3 ημέρες στη Μάλτα

Πρώτη βόλτα στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα. Οφείλει το όνομά της στον μάγιστρο Jean de Valette και χτίστηκε το 1565. Μοιάζει πολύ με την παλιά πόλη της Ρόδου, μιας και χτίστηκε από το ίδιο τάγμα Ιπποτών, νωρίτερα. Η Ρόδος μας, πάντως, είναι πιο όμορφη! Είχα δει και διαβάσει για τα περίφημα κλειστά μπαλκόνια! Ναι, είναι πολύ ιδιαίτερα. Το ότι είναι κλειστά είναι μια συνήθεια που ήρθε από τους Άραβες. Η Μάλτα είναι μια από τις μικρότερες χώρες, με σαφείς επιρροές από πολλούς πολιτισμούς.
mylandingrunway

Θα σου φανεί παράξενο, αλλά κατά τη διάρκεια κάθε ταξιδιού μου, σκέφτομαι ιδέες για επόμενο. Στη Ρώμη, σκεφτόμουν ότι θα ήθελα το Μάιο να πάω Μάλτα. Είχα ακούσει καλές εντυπώσεις, έψαξα και λίγο για το μέρος και ναι, μπήκε στο πλάνο. Η πρωτομαγιά, μαζί με μια ημέρα άδεια, ήταν η ιδανική εποχή! Η καλύτερη ανοιξιάτικη απόδραση. Έτσι, το ταξίδι σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και ανήμερα πρωτομαγιάς, νωρίς το πρωί, πέταξα για Μάλτα, το αρχιπέλαγος αυτό της Μεσογείου, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σικελία, την Τυνησία και την Λιβύη.

Οι βόλτες

Αν απολαύσεις κάτι στη Μάλτα, αυτό είναι οι βόλτες!

Valetta

Πρώτη βόλτα στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα. Οφείλει το όνομά της στον μάγιστρο Jean de Valette και χτίστηκε το 1565. Μοιάζει πολύ με την παλιά πόλη της Ρόδου, μιας και χτίστηκε από το ίδιο τάγμα Ιπποτών, νωρίτερα. Η Ρόδος μας, πάντως, είναι πιο όμορφη! Είχα δει και διαβάσει για τα περίφημα κλειστά μπαλκόνια! Ναι, είναι πολύ ιδιαίτερα. Το ότι είναι κλειστά είναι μια συνήθεια που ήρθε από τους Άραβες. Η Μάλτα είναι μια από τις μικρότερες χώρες, με σαφείς επιρροές από πολλούς πολιτισμούς. Κατακτήθηκε από Ρωμαίους και Άραβες, από τους Τούρκους, από Σταυροφόρους και Ενετούς. Αργότερα, υπήρξε και βρετανική αποικία. Όλα αυτά εξηγούν και τις ποικίλες επιρροές. Θα δεις κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους και οδήγηση στα αριστερά, επιρροή βρετανική. Θα δεις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και δομικό υλικό κτιρίων από αραβικές επιρροές, αλλά και παλάτια από τους ιππότες. Η γαστρονομία είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένη από την Ιταλία.

Η Μάλτα είναι ο ιδανικός προορισμός για να δεις γραφικά μπαλκόνια, παράθυρα, πόρτες, σε πολλά χρώματα! Περιπλανιόμουν στα στενάκια, το καλύτερό μου, και ανακάλυπτα όμορφες γωνιές. Χαρακτηριστικές, επίσης, είναι οι vintage επιγραφές στα κτίρια. Η βόλτα με οδήγησε στους κήπους Baracca, ένα πραγματικά πανέμορφο μέρος, μια όαση! Χρωματιστό από τα λουλούδια και με παγκάκια για να πιεις τον καφέ σου χαζεύοντας τριγύρω ή απλά για να χαλαρώσεις αγναντεύοντας τη θέα.

