48 Ώρες στη Ρώμη

Εκεί στη Piazza Navona, και συγκεκριμένα στη Via della Fossa, υπάρχει ένα πολύ μικρό μέρος που λέγεται Baguetteria del Fico. Το μαγαζάκι είναι πραγματικά πολύ μικρό, ίσως χρειαστεί να περιμένεις λίγο για να κάτσεις, κι έχει τη λογική ξύλινων stands. Η πιθανή αναμονή αξίζει, όμως, αφού εκεί θα φας φα-ντα-στι-κό σάντουιτς, είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο, είτε φτιάχνοντας το δικό σου, και θα το συνοδεύσεις με κρασί ή μπίρα. Ο εξυπηρετικότατος υπάλληλος, μάλιστα, θα σε συμβουλεύσει σχετικά με το ποια υλικά να επιλέξεις, εάν το θέλεις καυτερό, ας πούμε. Bonus: Το σοκολατένιο cheesecake που σε κερνά μετά!
mylandingrunway.gr

Κάτι που έχω αναφέρει αρκετές φορές και που θα γνωρίζεις πια, εάν με διαβάζεις, είναι ότι ακόμη κι αν επισκεφτείς την ίδια πόλη πολλές φορές, πάντα θα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψεις. Επίσης, παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και η παρέα με την οποία βρίσκεσαι στην πόλη. Γιατί ανάλογα με ποιον είσαι, βλέπεις το μέρος με «άλλα μάτια».

Σε αυτό το κείμενο, δεν θα σου πω τα προφανή, τα must visits κτλ. Αυτά τα γνωρίζεις και αν όχι, εύκολα μπορείς να τα βρεις. Σήμερα θα σε προτρέψω- εάν και όταν βρεθείς στη Ρώμη- να αρχίσεις να περπατάς. Χωρίς να έχεις απαραίτητα κατεύθυνση και προορισμό. Απλώς να περπατάς. Δεν φαντάζεσαι το πόσο όμορφα μέρη θα ανακαλύψεις! Γραφικά δρομάκια, τα καλύτερα σημεία για φαγητό, όμορφα μαγαζάκια! Και εντάξει, όταν κουραστείς, μπορείς να ανοίξεις τον χάρτη σου, να κατατοπιστείς και να αποφασίσεις, πια, προς τα πού θέλεις να κατευθυνθείς.

Πάμε να δούμε τα δέκα δικά μου αγαπημένα στην πόλη;

1. Βόλτες, βόλτες, και πάλι βόλτες! Το πρώτο και το βασικότερο αγαπημένο!

Γιατί; Γιατί έτσι ανακάλυψα την πανέμορφη οδό Via dei Coronari, που οδηγεί στην θεατρική Piazza Navona. Μια οδός με γραφικά κτίρια, μαγαζάκια και όμορφες γωνιές.

2. Εκεί στη Piazza Navona, και συγκεκριμένα στη Via della Fossa, υπάρχει ένα πολύ μικρό μέρος που λέγεται Baguetteria del Fico. Το μαγαζάκι είναι πραγματικά πολύ μικρό, ίσως χρειαστεί να περιμένεις λίγο για να κάτσεις, κι έχει τη λογική ξύλινων stands. Η πιθανή αναμονή αξίζει, όμως, αφού εκεί θα φας φα-ντα-στι-κό σάντουιτς, είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο, είτε φτιάχνοντας το δικό σου, και θα το συνοδεύσεις με κρασί ή μπίρα. Ο εξυπηρετικότατος υπάλληλος, μάλιστα, θα σε συμβουλεύσει σχετικά με το ποια υλικά να επιλέξεις, εάν το θέλεις καυτερό, ας πούμε. Bonus: Το σοκολατένιο cheesecake που σε κερνά μετά!

3. Εάν βρεθείς στο Πάνθεον και στην ευρύτερη περιοχή, θα ακούσεις, εάν είσαι τυχερός, street music. Το ενδιαφέρον στην δική μου περίπτωση είναι ότι άκουσα δυο διαφορετικά είδη μουσικής. Όπερα και μετά ροκ. Ναι!

4. Και αφού ακούσεις τη μουσική σου από τους -αξιόλογους- μουσικούς «του δρόμου», ήρθε η ώρα για να απολαύσεις το aperitivo σου (κρασί με ποικιλία τυριών και αλλαντικών) στο Sali e tabachi και να ολοκληρώσεις με παγωτό από το κλασικό κ πάντα αγαπημένο Venchi.

5. Εάν τώρα, προτιμάς να γευθείς τιραμισού, σου έχω το μέρος για ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. Λέγεται Assagi και βρίσκεται στην περιοχή του Pontifical Gregorian University. Το φέρνουν και σε βαζάκι και πραγματικά, είναι το καλύτερο που έχω φάει.

6. Για σένα που είσαι λάτρης του καφέ (και συνεπώς, με νιώθεις) θα σε πάω για εσπρεσσάκι σε ένα από τα καλύτερα μέρη. Στην περιοχή Piazza di Sant' Eustachio και στο ομώνυμο καφέ- Saint Eustachio il caffe. Αφενός, η πλατεία είναι υπέροχη (ειδικά αν έχει και καλό καιρό, να κάτσεις έξω οπωσδήποτε), αφετέρου ο καφές είναι ΚΑΦΕΣ. Λίγο «τσιμπημένος» στην τιμή, βέβαια, το ομολογώ, αλλά αξίζει. Εάν τον πιεις «στο πόδι» πάντως, όπως οι ντόπιοι, είναι φθηνότερος. Επίσης, μην ξεχάσεις να πάρεις και καφέ για το σπίτι σου από εκεί. Για να ξυπνάς κάθε μέρα «α λα ιταλικά»!

7. Πήγα και στο Caffe Greco για καφέ και κέικ (να μην συνοδεύσω με κάτι τον καφέ μου;!) στη Via dei Condotti. Καφέ με ιστορία. Αλλά όχι απλά «τσιμπημένη» η τιμή του καφέ. Κάτι (πολύ) παραπάνω.

8. Οπωσδήποτε μια ημέρα να την αφιερώσεις στην συνοικία Trastevere. Από τις αγαπημένες μου, γιατί είναι μποέμ, καλλιτεχνική, ιδιαίτερη! Και πάλι θα σου δώσω tip για το καλύτερο μέρος για φαγητό. Λέγεται La Prosciutteria και θα φας κλασικά εδέσματα, τα οποία και θα σου σερβίρουν με ιδιαίτερα εμπνευσμένο τρόπο.

9. Θα σου προτείνω ξανά το Gregory's Jazz Bar για ποτό ή (και) φαγητό υπό τη συνοδεία ζωντανής τζαζ μουσικής.

10. Τέλος, θα σου προτείνω ακόμη ένα μέρος που έγινε αγαπημένο μου. Η περιοχή Monti. Εάν έπρεπε κάποια στιγμή στη ζωή μου να μείνω στη Ρώμη, στη Monti θα έμενα. Μα πόσο γραφική! Πόσο όμορφη! Εκεί μάλιστα, έχει και την Mercato Monti. Vintage αγορά! Δαχτυλίδια, γυαλιά, τσάντες και ρούχα σε περιμένουν για να σε παρασύρουν στην πιο vintage αύρα!

Εάν επισκεφτείς τα παραπάνω, αναμένω σχόλια και εντυπώσεις και φυσικά, αναμένω τα δικά σου αγαπημένα μέρη για να τα επισκεφτώ σε επόμενη εξόρμηση στη Ρώμη!

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του mylandingrunway.com