ΤΟ BLOG
22/06/2015 15:20 EEST | Updated 22/06/2016 08:12 EEST

Γιατί η Ελλάδα του 2015 είναι γεμάτη ενήλικα βρέφη;

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κατηγορίες στις οποίες η ανεργία παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι οι γυναίκες και οι νέοι. Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν μάλιστα πως οι άνεργες νέες γυναίκες αγγίζουν το 57%. Με τη συγκατοίκηση μεταξύ αγνώστων να μην αποτελεί διαδεδομένη πρακτική στη χώρα μας και την «αγία ελληνική οικογένεια» να συνεχίζει, όπως κάνει χρόνια τώρα, να αντιμετωπίζει τα τέκνα της υπερπροστατευτικά, οι εικοσάρηδες του σήμερα κλείνονται όλο και πιο βαθιά στην προστατευτική αγκαλιά των γονιών τους.

Sharon Drummond/Flickr

Τη στιγμή που η Ελλάδα ασφυκτιά μέσα στον οικονομικό κλοιό που την περιβάλλει, η γενιά των νέων Ελλήνων μοιάζει περισσότερο με κακομαθημένα υπερτροφικά βρέφη, παρά με ενηλίκους που είναι έτοιμοι να κόψουν τον ομφάλιο λώρο που τους ενώνει με το οικογενειακό εισόδημα.

Είναι η γενιά που εγγράφηκε στις Ανώτατες Σχολές όταν τα μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν σκηνές από τη δυστοπία του άμεσου μέλλοντός μας: οι τράπεζες θα μας πάρουν τα λεφτά και θα τρώμε ζωντανές γάτες στη μέση του δρόμου. Είναι και εκείνοι που τώρα παίρνουν το πτυχίο τους μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, με την ανεργία να έχει φτάσει στο 26,6% και τον κατώτατο μισθό να αποτελεί ένα καλό χαρτζιλίκι που μπορεί να καλύψει τα απολύτως απαραίτητα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κατηγορίες στις οποίες η ανεργία παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι οι γυναίκες και οι νέοι. Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν μάλιστα πως οι άνεργες νέες γυναίκες αγγίζουν το 57%. Με τη συγκατοίκηση μεταξύ αγνώστων να μην αποτελεί διαδεδομένη πρακτική στη χώρα μας και την «αγία ελληνική οικογένεια» να συνεχίζει, όπως κάνει χρόνια τώρα, να αντιμετωπίζει τα τέκνα της υπερπροστατευτικά, οι εικοσάρηδες του σήμερα κλείνονται όλο και πιο βαθιά στην προστατευτική αγκαλιά των γονιών τους. Εξάλλου, χωρίς οικονομική ανεξαρτησία, ποτέ δε θα μπορέσει κανείς να είναι πραγματικά ανεξάρτητος.

Αδυνατώντας να ανοίξουν τη δική τους φωλιά, οι νέοι Έλληνες μοιάζουν με πουλιά που φοβούνται να ανοίξουν τα φτερά τους για να πετάξουν. Στη γη παραμονεύουν τα αρπαχτικά και μια μικρή πτώση μπορεί να αποβεί μοιραία. Φοβισμένοι, αγχωμένοι, γκρινιάρηδες ενήλικες που κοιμούνται στο παιδικό τους δωμάτιο και ζουν με τα λεφτά των γονιών τους.

Οι επιλογές είναι μονάχα δύο, είτε να μείνουν προφυλαγμένοι για πάντα στην φωλιά, είτε να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν πολύ μακριά, σε ξένους τόπους. Εκεί λένε πως τα πράγματα είναι καλύτερα.