Περίπατος Κατά Των Διακρίσεων

Ας μη ξεχνάμε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, αυτονόητα. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση για να διατηρούνται όσα έχουν κατακτηθεί, και ουσιαστικός αγώνας για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις που υφίστανται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
jamieskinner00/Flickr

Δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός, ότι κάποιος γεννήθηκε λευκός ή μαύρος, ότι κάποιος έχει διαφορετική θρησκευτική, γλωσσική, σεξουαλική ή άλλη ταυτότητα από τη δική μας. Μέγιστο πρόβλημα όμως είναι, ότι μεγάλωσε μέσα σε ένα κοινωνικό καλούπι αντιλήψεων, στερεοτύπων, το οποίο επιτρέπει τις διακρίσεις, εκπαιδεύοντας αντίστοιχα τους ανθρώπους να παλεύουν μέσα από ρατσιστικές συμπεριφορές τους αόρατους «εχθρούς» της κοινωνίας, που δεν είναι άλλοι από τους «διαφορετικούς».

Η διαφορετικότητα της ομάδας στην οποία αποδίδεται αυτή η υποτιθέμενη κατωτερότητα ή επικινδυνότητα χρησιμοποιήθηκε ως η βασικότερη δικαιολογία για το ρατσισμό. Είσαι μετανάστης; Είσαι εκ των πραγμάτων, επικίνδυνος. Είσαι μουσουλμάνος; Ταυτίζεσαι με τους τζιχαντιστές. Είσαι ομοφυλόφιλος; Αποτελείς μίασμα της κοινωνίας. Το να μην αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο απλώς επειδή είναι ακατανόητος & διαφορετικός ως προς τα δικά μας χαρακτηριστικά είναι ένας σκληρός, παράλογος ερασιτεχνισμός. Δεν κατανοούμε το «διαφορετικό» επειδή δεν μας έχουν εκπαιδεύσει να το κατανοούμε.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι απλό: Θέλουμε να μεταφράζουμε τις δικές μας βιωματικές εμπειρίες στους κώδικες των άλλων; Θέλουμε τις δικές τους ιστορίες να τις κοινωνήσουν στους δικούς μας κώδικες;

Η εκπαίδευση των ανθρώπων πάνω στις πανανθρώπινες αξίες μπορεί να αποτελεί λύση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ρατσισμό & να βρούμε ξανά τη χαμένη μας ανθρωπιά και καλοσύνη.

Ας μη ξεχνάμε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, αυτονόητα.

Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση για να διατηρούνται όσα έχουν κατακτηθεί, και ουσιαστικός αγώνας για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις που υφίστανται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΗΜEΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ- Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

«Περίπατος κατά των Διακρίσεων»

Βαδίζοντας μαζί για ένα καλύτερο μέλλον...

Ώρα: 12:00 μ.μ.

Σημείο Συνάντησης: Βουλή των Ελλήνων (μνημείο αγνώστου στρατιώτη)

Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, εκπρόσωποι από ευρύτερες ομάδες που πλήττονται από το ρατσισμό (ΑΜΕΑ, LGBT, Ρομά, μετανάστες, άτομα που ζουν με HIV, πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, χρήστες ουσιών, θρησκευτικές ομάδες, κτλ) για πρώτη φορά ενωμένοι - με αφορμή την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού & των Φυλετικών Διακρίσεων- πραγματοποιούν έναν ξεχωριστό περίπατο από τη Βουλή των Ελλήνων έως το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να επιδοθούν τα αιτήματά τους στη νέα Κυβέρνηση.

Δημοφιλή