demopsefisma-2015

Είμαι κι εγώ ένθερμος οπαδός της σύγκρουσης με τους δυνατούς αλλά όχι με «γιούρια στον ταβλά με τα κουλούρια». Ο Δαβίδ αναμετρήθηκε με τον Γολιάθ αλλά δεν πετούσε πέτρες όπου να ναι, όπως να ναι κι άμα τύχει τον πέτυχα. Ήξερε καλά τη σφεντόνα, σημάδεψε στα μάτια και αν κι η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, τα κατάφερε και τον ξάπλωσε τον μπουρούσικλη τον Γολιάθ.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, βρέθηκα και παρακολούθησα δύο διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Αθήνα από υποστηρικτές στις ψήφους του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Εάν περιμένατε ότι, μετά την ξεκάθαρη επικράτηση του «ΟΧΙ» την Κυριακή, οι δύο συγκεντρώσεις θα γίνονταν μία, τότε πιθανώς δεν μας γνωρίζετε τόσο καλά.
Την ώρα που το οξύμωρο αυτό αφήγημα («οξύμωρο», ας επαναλάβω, διότι αφηγείται πώς μια αδιαμφισβήτητη νίκη μπορεί και να μετατραπεί σε αδιαμφισβήτητη ήττα) ολοκληρώνεται, δεν είναι γνωστό αν οι δανειστές θα δεχτούν τη λιτότητα που θα τους προταθεί από την ικέτιδα ελληνική πλευρά. Μπορεί ναι, μπορεί όμως και όχι: οι δανειστές έδειξαν ως τώρα αρκετές φορές πως πρόθεσή τους είναι ο πλήρης εξανδραποδισμός του ελληνικού αριστερού σκιρτήματος, προς παραδειγματισμό όλων των άλλων ευρωπαϊκών λαών που είναι έτοιμοι να ξεσπάσουν κι αυτοί σε ανάλογα εγχειρήματα.