Τι είναι το performance analysis;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας προπονητής μπορεί να θυμηθεί κατά μέσο όρο μόνο το 30-40% των γεγονότων ενός αγώνα. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι πολύ μικρό όταν μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που οι λεπτομέρειες κρίνουν το αποτέλεσμα. Το τμήμα ανάλυσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του προπονητικού επιτελείου των ποδοσφαιρικών ομάδων. Η χρήση βίντεο και στατιστικής ανάλυσης βοηθάει στην καλύτερη και πιο ακριβή προετοιμασία μιας ομάδας. Οι ποδοσφαιριστές πλέον έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν την απόδοση τους και αυτή του αντιπάλου μέσα από ειδικά βίντεο και στατιστικά.
TOUSSAINT KLUITERS via Getty Images

Πώς χρησιμοποιείται και αξιοποιείται στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα; Πώς η τεχνολογία και τα μαθηματικά μπορούν να γίνουν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια κάθε ποδοσφαιρικής ομάδας;

Από τότε που ο Billy Beane κατάφερε με τη χρήση της τεχνολογίας και των μαθηματικών να οδηγήσει μια μικρή ομάδα του μπέιζμπολ με πολύ μικρό μπάτζετ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος πολλές ομάδες από διάφορα αθλήματα ακολούθησαν την ίδια τακτική. Το ποδόσφαιρο ήταν ίσως το τελευταίο που ανταποκρίθηκε. Ο λόγος; Το απρόβλεπτο του παιχνιδιού.

H ανάλυση ποδοσφαιρικών αγώνων έχει τις ρίζες της στο 1950 όταν ο Τσαρλς Ριπ ανέλυε αγώνες ζωντανά με ένα μολύβι και ένα χαρτί. Πλέον η ανάλυση ποδοσφαιρικών αγώνων και ποδοσφαιριστών μέσω της χρήσης του βίντεο και της στατιστικής είναι στην καθημερινότητα προπονητών, παικτών και φιλάθλων. Η τεχνολογία και οι άπειρες δυνατότητες και επιλογές που προσφέρει έχει βοηθήσει σε αυτό. Υπάρχουν πολλά προγράμματα βίντεο και στατιστικής ανάλυσης που διευκολύνουν πλέον τη δουλειά των αναλυτών. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι πώς θα χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα μέσα για την επίτευξη των στόχων της εκάστοτε ομάδας ή του εκάστοτε αθλητή.

Ένας ορισμός που θα μπορούσε να δοθεί στο performance analysis είναι «Η αντικειμενική καταγραφή και ανάλυση μιας απόδοσης, με σκοπό την θετική επιρροή λήψη αποφάσεων και στην απόδοση μια ομάδας ή ενός αθλητή».

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας προπονητής μπορεί να θυμηθεί κατά μέσο όρο μόνο το 30-40% των γεγονότων ενός αγώνα. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι πολύ μικρό όταν μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που οι λεπτομέρειες κρίνουν το αποτέλεσμα. Το τμήμα ανάλυσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του προπονητικού επιτελείου των ποδοσφαιρικών ομάδων. Η χρήση βίντεο και στατιστικής ανάλυσης βοηθάει στην καλύτερη και πιο ακριβή προετοιμασία μιας ομάδας. Οι ποδοσφαιριστές πλέον έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν την απόδοση τους και αυτή του αντιπάλου μέσα από ειδικά βίντεο και στατιστικά. Τα τεχνολογικά μέσα καταγραφής, ανάλυσης και παρουσίασης σημαντικών στοιχείων μιας απόδοσης έχουν πληθύνει, με τους ποδοσφαιριστές εκτός των άλλων να βλέπουν report και βίντεο σε ειδικές προσωπικές εφαρμογές φορητών συσκευών.

Ένας άλλος τομέας που έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από την τεχνολογία και τα μαθηματικά είναι αυτός του scouting. Οι ομάδες χρησιμοποιούν πολλά τεχνολογικά μέσα και ειδικές βάσεις δεδομένων για την καλύτερη αξιολόγηση ποδοσφαιριστών. Υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες με βίντεο και στατιστικά ποδοσφαιριστών ανά τον κόσμο, που δίνουν τη δυνατότητα στις ομάδες να έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες ποδοσφαιριστές με ένα «κλικ». Στη συνέχεια χτίζοντας ειδικές βάσεις δεδομένων μπορούν να εκτιμήσουν την απόδοση αλλά και την αξία παικτών με αντικειμενικά κριτήρια μειώνοντας την πιθανότητα λάθους. Σίγουρα οι υπολογιστές δεν αποφασίζουν την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή, ωστόσο είναι πλέον από τα σημαντικότερα μέσα στην όλη διαδικασία. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα η Λέστερ. Συνδυάζοντας τεχνολογία και ανθρώπινο παράγοντα κατάφερε να αποκτήσει ποδοσφαιριστές που σε άλλες ομάδες ίσως να μην ήταν χρήσιμοι, ωστόσο σύμφωνα με τις δικές τους αναλύσεις μπορούσαν να αποδώσουν στη δική τους ομάδα, φέρνοντας την στην κορυφή του πρωταθλήματος πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος.

Η τεχνολογία λοιπόν, αποδεικνύεται καθοριστική στον τομέα τις ανάλυσης. Ωστόσο πιο σημαντικό από τα ίδια τα μέσα που προσφέρει, είναι η αξιοποίηση της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σύμφωνα με τις ανάγκες, τη φιλοσοφία και τους στόχους της εκάστοτε ομάδας.

Το συνέδριο Game Changer In Sports διοργανώνεται από την 24MEDIA σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας SYMEON G. TSOMOKOS.

Θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου στο Hilton Athens. Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια επισκεφτείτε το gamechanger.gr

Δημοφιλή