Πέντε ημέρες στη μαγευτική Σάμο

Ένα χωριουδάκι που πρέπει να επισκεφτείς είναι οι Μανωλάτες. Είναι προς το Καρλόβασι και η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος είναι λίγο κουραστικός, καθώς έχει στροφές. Γενικά, βέβαια, στη Σάμο, για να πας από το ένα μέρος στο άλλο, πρέπει να εξοπλιστείς με υπομονή, ειδικά αν σε ζαλίζουν οι στροφές. Γι'αυτό και δεν θα σου πρότεινα να γυρίσεις όλο το νησί σε πέντε μόνο ημέρες. Οι αποστάσεις αγγίζουν τα 45 λεπτά με μια ώρα.
pkazmierczak via Getty Images

Δεν είναι αρκετές. Αυτό είναι το πρώτο που μπορώ να πω με σιγουριά. Χρειάζεσαι αρκετές ημέρες για να τη ζήσεις και για να «ρουφήξεις» κάθε της άρωμα, κάθε της γεύση και κάθε της εικόνα.

Βρέθηκα στο νησί αρχές Ιουλίου και μάλλον ήταν ιδανική περίοδος, καθώς ο κόσμος ήταν όσος έπρεπε, οι παραλίες ήρεμες και το φαγητό ποιοτικό.

Ο Μαραθόκαμπος

Η πρώτη ημέρα με βρήκε στο Μαραθόκαμπο και συγκεκριμένα στον Όρμο, ψαροχώρι που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Ένα γραφικό ψαροχώρι! Αν απολαύσεις κάτι εκεί, αυτό θα είναι η απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση. Αξίζει να πας για μπάνιο στις παραλίες Λιμνιώνας, Βοτσαλάκια και Ψιλή Άμμος. Εκεί μάλιστα, στην Ψιλή Άμμο, θα βρεις ένα ταβερνάκι που είναι ό,τι πρέπει για φαγητό μετά τη θάλασσα. Να σου πω, επίσης, ότι όλα όσα θα βρεις εκεί είναι παραγωγής της οικογένειας. Εγώ έφαγα φέτα και ξετρελάθηκα. Από τις πιο νόστιμες που έχω δοκιμάσει ποτέ!

Το Πυθαγόρειο

Τις επόμενες ημέρες μείναμε στο Πυθαγόρειο, σε ένα από τα ομορφότερα, θεωρώ, μέρη του νησιού. Κολύμπησα στα πεντακάθαρα νερά του, έφαγα φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια του και περπάτησα στα σοκάκια του, ανακαλύπτοντας τον αρχοντικό του χαρακτήρα.

Το φημισμένο κοσμοπολίτικο θέρετρο οφείλει την ονομασία του στον θεμελιωτή των μαθηματικών, Πυθαγόρα. Η όμορφη κωμόπολη με τα παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια έχει ό,τι θελήσεις. Μέρη για πρωινό, καφέ, μαγαζάκια, ταβερνάκια, εστιατόρια, χαλαρά μπαράκια και φυσικά, σχολή Scuba Diving! Αλλά δεν θα σου πω πολλά γι αυτό το τελευταίο, στα έχω ήδη πει. Φοβερή εμπειρία, που πρέπει να τη ζήσεις!

Καθώς έκανα βόλτες στα στενά του Πυθαγορείου, ανακάλυψα μικρά διαμαντάκια. Το Two Spoons, ένα καφέ που ξεχωρίζει με το προσεγμένο του στιλ και τα προσεγμένα του πράγματα. Να πιεις φρέσκους χυμούς και να δοκιμάσεις cheesecake.

Για ψάρι, η επιλογή είναι μονόδρομος. Μαρίτσα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Οικογένεια ψαράδων, σερβίρει μόνο φρέσκο ψάρι και αν είσαι τυχερός θα πετύχεις την γλυκύτατη 13χρονη Σπυριδούλα και ένα ακόμη πιο μικρό αγοράκι να παίζει εξαιρετικό μπουζούκι.

Εάν έχεις χρόνο, μπορείς να βρεις και το Σπήλαιο του Πυθαγόρα και να πας θερινό σινεμά στους Μυτιλινιούς!

Πολύ κοντά στο Πυθαγόρειο, στα δυο χιλιόμετρα περίπου, βρίσκεται το περίφημο και Ευπαλίνειο Όρυγμα. Πρόκειται για ένα θαύμα μηχανικής και είναι μια σήραγγα η οποία ανοίχτηκε ταυτόχρονα από τα δυο άκρα της, με εντυπωσιακή μαθηματική ακρίβεια! Εάν θέλεις να το επισκεφτείς, καλό είναι να ενημερωθείς για τις ώρες λειτουργίας του από πριν.

Επίσης σε κοντινή απόσταση, θα βρεις το Ηραίο, το μέρος, όπου σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε και μεγάλωσε η Ήρα. Ένα ιερό διεθνούς ακτινοβολίας.

Παραλίες

Μη φύγεις από το νησί εάν δεν κάνεις μια βουτιά στα Λεμονάκια, την Τσαμαδού και το Κοκκάρι!

Μανωλάτες

Ένα χωριουδάκι που πρέπει να επισκεφτείς είναι οι Μανωλάτες. Είναι προς το Καρλόβασι και η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος είναι λίγο κουραστικός, καθώς έχει στροφές. Γενικά, βέβαια, στη Σάμο, για να πας από το ένα μέρος στο άλλο, πρέπει να εξοπλιστείς με υπομονή, ειδικά αν σε ζαλίζουν οι στροφές. Γι'αυτό και δεν θα σου πρότεινα να γυρίσεις όλο το νησί σε πέντε μόνο ημέρες. Οι αποστάσεις αγγίζουν τα 45 λεπτά με μια ώρα.

Ας επιστρέψουμε όμως στο χωριό Μανωλάτες. Είναι πολύ όμορφο, με χρωματιστές γωνιές, ενώ υπάρχει ένα ταβερνάκι που δεν το πιάνει το μάτι σου. Μαγειρεύει μια κυρία, η οποία δεν έχει κατάλογο, αλλά σου λέει κάθε μέρα τα πιάτα της. Αν θέλεις να τη βρεις, ρώτα τους ντόπιους!

Καταρράκτες

Τέλος, στο Καρλόβασι θα δεις και μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του νησιού, τους Καταρράκτες στην περιοχή Ποτάμι. Εντάξει, μην φανταστείς καταρράκτες τύπου Νιαγάρα, αλλά το φυσικό τοπίο είναι πανέμορφο!

Και φυσικά, όλα αυτά θα τα συνοδεύσεις με γλυκό κρασί Σάμου :)

Η Σάμος με κέρδισε. Δεν έχω τίποτα αρνητικό να πω για το νησί. Θα ήθελα, βέβαια, να επιστρέψω εκεί, ώστε να δω και άλλα κομμάτια του και να το ανακαλύψω περισσότερο!

Αναμένω και τα δικά σου tips για μέρη που πρέπει να επισκεφτώ, πράγματα που πρέπει να δοκιμάσω κτλ!

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του mylandingrunway.com