axies

Αξίες, αρχές και δημόσιος βίος αποτελούσαν πάντα προϋπόθεση και υπόσχεση ευδαιμονίας, και καθορίζουν σε κάθε εποχή την επιτυχία στη ζωή του ανθρώπου
Η ιστορία χρειάζεται ξανά ένα λαό-πολεμιστή “κατά τον δαίμονα εαυτού”
Είναι ανάγκη μέσω της εκπαίδευσης να υπάρξουν ελπιδοφόρα μηνύματα για μια ανθρώπινη κοινωνία της οποίας η συνοχή της θα βασίζεται πρωτίστως σε ανθρώπινες αξίες.
Τα παιδιά από νωρίς πρέπει να μαθαίνουν και να σκέφτονται με ένα τρόπο συλλογικό. Να οργανώνονται σε ομάδες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αύριο. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια δεξιοτήτων  κατανόησης του εαυτού τους. Με τη συγκρότηση μιας εσωτερικής εστίας ελέγχου των σκέψεων και των επιλογών και την ενθάρρυνση ανάληψης ρίσκου για το σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων τους. Με την κατανόηση  βασικών «μαθημάτων ζωής», μέσα από τα οποία θεμελιώνουν την πίστη στον εαυτό τους και την εμπιστοσύνη στους άλλους.
Ποια λοιπόν η σχέση ηθικής και πολιτικής; Το ερώτημα, διαχρονικό και καίριο για την ανθρώπινη ζωή, έχει διαγράψει μακρά πορεία στην ιστορία της πολιτικής φιλοσοφίας αλλά ακόμη μεγαλύτερη και πολυσχιδέστερη στην πολιτική πραγματικότητα όλων των εποχών.