12 Πόλεις για τους λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού

Παρίσι, Γαλλία. Ονόρε ντε Μπαλζάκ, Βολταίρος, Ουγκώ. Κλασικά και αγαπημένα ονόματα! Ο Χέμινγουέι θεωρούσε ότι η αύρα του Παρισιού μένει πάντα μαζί σου... Έβρισκε έμπνευση στα παριζιάνικα καφέ και στενά. Παράλληλα, η πόλη διαθέτει περίπου 150 μουσεία, που ικανοποιούν κάθε ταξιδιώτη και κάθε γούστο. Ο Λούβρος, το Μουσείο Rodin και το or L'Orangerie είναι κάποια μόνο από αυτά.
Grandfailure via Getty Images

Την αδυναμία μου για τον πολιτισμό λογικά θα την γνωρίζεις. Τρέφω μια ιδιαίτερη αγάπη στον κινηματογράφο, το θέατρο και στις τέχνες. Δεν επισκέπτομαι κάθε μουσείο σε κάθε πόλη που θα βρεθώ ανεξαιρέτως, αλλά φροντίζω να επισκέπτομαι αυτά που είναι κοντά στη δική μου προτίμηση. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να βρίσκομαι κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη για λίγες ημέρες, έστω ένα σαββατοκύριακο, με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Στην πρώτη επίσκεψή μου στη Βαρκελώνη πήγα στο Μουσείο Μιρό (Juan Miro) και στο Μουσείο Νταλί (Dali) και ξετρελάθηκα. Στη Νέα Υόρκη επισκέφτηκα το MET και το MoMA και φυσικά, παρακολούθησα παράσταση στο Broadway. Το ΜοΜΑ, λόγω της ιδιαιτερότητας των έργων που φιλοξενεί, με ενθουσίασε. Κάθε φορά που βρίσκομαι στο Λονδίνο, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δω μια παράσταση. Στη Χιρόνα της Ιπσανίας (Girona) βρήκα ένα Μουσείο Κινηματογράφου. Όχι κάτι φοβερό, μη φανταστείς, αλλά εμένα με «τράβηξε». Οι κάμερες, οι προβολές, όλα. Κατάλαβες, νομίζω. Έχω μια αδυναμία σε συγκεκριμένες μορφές τέχνης και είμαι ανοιχτή στο να γνωρίζω κι άλλες.

Με αφορμή αυτή την αγάπη μου, αλλά και με ένα κείμενο που διάβασα στο Conde Nast Traveler σχετικά με τις καλύτερες πόλεις του κόσμου για τους λάτρεις του πολιτισμού, σκέφτηκα να συγκεντρώσω όλες εκείνες τις πόλεις που πιστεύω ότι ενδείκνυνται για όλους όσοι αναζητούν πολιτισμό στις διακοπές τους. Οι πόλεις που θα αναφέρω, είναι όσες έχω επισκεφτεί εγώ η ίδια και έχω για το λόγο αυτό, προσωπική άποψη.

Ρώμη, Ιταλία

Τι να πει κανείς για την Ρώμη... Από το Κολοσσαίο έως τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Βατικανό και το αριστούργημα Καπέλα Σιξτίνα. Από το επιβλητικό Φοντάνα ντι Τρέβι έως το Πάνθεον. Η «εναλλακτική» συνοικία Τραστέβερε, στέκι καλλιτεχνών και η Βίλα Μποργκέζε. Κάθε βήμα, κάθε βλέμμα οδηγεί σε δρόμους πολιτισμού, μιας που η πόλη αυτή διακρίνεται για την προσφορά της στο χώρο των τεχνών.

Φλωρεντία, Ιταλία

Η πρωτεύουσα της Τοσκάνης, είναι ολόκληρη μια πόλη-μουσείο. Η Φλωρεντία είναι σπίτι πολλών αριστουργημάτων της Αναγέννησης και της αρχιτεκτονικής. Ο καθεδρικός Duomo αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, ενώ πλήθος μουσείων «στολίζουν» την πόλη. Στη Galleria dell'Accademia θα θαυμάσεις τον «Δαυίβ» του Μιχαήλ Άγγελου, ενώ στη Uffizi Gallery θα δεις έργα του Μποτιτσέλι, του Μιχαήλ Άγγελου, του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Καραβάτζιο. Σημαντικά έργα τέχνης θα δεις και στο εσωτερικό της Santa Maria Novella. Στην πανέμορφη αυτή ιταλική πόλη, θα αισθανθείς έντονα ότι το σύγχρονο «μπλέκεται» με το μοντέρνο.

