cop21

Οι δασικές εκτάσεις παγκοσμίως απορροφούν έως και 30 % των ανθρώπινων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα κατά τη φωτοσύνθεση. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα δάση παγκοσμίως αποθηκεύουν 283 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα στη βιομάζα τους. Σύγχρονες μελέτες της τελευταίας διετίας υπογραμμίζουν ότι η οποιαδήποτε επιβράδυνση του ρυθμού απορρόφησης CO2 θα επιταχύνει τον ρυθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, η αποψίλωση των δασών, συμβάλλει περίπου στο 17% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε μια παγκόσμια συνάντηση που στηρίχθηκε ουσιαστικά σε μια απλή επιβεβαίωση της δέσμευσης για την ανθρωπότητα, είναι από μόνο του ένα σημαντικό επίτευγμα. Και εκτός αυτού, δε θα μπορούσε ποτέ μια μόνο Διάσκεψη Κορυφής να αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με την παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση. Παρόλα αυτά, αποτέλεσε ένα ορόσημο, με την έννοια του ότι αναγνώρισε επίσημα ότι οι παρατεταμένες συγκρούσεις είναι η νέα πραγματικότητα για όλους, το νέο «φυσιολογικό», αναγνωρίζοντας έτσι την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των αναγκών σε αυτό το «νέο φυσιολογικό», καθώς και την ποικιλομορφία της ανταπόκρισης που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους.
Δυστυχώς, η Ελλάδα ήταν απούσα σε σχέση με άλλες χώρες, και δείχνει να μην κατέχει τη δημόσια κατανόηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η ομιλία του πρωθυπουργού στην έναρξη της COP ήταν χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο. Αλλά και σε συνέντευξη που πήρα από τον υπουργό περιβάλλοντος, φαίνεται ο ίδιος να μην συμφωνεί με ένα σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα. Όλο αυτό δημιουργεί ένα κενό διακυβέρνησης, το οποίο είναι φυσικά μία διαχρονική κατάσταση. Και φοβάμαι πως το κενό αυτό κάνει μεγάλη χάρη στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, η οποία είναι πανίσχυρη και στην χώρα μας.