Από το Ξυλόκαστρο ως τα Τρίκαλα Κορινθίας: Eξερευνώντας κοντινούς χειμωνιάτικους προορισμούς

Το Ξυλόκαστρο και οι γύρω περιοχές αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για σύντομες και κοντινές αποδράσεις από τις μεγαλουπόλεις. Ακόμη και αν δεν είναι η πρώτη σκέψη που θα έρθει στο μυαλό, μπορώ να εγγυηθώ ότι τα μέρη αυτά θα σε πλανέψουν με τις όμορφες γωνιές τους και θα σε κάνουν να επιστρέψεις ξανά.
mylandingrunway

Υπάρχουν μερικά μέρη, που βρίσκονται τόσο κοντά σου, και όμως, μπορεί να μην τα έχεις ανακαλύψει ή μπορεί να μην τα έχεις επισκεφθεί γιατί τα θεωρείς «δεδομένα». Αυτά τα μέρη, όμως, περιμένουν τους επισκέπτες για να τους εκπλήξουν με τα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς τοπία.

Ας ξεκινήσουμε με το Ξυλόκαστρο, μια πολύ κοντινή εξόρμηση και καλό ορμητήριο για άλλες αποδράσεις. Αυτό το μέρος το έχω ζήσει σε όλες του τις εποχές και με όλα του τα πρόσωπα! Έχω δει τη θάλασσά του ήρεμη, αλλά και φουρτουνιασμένη. Και το γεγονός ότι μέσα σε μιάμιση μόλις ώρα από την Αθήνα μπορείς να είσαι εκεί, είναι κάτι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας! Το Ξυλόκαστρο βρίσκεται στο νομό Κορινθίας και ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και στη Συκιά θα βρεις το φυσικό πευκοδάσος του Πευκιά. Το δάσος περιέχει 83 είδη φυτών, ανάμεσα στα οποία η μυρτιά, ο κέδρος και το αλμυρίκι. Αυτό το δάσος υπήρξε η έμπνευση του Κώστα Καρυωτάκη για το «Πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας»! Ο περίπατος (ή η ποδηλατάδα) στον Πευκιά οδηγεί, που αλλού, στην ομώνυμη παραλία, συνεπώς μια βουτιά μετά, τους καλοκαιρινούς μήνες, θα είναι λυτρωτική!

Κοντά στο Ξυλόκαστρο και ανάμεσα στα χωριά Καμάρι και Λουτρό, βρίσκεται ο χείμαρρος Φόνισσα με το ξακουστό φαράγγι. Ξακουστό, ακριβώς επειδή είναι ένα από τα πιο δύσκολα να διασχίσει κανείς στην Ελλάδα και αποτελεί πρόκληση για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού!

Στη συνοικία Συκιά θα βρεις πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ το καλοκαίρι. Εποχή που όπως είναι λογικό, το μέρος σφύζει από ζωή! Πολύ καλό φαγητό, γευστικά και ποιοτικά, θα βρεις στην ταβέρνα Φοίνικες, ενώ για ουζάκι με τη συνοδεία ποικιλίας δίπλα στη θάλασσα, η ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται στον Ρίζο. Και τα δυο αυτά μέρη παραμένουν ανοιχτά και το χειμώνα. Εκεί στη Συκιά, θα θαυμάσεις και το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού, που έζησε στο Ξυλόκαστρο για περίπου 20 χρόνια. Το ξεχωριστό αρχοντικό βρίσκεται στην είσοδο του ξενοδοχείου «Σικυών». Πολύ κοντά από εκεί, βρίσκεται και ο Μεγάλος Βάλτος, στα 600 περίπου μέτρα, που αξίζει να τον επισκεφτείς ανεξαρτήτως εποχής. Με 400 περίπου κατοίκους, το μέρος θα σε μαγέψει με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά! Και οι δυο ταβέρνες που θα βρεις είναι πολύ καλές και σε ιδανικό φυσικό περιβάλλον!