Βενετία, Ιταλία

Αχ, η Βενετία. Μια πόλη που είμαι σίγουρη ότι θα ερωτευτείς μόλις την αντικρίσεις. Ο καθεδρικός του Αγίου Μάρκου είναι ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, χάρη στις ποικίλες επιρροές που φέρει. Η πόλη διαθέτει αρκετά μουσεία. Αυτό που εγώ προσωπικά ξεχώρισα είναι το μουσείο Peggy Guggenheim Collection, μοντέρνας τέχνης. Επίσης, κάτι ΠΟΛΥ, ΜΑ ΠΟΛΥ σημαντικό, είναι ότι στη Βενετία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ναι, ναι. Κλείσε εισιτήρια για τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου από τώρα!

Βαρκελώνη, Ισπανία

Στο πρόσφατο κείμενό μου για τη Βαρκελώνη είχα επιστήσει την προσοχή σου! Η πόλη έχει πολλή τέχνη! Πικάσο, Νταλί, Μιρό, αλλά και τα αρχιτεκτονικά-ιδιαίτερα-στολίδια του Γκαουντί περιμένουν να τα εξερευνήσεις.

Νέα Υόρκη

Στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, θα βρεις κορυφαίους καλλιτεχνικούς φορείς. Τι να πρωτοπώ.. Τα μουσεία, όπως το Metropolitan Museum of Art (MET) και το MoMa, η Times Square με το Broadway, το Julliard..

Στο ΜΕΤ θα δεις κορυφαία έργα τέχνης, από πίνακες έως γλυπτά, από την κλασική αρχαιότητα, την Ασία, την Αφρική και την Αίγυπτο. Στο MoMa, θα απολαύσεις τη σύγχρονη τέχνη. Καλλιτέχνες όπως οι Warhol, Matisse, Pollock, Newman, Ernst, Evans έχουν την τιμητική τους. Ένα μουσείο, που θα λατρέψεις, γιατί ξεφεύγει από τα, ας το πούμε έτσι, κλασικά. Θα δεις μια άλλη μορφή τέχνης. Είτε σου αρέσει είτε όχι, θα αναγνωρίσεις ότι είναι κάτι διαφορετικό.

Το Lincoln Center of the Performing Arts στεγάζει κορυφαία ιδρύματα τέχνης και πολιτισμού, όπως τα Julliard School, New York City Ballet, New York Philharmomic, The Metropolitan Opera.

Κι αν είσαι λάτρης του θεάματος, του θεάτρου, τότε δεν γίνεται να μην ενθουσιαστείς από τις παραστάσεις εκεί, αλλά και τα μιούζικαλ. Μαγικά!

Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα να δεις και να κάνεις. Μακάρι να είχα το χρόνο να τα εξερευνήσω κι άλλο. Θα γίνει, όμως, κάποια στιγμή.

Ουάσινγκτον

Μια πόλη που αναμφισβήτητα προσφέρει μαθήματα αμερικανικής ιστορίας και κουλτούρας. Το Μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν, δωρικού ρυθμού, θυμίζει τον Παρθενώνα και χτίστηκε για να τιμήσει τον 16ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Newseum είναι μουσείο που προωθεί και υπερασπίζεται την ελεύθερη έκφραση. Το μουσείο διαθέτει επτά επίπεδα διαδραστικών επιπέδων, τα οποία περιλαμβάνουν 15 γκαλερί και 15 θέατρα.

Η Renwick Gallery φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης, ενώ δίνει έμφαση στη δημιουργία, ως διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του κόσμου.

Επίσης, το National Portrait Gallery παρουσιάζει τα πορτραίτα σημαντικών και επιφανών αμερικανών, πολιτικών, μουσικών, επιστημόνων, οι οποίοι έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην ιστορία, στην ανάπτυξη και στην κουλτούρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Σάλτσμπουργκ, η πόλη της μουσικής! Μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής γεννήθηκαν εκεί, με τον Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ να είναι ένας από τους γνωστότερους. Θα δεις το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, αλλά και αυτό στο οποίο έζησε.