Απαραίτητη στάση στο παραδοσιακό Café Cordina, το καφέ της Μάλτας που μετρά πολλά χρόνια λειτουργίας. Εκεί, στην πλατεία St. Republic, έκατσα σε ένα τραπεζάκι, ήπια εσπρεσάκι και δοκίμασα ένα παραδοσιακό έδεσμα. Στρογγυλή τυρόπιτα με τυρί ρικότα. Έχει και με αρακά, αλλά δεν το προτίμησα. Η αλήθεια είναι ότι το βρήκα λίγο άνοστο :) Εντύπωση μου έκανε, για άλλη μια φορά στο εξωτερικό, ότι ενώ ο cappuccino στο καφέ αυτό κόστιζε λιγότερο από 2 ευρώ, το μικρό μπουκαλάκι νερό (το μισό από το δικό μας μικρό) κόστιζε 2,50 ευρώ!

Μετά από την στάση αυτή, συνέχισα να περπατώ, με μια κάμερα στο χέρι και δεν σταμάτησα να απαθανατίζω όλα αυτά που μου τραβούσαν την προσοχή! Τα μικρά ξύλινα τραπεζάκια και καρεκλάκια ενός καφέ, οι vintage επιγραφές CINEMA και HIS MASTER'S VOICE που ξεχώριζαν σε ένα στενό και φυσικά, πόρτες, παράθυρα και μπαλκόνια!

Περπατώντας στον κεντρικό δρόμο Triq Ir Repubblika, αλλά και στα δρομάκια τριγύρω, ένιωθα ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Τα κτίρια γραφικά και παλιά, κάπως ταλαιπωρημένα, έδιναν μια ιδιαίτερη νότα στην περιπλάνηση.

Πέρασα και από την εκκλησία Mosta's Dome, που είναι γνωστή για τον τρούλο της. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Mdina

Η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας, η Mdina (ή Medina) είναι επίσης πολύ γραφική, με σοκάκια για εξερεύνηση. Είναι μικρή και την αποκαλούν «Η σιωπηλή Πόλη», επειδή το απόγευμα οι τουρίστες αποχωρούν, η πόλη ερημώνει και οι λιγοστοί κάτοικοι (300 περίπου) απολαμβάνουν την ηρεμία. Και εδώ, φρόντισε να «χαθείς» στα λιθόστρωτα δρομάκια, και θα ανακαλύψεις μια όμορφη πλατεία με ένα πηγάδι, αλλά και ένα εστιατόριο σε υπέροχο σημείο! Ακόμη, προς τα τείχη της Mdina υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο σπίτι και όταν πήγα εγώ, ήταν παρκαρισμένο το αμάξι του Bond (!). *Βγήκαν και μια δυο φωτογραφίες με το αμάξι, με ύφος «πρωταγωνίστριας» ξέρεις, αυτό που για λίγο φαντάζεσαι ότι εσύ είσαι το νέο κορίτσι του πράκτορα 007 και τα σχετικά. Φαντάζεσαι ότι βγαίνει ο Bond από το σπίτι, σε βλέπει, του κάνεις κλικ, σε επιλέγει για την επόμενη ταινία και κάπως έτσι αλλάζει η ζωή σου. Πλέον, θα ταξιδεύεις για τα γυρίσματα και ναι, θα γράφεις ιστορίες για το blog σου από κάθε γωνιά του κόσμου, ενώ το instagram σου θα γεμίσει από σέλφις με τον Ντάνιελ Κρεγκ. Μετά προσγειώνεσαι και συνεχίζεις το ταξίδι σου. Εντάξει, στη Μάλτα είσαι και βολτάρεις. Μην παραπονιέσαι. *

Η Mdina είναι το μέρος που καθιστά την περιπλάνηση, ειδικά σε ώρες απογευματινές, μυστηριακή! Κοντά στην Mdina βρίσκεται η περιοχή Ta'Qali, με τα εργοστάσια παραγωγής γυαλιού. Εκεί κάπου, βρίσκεται και το γήπεδο που παίζονται αγώνες της εθνικής ποδοσφαίρου.

