Τρεις ημέρες στη Βιέννη

Αν θέλεις, βέβαια, μπορείς να πας στο περίφημο Café Sacher για να γευθείς το επίσης περίφημο κέικ sachertorte. Πρόκειται για κέικ σοκολάτας με εσωτερική στρώση μαρμελάδα βερίκοκο. Όσο παράξενο κι αν σου ακουστεί, δεν είμαι φίλη της μαρμελάδας, ειδικά μέσα στο σοκολατένιο κέικ, οπότε το καφέ αυτό το προσπέρασα. Να σου πω όμως, ότι το προσπέρασα για ακόμη δυο λόγους. Το έχω επισκεφθεί στο παρελθόν (και ναι, είχα φάει μόνο μια μπουκιά από το κέικ) και δεύτερον είχε ουρά.
mylandingrunway.com

Μα φυσικά και είναι αρκετές. Είναι αρκετές για να κάνεις τις βόλτες σου, να πας σε κονσέρτο (στην πόλη της μουσικής είσαι, άλλωστε), να φας γλυκό και σνίτσελ, αλλά και να δεις, επιλεγμένα, κάποια σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Σίγουρα δεν είναι αρκετές για να δεις κάθε γωνιά της, να μπεις σε κάθε μουσείο ή παλάτι ή να πας μια μονοήμερη στο υπέροχο Σάλτσμπουργκ. Είναι, όμως, αρκετές για να πάρεις μια «δόση» βιεννέζικης αύρας και να αφήσεις το μουσικό της αέρα να σε παρασύρει.

Στη σύντομη αυτή επίσκεψή μου, είχα σχεδόν τρεις ημέρες μπροστά μου και φρόντισα να τις εκμεταλλευτώ όσο καλύτερα μπορούσα. Επίσης, στο παρελθόν έχω επισκεφθεί ξανά την πόλη, οπότε είχα βγάλει από τη λίστα μου τα, ας το πούμε, must. Πάμε να δούμε;

Ημέρα Πρώτη

Με ορμητήριο την οδό Ungargasse (εκεί βρισκόταν το ξενοδοχείο μου) έκανα μια μεγάλη βόλτα. Περπάτησα μέχρι το Soviet War Memoriam και από εκεί πήγα στο Παλάτι Belvedere. Δεν μπήκα μέσα γιατί το έχω επισκεφθεί στο παρελθόν. Επίσης, ήθελα να εκμεταλλευτώ την υπέροχη ηλιόλουστη ημέρα και να περπατήσω. «Χάθηκα» για λίγο στους κήπους του παλατιού και έκατσα σε ένα από τα παγκάκια, απολαμβάνοντας τη στιγμή και την θέα στην πόλη.

Βεβαίως, εάν έχεις χρόνο στη διάθεσή σου, αξίζει να μπεις στο παλάτι και να θαυμάσεις τα έργα ζωγραφικής κορυφαίων ζωγράφων, όπως του Κλιμτ.

Έπειτα, βόλτα στη διάσημη και κεντρική πλατεία Stephansplatz, η οποία πήρε το όνομά της από τον επιβλητικό ναό Stephansdom. Αν θέλεις, μπορείς να ανέβεις επάνω, στη στέγη, και να θαυμάσεις μια μοναδική θέα της πόλης! Γύρω από την πλατεία θα δεις πολλούς εμπορικούς δρόμους, αλλά και όμορφα και παραδοσιακά καφέ.

Αν θέλεις, βέβαια, μπορείς να πας στο περίφημο Café Sacher για να γευθείς το επίσης περίφημο κέικ sachertorte. Πρόκειται για κέικ σοκολάτας με εσωτερική στρώση μαρμελάδα βερίκοκο. Όσο παράξενο κι αν σου ακουστεί, δεν είμαι φίλη της μαρμελάδας, ειδικά μέσα στο σοκολατένιο κέικ, οπότε το καφέ αυτό το προσπέρασα. Να σου πω όμως, ότι το προσπέρασα για ακόμη δυο λόγους. Το έχω επισκεφθεί στο παρελθόν (και ναι, είχα φάει μόνο μια μπουκιά από το κέικ) και δεύτερον είχε ουρά.

Έτσι, άφησα (για λίγο) το γλυκό στην άκρη και πήγα σε, μα τι άλλο, στο σνίτσελ φυσικά! Σου προτείνω ανεπιφύλακτα το Figmuller, που βρίσκεται σε μια στοά, κοντά στην Stephanplatz. ΚΟΡΥΦΑΙΟ σνίτσελ. Τόσο γευστικό και ελαφρύ, που θα παραγγείλεις και δεύτερο, κι ας είναι μεγάλο, όπως βλέπεις. Να το συνοδεύσεις με πατατοσαλάτα.

