Από το Νταβός: Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, ας το αντιμετωπίσουμε αναλόγως

Αν θεωρήσουμε το νερό ως εμπορεύσιμο αγαθό, μπορούμε να δημιουργήσουμε αγορές νερού που να ενθαρρύνουν τους χρήστες νερού - όπως τις πόλεις, τα αγροκτήματα και τις εταιρείες - να κάνουν πιο αποδοτική χρήση του. Το νερό που εξοικονομείται θα μπορεί στη συνέχεια να καλύπτει άλλες χρήσεις. Καθώς οι μισές από τις πόλεις του πλανήτη και τα τρία τέταρτα των αρδευόμενων αγροκτημάτων αντιμετωπίζουν τακτικά έλλειψη νερού, είναι κρίσιμο να εκμεταλλευθούμε την αξία που δημιουργείται από την διατήρηση των υδάτινων πόρων.
Thomas Trutschel via Getty Images

Πολλές κοινότητες στον κόσμο αντιμετωπίζουν το φάσμα της έλλειψης νερού. Όταν η ζήτηση ξεπερνά την παροχή, οι κοινότητες συχνά στρέφονται σε δύσκολες και δαπανηρές λύσεις, όπως η κατασκευή ταμιευτήρων, η εισαγωγή νερού ή η κατασκευή εργοστασίων αφαλάτωσης.

Αυτήν όμως την εβδομάδα, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, θα πιέσω τους ηγέτες του πλανήτη να σκεφτούν μια διαφορετική λύση - μία που θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την πρόοδο στην αντιμετώπιση των κύριων αιτίων της σπάνης του νερού στον κόσμο.

Ας ωθήσουμε τις οικονομικές δυνάμεις - την δύναμη της αγοράς - να γίνουν εξυπνότερες ως προς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το νερό που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας.

Αν θεωρήσουμε το νερό ως εμπορεύσιμο αγαθό, μπορούμε να δημιουργήσουμε αγορές νερού που να ενθαρρύνουν τους χρήστες νερού - όπως τις πόλεις, τα αγροκτήματα και τις εταιρείες - να κάνουν πιο αποδοτική χρήση του. Το νερό που εξοικονομείται θα μπορεί στη συνέχεια να καλύπτει άλλες χρήσεις. Καθώς οι μισές από τις πόλεις του πλανήτη και τα τρία τέταρτα των αρδευόμενων αγροκτημάτων αντιμετωπίζουν τακτικά έλλειψη νερού, είναι κρίσιμο να εκμεταλλευθούμε την αξία που δημιουργείται από την διατήρηση των υδάτινων πόρων.

Η οργάνωσή μου, η Προστασία της Φύσης (Nature Conservancy) χρησιμοποιεί ιδιωτικά κεφάλαια μέσω επενδύσεων (δημιουργίας) αντίκτυπου ώστε να επιτύχει ακριβώς αυτό. Η επένδυση (δημιουργίας) αντίκτυπου - που επιτρέπει στους επενδυτές να ευθυγραμμίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τις αξίες τους, επενδύοντας σε πρωτοβουλίες που παράγουν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα - αναδύεται ως μια νέα πηγή χρηματοδότησης για έργα που αφορούν σε προστασία των φυσικών πόρων.

Με την επενδυτική μας μονάδα (δημιουργίας) αντίκτυπου, την NatureVest, η ομάδα μας από διεθνείς ειδικούς στο νερό και η ομάδα της Αυστραλίας έχουν δημιουργήσει το πρώτο κοινοτικό καταπίστευμα (τραστ) νερού στον κόσμο στη Λεκάνη Murray-Darling της Αυστραλίας. Μέσω αυτού του προγράμματος, εργαζόμαστε για την συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων $69 εκατομμυρίων προκειμένου να βοηθήσουμε να εξισορροπηθεί η χρήση νερού στην λεκάνη ώστε να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για τους αγρότες, τις κοινότητες και την φύση.