St. Julians

Τώρα θα σε πάω στην παραθαλάσσια περιοχή που έμενα, το St. Julians! Αρκετά τουριστικό θέρετρο, με εστιατόρια, καφέ και δρόμο για περίπατο δίπλα στη θάλασσα. Η αλήθεια είναι ότι ως Ελληνίδα, είναι δύσκολο να αισθανθώ ενθουσιασμό για τα θέρετρα αυτά. Μπορεί να ακουστώ κλισέ, αλλά πραγματικά, τα δικά μας τα νησιά και οι δικές μας παραθαλάσσιες περιοχές δεν συγκρίνονται! Αυτό πάντως που μου τράβηξε την προσοχή και μου έκανε πολύ θετική εντύπωση είναι ότι σε μια από τις παιδικές χαρές, είδα αυτό: Κούνια ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά με αναπηρία. Ιδιαίτερα χρήσιμη πρωτοβουλία!

Στην φωτογραφία εδώ, θα δεις παιδάκια να έχουν ανέβει στην κούνια αναπήρων και την υπεύθυνη της παιδικής χαράς να τα ενημερώνει ότι πρέπει να κατέβουν.

Οι Τρεις Πόλεις, The Three cities

Έχω μια μεγάλη αγάπη στα στενάκια, στα γραφικά σοκάκια και στις παραδοσιακές συνοικίες. Αν με ακολουθείς στα social θα το κατάλαβες! Οι Τρεις Πόλεις ήταν ακόμη μια μεγάλη έμπνευση για να τραφεί η αγάπη μου αυτή. Είναι και μια καλή ματιά στην τοπική αυθεντική ζωή. Ξεκινώντας από την πόλη Cospicua, την πιο φτωχική, πέρασα από την Senglea και κατέληξα στην Vittoriosa, όπου και πραγματοποίησα την μεγαλύτερη βόλτα. Και πάλι, είδα όμορφα στενάκια, με χρωματιστές πόρτες, λουλούδια έξω από τα σπίτια, απλωμένα ρούχα. Υπάρχει ζωή εκεί. Αυτό ήταν και που με συνεπήρε. Υπάρχουν και αρκετά μέρη να δεις, όπως εκκλησίες ή άλλα μικρά μουσεία. Απλά εγώ προτίμησα περίπατο και εξερεύνηση.

Συνέχισα με μια υπέροχη βαρκάδα κατά μήκος του λιμανιού, με τις παραδοσιακές χρωματιστές ψαρόβαρκες luzzus και ολοκλήρωσα την βόλτα μου απολαμβάνοντας φυσικό χυμό με θέα στο καφέ Tate στο λιμάνι.

Το φαγητό

Η Μάλτα φημίζεται για τα ωραία κρασιά της αλλά και για την ιταλική επιρροή στο φαγητό. Τοπικό πιάτο είναι η μακαρονάδα με κουνέλι στιφάδο, όπου πρώτα σερβίρονται τα μακαρόνια με τη σάλτσα. Δεν δοκίμασα, για να είμαι, ειλικρινής, προτίμησα ζυμαρικά και ριζότο με θαλασσινά, που είναι και η αδυναμία μου. Οι ντόπιοι τρώνε τον χειμώνα ψάρι και χορτόσουπα. Άλλο τοπικό έδεσμα είναι η στρογγυλή τυρόπιτα με ρικότα ή αρακά, όπως σου είπα και παραπάνω, ενώ ένα τοπικό ποτό είναι το λικέρ φραγκόσυκο που σερβίρεται με ένα παγάκι.

Φανταστικό φαγητό στη Βαλέτα φάγαμε στο εστιατόριο D'office, μια τρατορία που πετύχαμε τυχαία εντελώς! Είναι σε ένα στενάκι (132 Arch Bishop street) και εκεί έφαγα ένα γευστικότατο ριζότο! Οι υπόλοιποι της παρέας δοκίμασαν κρέας και ραβιόλι, εξαιρετικά όλα, αλλά το δικό μου ριζότο έκλεψε την προσοχή! Μαζί με ωραίο μαλτέζικο κρασάκι, έχεις καλύτερο;! Το μόνο αρνητικό είναι ότι αν κάθεσαι έξω, περνούν αυτοκίνητα συχνά πυκνά και μπορεί να σε εκνευρίσει λίγο.