Κοντά στο Ξυλόκαστρο, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Δόξα, στο δήμο Φενεού. Η ζωή της λίμνης μετρά γύρω στα 10-15 χρόνια και το φυσικό τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι μαγευτικό. Βλέποντας τις φωτογραφίες, θα διαπιστώσεις και μόνος σου πόσο επιβλητικό μέρος είναι. Το επισκέφθηκα χειμώνα, και αυτό το γκριζωπό χρώμα με τα πορτοκαλί φύλλα είναι απλά υπέροχο! Αν προσέξεις λίγο, θα δεις στα νερά της λίμνης την αντανάκλαση των χιονισμένων κορυφών των τριών βουνών της Πελοποννήσου που στέκουν αγέρωχα εκεί ψηλά! Η Ζήρεια, ο Χελμός και η Ντουρντουβάνα. Ενώ περιπλανιέσαι στη Λίμνη, θα δεις και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που θα σου δώσει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται μέσα στη λίμνη! Εκεί, συνηθίζει να συχνάζει ένας πλανόδιος πωλητής μελιού και άλλων τοπικών προϊόντων. Το μέλι του, είναι πραγματικά γευστικότατο! Ο ίδιος πλανόδιος πωλητής, με ενημέρωσε για μια διαδρομή εκεί τριγύρω, προσβάσιμη με τα πόδια. Από τη Λίμνη ξεκινά ένα δρομάκι μέσα στο δάσος, αλλά την εποχή (Ιανουάριος) που πήγα εγώ ήταν αδύνατο να την διασχίσουμε. Η άνοιξη ή το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για την βόλτα αυτή. Πολύ κοντά βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, από όπου θα θαυμάσεις απίστευτη θέα! Αν έχεις και διάθεση για λίγη περιπλάνηση ακόμη στα τριγύρω μέρη να πας στα κεφαλοχώρια Γκούρα και Στενό, μικρά και γραφικά, και να πιεις βουνίσιο νερό! Κλείνοντας την μεγάλη βόλτα στη Λίμνη Δόξα, θα σε συμβουλεύσω να αγοράσεις από τον πλανόδιο πωλητή και κρέμα από κερί μέλισσας. Το μικρό θαύμα της φύσης!

Επειδή μετά από κάθε περιπλάνηση, είθισται ένα καλό γεύμα ή δείπνο, η σωστή επιλογή είναι τα Τρίκαλα Κορινθίας και συγκεκριμένα, η ταβέρνα Πινακωτή, στα μεσαία Τρίκαλα. Δοκίμασα πίτες, επιλογές κρεατικών και ήταν όλα υπέροχα! Τα Τρίκαλα χωρίζονται σε Άνω, Μεσαία και Κάτω, συγκεντρώνουν μεγάλη κίνηση και διαθέτουν μια πληθώρα καφέ, ταβερνών και ξενοδοχείων. Οι φυσικές ομορφιές είναι απαράμιλλες, με τις καρυδιές, τα πλατάνια και τον ήχος από τρεχούμενα νερά να ξεχωρίζουν. Η περιοχή ενδείκνυται για ποικίλες δραστηριότητες. Αν είσαι λάτρης του σκι ή άλλων σπορ, θα πρότεινα μια επίσκεψη στο χιονοδρομικό, μια βόλτα με 4×4 ή πεζοπορία.

Το Ξυλόκαστρο και οι γύρω περιοχές αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για σύντομες και κοντινές αποδράσεις από τις μεγαλουπόλεις. Ακόμη και αν δεν είναι η πρώτη σκέψη που θα έρθει στο μυαλό, μπορώ να εγγυηθώ ότι τα μέρη αυτά θα σε πλανέψουν με τις όμορφες γωνιές τους και θα σε κάνουν να επιστρέψεις ξανά.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του mylandingrunway.com