά φυλετικά πρότυπα. Η προσωπική πλήρωση είναι αυτό που πρέπει να δούμε ως επιτυχία.

3. Εκλαμβάνουμε την επιτυχία ως μια γραμμική εξέλιξη - και την απόκλιση ως αποτυχία.

Στο τρίτο συνέδριο Metric, η Valerie Jarrett δήλωσε ότι οι επαγγελματικές κινήσεις που ομοιάζουν ως ένα βήμα προς τα πίσω μπορεί να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Η Jarrett έκανε τη μετάβαση από μια επιτυχημένη δικηγόρος σε δημόσιος υπάλληλος. «Χρειάστηκε πολύ θάρρος να απομακρυνθώ από τη συμβατική θέαση της αλλαγής αυτής», δήλωσε στην Huffington Post.

4. Πιστεύουμε ότι η αποτυχία είναι μόνιμη.

Όλοι τείνουν να βλέπουν την αποτυχία ως μόνιμη και οριστική, ενώ στην πραγματικότητα η αποτυχία δεν μας ορίζει, αλλά μας προσφέρει πολύτιμα διδάγματα που οδηγούν στην επιτυχία. Πολλές επιτυχημένες γυναίκες βίωσαν την αποτυχία προτού επιτύχουν.

5. Όταν οι γυναίκες αποτυγχάνουν, προσπαθούν να την κρύψουν.

Η Μίκα Brzezinski μίλησε στην HuffPost Live για το πώς οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να απλοποιούν κάθε προσπάθεια τους, «κάνοντας τα πάντα να φαίνονται εύκολα. Υποτίθεται ότι είμαστε τέλειες, όμορφες, αδύνατες και ότι όλα θα έρθουν εύκολα, μα δεν είναι έτσι. Η επιτυχία στην καριέρα, την οικογένεια και τα οικονομικά είναι τόσο σημαντικά όσο οτιδήποτε άλλο κάνουμε. Όλες πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, και πώς μπορούμε να αλληλοβοηθηθούμε».

Αντιλαμβάνοντας την αποτυχία

Η αποτυχία δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από το φύλο. Ας είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να αποτυγχάνουμε. Ακούγεται σκληρό και αντιφατικό, αλλά οι γυναίκες είναι πρόθυμες να αγνοήσουν ή να ξεπεράσουν μια αποτυχία γρήγορα, φοβούμενες ότι θα τις επηρεάσει ανεπανόρθωτα.

Οι γυναίκες είναι ικανές, πρόθυμες να διαθέσουν χρόνο και προσπάθεια σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, αλλά παρουσιάζουν έλλειψη κινήτρων και καινοτομίας.

Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με το φόβο της κριτικής, δημιουργεί ένα «θανατηφόρο» κοκτέιλ που τις κάνει σχεδόν πρόθυμες να αποτύχουν, απρόθυμες να ανακάμψουν, και θεωρώντας πως η σκληρή τους δουλειά δεν θα ανταμειφθεί.

Σε ένα βίντεο του BrightSide Me, οι άνθρωποι βαθμολόγησαν το ποσοστό επιτυχίας τους. Αλλά όταν ζήτησαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να κάνουν το ίδιο, οι απαντήσεις τους ήταν διαφορετικές.

Αλλά αν οι γυναίκες ελπίζουν σε μια μεγάλη επαγγελματική επιτυχία , θα πρέπει να είναι έτοιμες να αποτύχουν. Αλλά φοβόμαστε πραγματικά την αποτυχία ή την επιτυχία;

Επιτυχία vs αποτυχία

Η Lynne Parker αναφέρει «πολλές γυναίκες τρομάζουν με την επιτυχία. Θυσιάζουμε τις σχέσεις και την οικογένεια ή αναπτύσσουμε μια σύνθετη καθημερινότητα, όπου η προσωπική και η επαγγελματική ζωή μας ακροβατεί ανάμεσα στην επιτυχημένη σταδιοδρομία και στον "ποιοτικό χρόνο" με την οικογένεια.

Πιστεύουμε πως η επιτυχία έχει αντίτιμο. Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν άλλες γυναίκες που προωθούν την επιτυχία τους με καχυποψία και ζήλια. Από την άλλη πλευρά, η επιτυχία είναι μια καταπληκτική επιβεβαίωση των κόπων. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ "βράβευσης" και "ανταμοιβής" και δεν είναι μεμπτό να εορτάσω την επιτυχία μου».

Αν θέλουμε οι γυναίκες να αναλάβουν μεγαλύτερες προκλήσεις και να επιτύχουν, πρέπει να ανεχθούμε τις αποτυχίες τους. Οι γυναίκες χρειάζονται την ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους. Τοιουτοτρόπως, μια αποτυχία μπορεί να είναι ανεκτή.