chilare-klinton

Η Χίλαρυ και η ομάδα της στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν το νεφελώδες παρελθόν της, δε μπόρεσαν να εμβληματοποιήσουν το δίλημμα: Γυναίκα ή Σεξιστής πρόεδρος; Παρά τα σκανδαλώδη υποτιμητικά σχόλια και υπονοούμενα για τις γυναίκες αποτυπωμένα σε βίντεο, ο Τραμπ βγήκε αλώβητος απ' αυτό το θόρυβο, στρέφοντας την προσοχή των ψηφοφόρων στο κατεστημένο και στο παρελθόν της αντιπάλου του. Αν μια γυναίκα του Δημοκρατικού Κόμματος με προσωπικότητα χωρίς παρελθόν ερχόταν σε προεκλογική αντιπαράθεση με τον Τραμπ, θα γνωρίζαμε στ΄ αλήθεια αν τις εκλογές τις έχασε η γυναίκα ή η Χίλαρυ Κλίντον με το βεβαρυμένο βιογραφικό της.
Μια πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα επιφέρει πραγματικούς τριγμούς στις διμερείς σχέσεις, καθώς ο υποψήφιος για την προεδρία έχει πολλάκις εκφράσει την αμφισβήτηση της συνθήκης NAFTA (Βορειοαμερικάνικη Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου), η οποία περιλαμβάνει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών ανάμεσα στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό με ορισμένη προνομιακή μεταχείριση και στις εργασιακές βίζες ανάμεσα στους πολίτες των εν λόγω κρατών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είναι ηχηρός συνήγορος του περίφημου «προστατευτισμού» (της προστασίας δηλαδή του εσωτερικού κρατικού εμπορίου) έχει εκφράσει επανειλημμένως τη θέση του πως η NAFTA είναι μια «συμφορά».
Ο πρώην υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Μάρκο Ρούμπιο απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για
Ο Ντόναλτ Τραμπ αποτελεί το αναπόφευκτο αποκορύφωμα μια μακράς πορείας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να κλείνει το μάτι και να χαϊδεύει τα χειρότερα χαρακτηριστικά της Αμερικανικής κοινωνίας. Ο ίδιος δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να βροντοφωνάζει όλα όσα οι προηγούμενοι απλώς υπονοούσαν. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η κατρακύλα είναι σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας να ενωθεί εναντίον του και να πολιτευθεί θετικά και με ειλικρίνεια, και όχι όπως επιχείρησε να του αντιταχθεί ο Μιττ Ρόμνεϋ. Αυτό το διακύβευμα θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον των ΗΠΑ, αλλά και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου, όπου ο λαϊκισμός, η εσωστρέφεια και η πολιτική ακρότητα ολοένα κερδίζουν έδαφος.
Οι πιο ριζοσπαστικές προτάσεις του Σάντερς είναι δύο. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία ενός απλού, δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας που θα καλύπτει όλους τους πολίτες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως παρά την επιτυχία του Obamacare οι Η.Π.Α. ακόμα και σήμερα πάσχουν από ένα δαιδαλώδες πλέγμα προγραμμάτων περίθαλψης με διάφορους περιορισμούς για τους πολίτες και με ανυπαρξία του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, ενώ οι σχετικές δαπάνες των Αμερικανών είναι σταθερά μεγαλύτερες από αυτές των υπολοίπων ανεπτυγμένων χωρών. Η δεύτερη αφορά την κατάργηση των διδάκτρων στα κολλέγια και τα πανεπιστήμια της χώρας ώστε όλοι να μπορούν να σπουδάζουν δωρεάν.
Την οικονομική πολιτική Ομπάμα, εναντίον κάθε μορφής λιτότητας που μοιραία φέρνει ύφεση, αντιπαραβάλει και προβάλει ως ριζική