Και ιδού πως λειτουργεί: Ένα κοινοτικό καταπίστευμα νερού αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο δικαιωμάτων νερού και στη συνέχεια συνεργάζεται με αγρότες, οι οποίοι αγοράζουν και πωλούν άδειες νερού μέσω ενός συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων νερού.

Μέσω του καταπιστεύματος, οι επιστήμονες βοηθούν τους αγρότες να εφαρμόζουν στρατηγικές εξοικονόμησης ύδατος και οι αγρότες που προστατεύουν τον φυσικό αυτό πόρο και εξοικονομούν νερό, μπορούν να πωλήσουν εκ νέου τα δικαιώματα που τους απομένουν πίσω στο καταπίστευμα. Το καταπίστευμα, σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις προστασίας των φυσικών πόρων, στη συνέχεια χρησιμοποιεί μέρος του νερού που έχει εξοικονομηθεί για να αποκαταστήσει υποβαθμισμένα οικοσυστήματα γλυκού νερού. Ενοικιάζει εκ νέου την υπόλοιπη ποσότητα στους χρήστες νερού, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες του Murray-Darling παίρνουν το νερό που χρειάζονται ενώ ταυτόχρονα προκύπτουν οικονομικά κέρδη για τους επενδυτές...

Στη Λεκάνη Murray-Darling, εμείς - μαζί με την τοπική, μη κερδοσκοπική Ομάδα Εργασίας Υγροτόπων Murray Darling - σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό που έχει εξοικονομηθεί μέσω του καταπιστεύματος για την αποκατάσταση έκτασης μεγαλύτερης από 10.000 στρέμματα υγροτόπων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η αποκατάσταση αυτή των υγροτόπων δεν θα ωφελήσει μόνον τους αγρότες και την άγρια ζωή - όπως τους βατράχους, τα ψάρια, τις χελώνες και τα υδρόβια πουλιά - αλλά επίσης θα βοηθήσει στην προστασία του πολιτισμού και των σημαντικών τοποθεσιών των Αβορίγινων, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στις περιοχές των υγροτόπων.

Αυτή η λύση που προωθείται μέσω της επένδυσης αντίκτυπου για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού χρησιμοποιεί στρατηγικές της αγοράς ώστε να ενθαρρύνει και να επιβραβεύει την έξυπνη χρήση του νερού. Παράγει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε μεγαλύτερη κλίμακα από τις προσπάθειες που χρηματοδοτούνται μέσω φιλανθρωπίας ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τους αγρότες και τις κοινότητες που βασίζονται στο γλυκό νερό.

Οι επενδύσεις με αντίκτυπο μπορούν να βοηθήσουν τις οργανώσεις προστασίας των φυσικών πόρων να κλιμακώσουν τις λύσεις σε μια ποικιλία άλλων προβλημάτων. Για παράδειγμα, η NatureVest ασχολείται με την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για να επιταχύνει τις βιώσιμες πρακτικές βόσκησης στην Αφρική, να αποτρέψει την απορροή αστικών όμβριων υδάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και να βοηθήσει τα νησιωτικά κράτη να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους με τρόπους που τα βοηθούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Η υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων όπως αυτές - και η εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, όπως το κεφάλαιο (δημιουργίας) αντίκτυπου - θα είναι κρίσιμη καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες θα φύγουν από το Νταβός, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τις προκλήσεις του πλανήτη.

Το άρθρο είναι μέρος της σειράς της The Huffington Post και του The World Economic Forum που σκοπό έχουν να προσφέρουν μια περίληψη των σημαντικότερων ζητημάτων που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος την επόμενη δεκαετία, δημοσιεύθηκε στη The Huffington Post, και μεταφράστηκε στα ελληνικά. Η σειρά πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Global Risk Report 2016 και «τρέχει» παράλληλα με την έναρξη του ετήσιου Meeting του The World Economic Forum 2016 (στο Νταβός-Κλόστερς στην Ελβετία, 20-23 Ιανουαρίου). Διαβάστε όλη τη σειρά των άρθρων εδώ.

Δημοφιλή