Τα χρυσά σανδάλια

Η συγκυρία δεν μπορούσε να είναι καλύτερη για την συνεργασία των δύο οίκων, καθώς είναι κυρίαρχη φέτος το καλοκαίρι η τάση του Μεσογειακού glamour από τις δεκαετίες του '60 και του '70. Όλες οι πασαρέλες των γνωστών οίκων μόδας - όπως η Chloe και η Isabel Marant- έχουν κατακλυστεί από τα lace up σανδάλια που για τις πιο τολμηρές φτάνουν μέχρι το γόνατο και από τα bohemian chic ρούχα με τις δαντελένιες ριχτές πουκαμίσες, τα σουέτ γιλέκα και τις τσάντες με κρόσσια.

«Δώσε σε μια γυναίκα τα σωστά παπούτσια και θα κατακτήσει τον κόσμο», έλεγε η Μέριλιν Μονρόε. Η φράση αυτή αποτυπώνει και την αίσθηση που είχα όταν αντίκρυσα από κοντά την νέα συλλογή περιορισμένων αντίτυπων των AGS για την άνοιξη/καλοκαίρι 2015. Η παρουσίαση τους έγινε πριν λίγες μέρες στο μουσείο του οίκου Λαλαούνη στην Ακρόπολη και σίγουρα ο χώρος δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστός για τα πολύτιμα αυτά σανδάλια διακοσμημένα με χαρακτηριστικές δημιουργίες του οίκου, εμπνευσμένες από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Εφτά διαφορετικά σχέδια που φέρουν και τις ονομασίες ελληνικών νησιών, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Δήλος, Ρόδος, Αντίπαρος, Κνωσσός, Κίμωλος, παρουσιάζουν επιχρυσωμένα με 24Κ χρυσό, μοτίβα από τις ιστορικές συλλογές του Ηλία Λαλαούνη- από την «Μινωική και Μυκηναϊκή» καθώς και από την «Παλαιολιθική και Νεολιθική» συλλογή- ενώ κυκλοφορούν σε 200 μόνο αριθμημένα αντίτυπα ανά μοντέλο. Η εκπληκτική σειρά σανδαλιών έρχεται σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Χριστίνας Μαρτίνη με την Μαρία Λαλαούνη, creative directors των δύο εταιριών.

Την Χριστίνα την είχα γνωρίσει πριν από δέκα περίπου χρόνια και της είχα πάρει συνέντευξη ως τη νεαρή Ελληνίδα σχεδιάστρια παπουτσιών του οίκου Louis Vuitton. Στην συνέχεια εργάστηκε για τον οίκο Balenciaga, ώσπου το 2011 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ιδρύσει πριν τρία χρόνια την εταιρία μαζί με τον business partner της Νικόλα Μίνογλου. Με χαρά διαπίστωσα πως παρέμενε η ίδια απλή, ανεπιτήδευτη, προσγειωμένη και γλυκύτατη κοπέλα. Παντρεμένη πλέον με δύο μωρά, ζει και εργάζεται στην Κέρκυρα από όπου έχει καταφέρει μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να κάνει τα σανδάλια της ένα απαραίτητο κομμάτι της καλοκαιρινής γκαρνταρόμπας όλων των στιλάτων γυναικών ανά τον κόσμο. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται η Ριάνα, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Η τελευταία μάλιστα ήταν αυτή που ενσάρκωσε την Κάρι Μπράντσο στην σειρά "Sex and the Sity", και ήταν η δική της λατρεία για τα παπούτσια που απενεχοποίησε τις γυναίκες και τις έκανε να παραδεχτούν πλέον ανοιχτά την ίδια εμμονή τους.

Η Μαρία Λαλαούνη, σικάτη όπως πάντα, φορώντας ένα λιτό φόρεμα και τα γκρίζα σανδάλια «Σαντορίνη», έλαμπε από ικανοποίηση. Πλαισιωμένη από την μητέρα και τις τρεις αδελφές της υποδεχόταν τις καλεσμένες της και φρόντιζε διακριτικά να είναι όλα στην εντέλεια. Όπως μου εξηγεί, καθώς πίνουμε σε μια γωνιά της βεράντας το αφρώδες ροζέ «Ακακίες» του αγαπημένου συζύγου της Στέλιου Μπουτάρη με τον οποίο έχουν τρία παιδιά, όταν η Χριστίνα Μαρτίνη την προσέγγισε και της πρότεινε να συνεργαστούν, ήταν κάτι που αντήχησε ιδιαίτερα μέσα της. Αντάλλαξαν ιδέες και απόλαυσαν την όλη διαδικασία δημιουργίας τους. Τα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική ιστορία σχέδια των κοσμημάτων, επαναπροσεγγίστηκαν σχεδιαστικά ώστε να δέσουν με τις καθαρές γραμμές των σύγχρονων σανδαλιών.

Η Χριστίνα με την σειρά της παραδέχεται πως ο Ilias Lalaounis έχει αποτελέσει για εκείνη πηγή έμπνευσης, όχι μόνο σχεδιαστικά αλλά και για την ίδρυση της δικής της εταιρίας, καθώς και οι δύο οίκοι χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές και αντλούν τις θεματικές τους από την αρχαιοελληνική ιστορία.

Η συγκυρία δεν μπορούσε να είναι καλύτερη για την συνεργασία των δύο οίκων, καθώς είναι κυρίαρχη φέτος το καλοκαίρι η τάση του Μεσογειακού glamour από τις δεκαετίες του '60 και του '70. Όλες οι πασαρέλες των γνωστών οίκων μόδας - όπως η Chloe και η Isabel Marant- έχουν κατακλυστεί από τα lace up σανδάλια που για τις πιο τολμηρές φτάνουν μέχρι το γόνατο και από τα bohemian chic ρούχα με τις δαντελένιες ριχτές πουκαμίσες, τα σουέτ γιλέκα και τις τσάντες με κρόσσια.

Κατεβαίνοντας από την βεράντα του μουσείου με τα πόδια, είχα την ευκαιρία να σταματήσω στη συλλογή κοσμημάτων στον πρώτο όροφο. Θαύμασα τα απίστευτα σχέδια και σκέφτηκα πως ο Ηλίας Λαλαούνης θα πρέπει να ένιωθε πολύ περήφανος αν ζούσε σήμερα, για την Μαρία και τις άλλες τρεις κόρες του Κατερίνη, Δήμητρα και Ιωάννα που συνεχίζουν την παράδοση του εμβληματικού οίκου, ακολουθώντας τις τάσεις των καιρών και διατηρώντας συγχρόνως αναλλοίωτη την ανεκτίμητη κληρονομιά του. Από την εποχή που ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόραζε τα κοσμήματα του οίκου για την Μαρία Κάλας και στη συνέχεια για την Τζάκι Κένεντι μέχρι σήμερα που τα φορούν η Μπάρμπαρα Στράιζαντ, η Μάρθα Γκράχαμ και η Σαρλίζ Θερόν, δεν υπάρχει τίποτε πιο σικάτο από ένα ωραίο χρυσό κολιέ ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που φοριούνται όλες τις ώρες. Και φυσικά ένα ζευγάρι κομψά σανδάλια AGS με την υπογραφή Lalaounis, συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την απόλυτη επαναφορά του greek chic εκείνων των χρυσών εποχών....

Δημοφιλή