Στο St. Julians να πας για φαγητό στο Villa, που είναι εστιατόριο ξενοδοχείου. Λίγο ακριβό, αλλά αξίζει. Θα φας υπέροχα. Μια άλλη καλή και πιο οικονομική επιλογή είναι το παραθαλάσσιο Frescos.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΣ! Στο Peppino's. Ένα μικρό και πολύ όμορφο εστιατόριο. Αλλά, δυστυχώς, έμεινε μόνο εκεί. Το πρώτο βράδυ μπήκα μέσα να ρωτήσω εάν υπάρχει τραπέζι και ο υπάλληλος με ενημερώνει με αποφασιστικότητα ότι «λυπάμαι, εάν δεν έχετε κάνει κράτηση, δεν υπάρχει τραπέζι». Παρασύρθηκα από το ύφος και θεώρησα ότι θα πρόκειται για καλό εστιατόριο. Έτσι λοιπόν, το επόμενο βράδυ, έχοντας κάνει την «απαραίτητη» κράτηση έφαγα στο Peppino's. Απογοήτευση. Φαγητό «ετοιματζίδικο» και προκάτ. Κρίμα το περιβάλλον και η θέα. Απλά μην πας.

Local Info- Όσα έμαθα ρωτώντας ντόπιους και πιάνοντας συζήτηση μαζί τους!

Η Μάλτα διαθέτει ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ο μέσος όρος μισθού ανέρχεται στα 1.200 ευρώ καθαρά, ενώ το σύστημα παιδείας λειτουργεί ως εξής: Τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στα τέσσερά τους χρόνια, πηγαίνουν επτά χρόνια δημοτικό και πέντε γυμνάσιο. Μετά, καταθέτουν τα χαρτιά τους για το πανεπιστήμιο και παρακολουθούν έξι μαθήματα, ανάλογα με την κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Οι κάτοικοι συνταξιοδοτούνται πλέον στα 65 τους χρόνια. Σερβιτόρος σε εστιατόριο στο Gozo, μου είπε ότι η ανεργία δεν τους έχει χτυπήσει ιδιαίτερα. Το πρόβλημά τους είναι οι μετανάστες, τους οποίους η χώρα αδυνατεί να απορροφήσει. Ο ίδιος άνθρωπος μου είπε επίσης «Παναθήνάϊκος» (σου βάζω τους τόνους έτσι όπως ο σερβιτόρος πρόφερε τη λέξη)!

Μια δυο χρήσιμες συμβουλές

Η Μάλτα δεν είναι ο must προορισμός. Είναι, όμως, η ιδανική επιλογή, εάν επιθυμείς να επισκεφτείς ένα κοντινό μέρος και σχετικά «χαλαρό». Το αρχιπέλαγος αυτό, δεν έχει πολλά αξιοθέατα να σου δείξει. Είναι το μέρος που θα σου χαρίσει ηρεμία, ξεκούραση και θα σε κάνει να αποδράσεις για λίγο! Ο Μάιος είναι μια καλή εποχή! Να σκεφτείς ότι τις δυο από τις τέσσερις ημέρες που έμεινα εκεί, η ζέστη ήταν υπερβολική. Να αποφύγεις να πας τους καλοκαιρινούς μήνες, αν όχι Μάιο, σκέψου το για Σεπτέμβριο!

Το εισιτήριο του λεωφορείου κοστίζει 1,50 ευρώ και έχει 24ωρη ισχύ. Τα ταξί τώρα, είναι άλλο θέμα! Δεν έχουν ταξίμετρο, ενώ για τη μικρότερη διαδρομή θα σου πάρουν 19 ευρώ! Οπότε, εάν θελήσεις να πάρεις ταξί, να ρωτάς από πριν τιμή και να συμφωνείτε.

Το νησί Gozo και όλα όσα είδα και έκανα εκεί, έρχονται σε ξεχωριστό post! Stay tuned!

* Επειδή οι φωτογραφίες που θα ήθελα να σου δείξω είναι πραγματικά πάρα πολλές, προσπάθησα να επιλέξω μερικές μόνο για το κείμενο! Θα βρεις περισσότερες σε φωτογραφικό άλμπουμ στο facebook :) *