Στην αυστριακή αυτή πόλη γεννήθηκε και ο ελληνικής καταγωγής Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας.

Επίσης, αξίζει να σταματήσεις στο Παλάτι Mirabell. Εκεί, γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Η Μελωδία της Ευτυχίας».

Κάθε Ιανουάριο λαμβάνει χώρα το Mozart Week, ένα δρώμενο που τιμά τον διάσημο μουσικό, ενώ κάθε καλοκαίρι το ετήσιο Salzburg Festival ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται το κοινό με αέρα θεατρικό και μουσικό.

Μη μου πεις ότι δεν ακούς ήδη τις μουσικές...!

Βιέννη, Αυστρία

Φυσικά και η Βιέννη δικαιούται μια θέση στη λίστα αυτή και θα ήταν άδικο να μη μπει. Η πόλη που γαλούχησε τους Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπραμς, αλλά και τους «ντόπιους» Schubert και Strauss. Είναι, επίσης, η πόλη στην οποία σημειώθηκε το Vienna Secession, ένα επαναστατικό κίνημα που καθοδήγησε ο Γκουστάβ Κλιμτ.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Το διαμάντι του Δούναβη μετρά μια ιστορία 2.000 ετών, γνωρίζοντας πολιτιστική ακμή στη δεκαετία του 1800, όταν οι δυο πόλεις, η Βούδα και η Πέστη έγιναν μια. Μπορεί να είναι μια πόλη που στιγματίστηκε από αιώνες πολέμων και πολιτικές ανακατατάξεις, παραμένει, ωστόσο, πανέμορφη, με εμφανές το σημάδι επιρροών της Αναγέννησης, Μπαρόκ και Art Nouveau στην αρχιτεκτονική της, με υπολείμματα της αρχαίας ρωμαϊκής εγκατάστασης. Θα βρεις ποικίλα μουσεία, στα οποία περιλαμβάνεται και αυτό της ιστορίας της μουσικής.

Πράγα, Τσεχία

Για περισσότερα από 1.000 χρόνια η Πράγα υπήρξε ηγετική πολιτιστική φυσιογνωμία στην Ευρώπη και αποτελεί το «σπίτι» καλλιτεχνικών επαναστατών, όπως ο Κάφκα και ο Κούντερα. Η καλλιτεχνική επανάσταση συμβαίνει ακόμη. Μπορείς ακόμη να δεις μια όπερα ή ένα έργο στο Estates Theatre, το οποίο φιλοξένησε την πρεμιέρα του έργου του Μότσαρτ Don Giovanni το 1787. Την ίδια στιγμή, στο Meet Factory, ένα σύγχρονο χώρο τέχνης, έχεις την ευκαιρία να βιώσεις τα όσα έχουν να πουν «ριψοκίνδυνοι» μουσικοί, σκηνοθέτες και χορευτές.

Λονδίνο, Αγγλία

Δεν χρειάζεται να πω πολλά εδώ. Σαίξπιρ, Ντίκενς, Όργουελς και Έλιοτ. Δυνατά και γνωστά ονόματα. Παράλληλα, το μοντέρνο Λονδίνο αποτελεί «πίνακα» ζωγραφικής για τον Banksy, τον γνωστό σε όλους (και αγαπημένο) street artist. Επίσης, το Λονδίνο είναι σπίτι του Tate Modern και πατρίδα της J. K. Rowling, συγγραφέως του Χάρι Πότερ!

Παρίσι, Γαλλία

Ονόρε ντε Μπαλζάκ, Βολταίρος, Ουγκώ. Κλασικά και αγαπημένα ονόματα! Ο Χέμινγουέι θεωρούσε ότι η αύρα του Παρισιού μένει πάντα μαζί σου... Έβρισκε έμπνευση στα παριζιάνικα καφέ και στενά. Παράλληλα, η πόλη διαθέτει περίπου 150 μουσεία, που ικανοποιούν κάθε ταξιδιώτη και κάθε γούστο. Ο Λούβρος, το Μουσείο Rodin και το or L'Orangerie είναι κάποια μόνο από αυτά.

Λοιπόν, τι λες; Έχεις στη διάθεσή σου αρκετές πόλεις που μπορείς να επιλέξεις για να συνδυάσεις και ένα «ταξίδι» στην τέχνη. Τι θα επιλέξεις;

Δείτε περισσότερα στο mylandingrunway.com