Ημέρα Δεύτερη

Επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Πραγματικά επιβλητική! Στο ίδιο σύμπλεγμα κτιρίων στεγάζεται και το Hofburg. Εκεί βρίσκονται τα χειμερινά ανάκτορα της πριγκίπισσας Σίσσυ.

Αφού ολοκληρώσεις την επίσκεψή σου εκεί, πήγαινε περπατώντας έως την Όπερα της Βιέννης (Vienna State Opera), μια από τις πιο αξιόλογες και διάσημες του κόσμου. Αν μπεις μέσα, θα δεις μια μεγάλη μαρμάρινη σκάλα, διακοσμημένη με καθρέπτες και τοιχογραφίες.

Για φανταστικό γλυκό, να πας στο L. Heiner. Βρίσκεται σε εμπορικό δρόμο, πολύ κοντά στον καθεδρικό και η αλήθεια είναι ότι δεν θα σου τραβήξει το μάτι. Αν, όμως, του δώσεις μια ευκαιρία, θα σε εντυπωσιάσει! Μέσα είναι ατμοσφαιρικό, με λεπτομέρειες- αντίκες. Θα αισθανθείς ότι έχεις ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Επειδή όμως η μέρα ήταν υπέροχη, έκατσα έξω. Πήρα καφέ και το πεντανόστιμο κέικ Esterházy, κέικ από βανίλια και φουντούκι.

Μετά, συνεχίζοντας τη βόλτα, εντόπισα ένα street food point με λουκάνικα και bagels. Πήρα ένα bagel στο χέρι και συνέχισα. Ε, στην Αυστρία ήμουν, να μην την γευθώ;!

Κάπου εκεί, έλαβα ένα μήνυμα από μια παρέα. «Έλα στο Kaffee Alt Wien». Και πήγα, φυσικά. Ήταν πρόταση ντόπιου μέλους της παρέας και η ατμόσφαιρα εκεί ήταν υπέροχη! Ωραίες γεύσεις, κρασιά, διακόσμηση.

Το βραδάκι το πλάνο είχε κονσέρτο κλασικής μουσικής. Δε γίνεται να είσαι στη Βιέννη και να μην ακούσεις ένα κονσέρτο. Αυτό που επέλεξα ήταν πολύ καλό από άποψη μουσικής, καθώς έπαιζαν μέλη της Φιλαρμονικής, αρκετά τουριστικό δε. Τουριστικό με την έννοια ότι δεν υπήρχε κάποιο dress code. Μπορούσες να πας ντυμένος όπως ήθελες, ακόμη και με τα αθλητικά μετά τη βόλτα. Το τονίζω, γιατί συνήθως σε τέτοιες βραδιές υπάρχει συγκεκριμένος κώδικας ντυσίματος.

Η βραδιά (και η ημέρα) έκλεισε με μπίρα, κρασί και σνακ στη μπιραρία Cafe Bendl. Και γευστικότατα σνακ, σε πολύ προσιτές τιμές, και υπέροχη ατμόσφαιρα.

Ημέρα Τρίτη

Πρωινό στο Café Central! Ε ναι, αυτό είναι must! Και δεν περιμένεις ουρά (τουλάχιστον αν πας αρκετά πρωί), και η ατμόσφαιρα είναι υπέροχη, και το προσωπικό ευγενέστατο και ό,τι πάρεις αξιόλογο. Το Café Central είναι ιστορικό. Στα τραπέζια του έχει κάτσει ο Φρόιντ και τους τοίχους κοσμούν μεγάλοι και επιβλητικοί πίνακες ζωγραφικής.

Τέλος, και λίγο πριν την πτήση της επιστροφής, βόλτα στη «συνοικία του πολιτισμού», Museums Quartier. Πέρα από τα μουσεία Leopold και Μοντέρνας Τέχνης, η εν λόγω γειτονιά φιλοξενεί διοργανώσεις ποικίλων πολιτιστικών δρώμενων. Εκθέσεις, παρουσιάσεις, προβολές ταινιών. Επίσης, θα βρεις και μουσικές σκηνές, αλλά και πολλά καφέ, εστιατόρια και μαγαζάκια.

Και κάπου εδώ, ολοκληρώθηκε η σύντομη επίσκεψή μου στη Βιέννη. Stay tuned γιατί ακολουθεί άλλος προορισμός, εξωτικός και καλοκαιρινός!

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του mylandingrunway.com