diapaidayoyese

Το Κακό είναι η προσωπική μας συμφωνία και εμπλοκή σε κάτι που είναι αντίθετο με την ανθρώπινη συνείδησή μας.
Οι περισσότερες ψυχολογικές θεωρίες που θα διαβάσουμε επιβεβαιώνουν πως ένας άνθρωπος είναι ευτυχισμένος ακριβώς όταν αποδέχεται τον εαυτό του. Μας λένε ακόμα πόσο σημαντική είναι η σχέση ενός παιδιού με τη μητέρα του στη διαδικασία διαμόρφωσης της αυτοπεποίθεσης και της προσωπικότητάς του. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο δύσκολη είναι η ζωή για ένα παιδί που ίσως, από την προεφηβεία ακόμη, βλέπει τον εαυτό του σαν «διαφορετικό» από τα αναμενόμενα και επιπρόσθετα απορρίπτεται απ' τους γονείς του.
Πλησιάζουν λοιπόν τα γενέθλια του παιδιού, και έως τώρα τη βόλευες με πάρτυ στο σπίτι γιατί ήταν μικρούλης. Την περασμένη χρονιά υπήρχαν ακόμη τα μέσα για πάρτυ σε παιδότοπο, όσο κι αν δεν τρελαίνεσαι για τέτοιους χώρους, αλλά φέτος τα περιθώρια στένεψαν. Τόσο καιρό ρωτούσε «πότε είναι τα γενέθλιά μου μαμά» και θυμόταν τα περσινά, ενώ σκεφτόταν πως θα διαφέρουν από τα επόμενα. Βλέπεις, είναι πλέον σε ηλικία που ατυχώς τα θυμάται όλα.
Από το να περιορίσεις, επιτέλους, το χρόνο της τηλεόρασης, να εξαφανίσεις τα τάμπλετ, ν' αποφεύγεις κι εσύ ο ίδιος το smartphone ώστε να μην κολλάει δίπλα σου το πιτσιρίκι και ν' ασχοληθείς όσο περισσότερο μπορείς με τα παιδιά, τα παιχνίδια και τις κατασκευές τους, μέχρι να μάθεις ν' αφουγκράζεσαι τις ανάγκες τους και τα προβλήματα που έχουν στις απαιτήσεις ενός κόσμου που κι εσύ δεν καταλαβαίνεις απόλυτα, το ζήτημα είναι να κάνεις την αρχή.
Πλησιάζοντας το παιδικό δωμάτιο έγινε σιγά σιγά εμφανές πως υπήρχε όντως παιδική παρουσία. Η κουβέντα όμως είναι ήρεμη και σε χαμηλούς τόνους. Στρίβοντας τη γωνία έχω πια κι οπτική επαφή και βλέπω δυο κεφαλάκια σκυμμένα πάνω από το τελευταίο απόκτημα της συλλογής παιχνιδιών που σε λίγο θα μας αφήσει άστεγους. Η κουβέντα αφορά το στήσιμο του νέου επιτραπέζιου παιχνιδιού - δώρου της νονάς - και η μικρή κάτοχος του επιτραπέζιου εξηγεί τους κανόνες στον μεγαλύτερο. Δε μπορώ να γνωρίζω έαν είναι οι σωστοί κανόνες και δεν τολμώ να διακόψω τη στιγμή για να το επιβεβαιώσω.
Κάνοντας πολλά διαλείμματα και διαβάζοντας το καινούριο υλικό ξανά και ξανά, ενώ το παιδί τεστάρει τον εαυτό του, είναι ο καλύτερος τρόπος για να το εμπεδώσει. Εάν είναι κάτι που πρέπει να το μάθει για επόμενες μέρες, καλό είναι να επαναλαμβάνει τη διαδικασία μάθησης κάθε μέρα κι από λίγο, κάτι που βοηθάει ακόμη πιο πολύ. Τέλος, οι ειδικοί της νευροεπιστήμης λένε πως το καλύτερο είναι να ξεκινάει κανείς από τα δύσκολα. Όταν είναι το πιτσιρίκι ξεκούραστο και πιο ευδιάθετο θα έχει και την ενέργεια να κάνει τη δυσκολότερη και πιο απαιτητική δουλειά. Όσο κι αν τυχόν γκρινιάξει λοιπόν, καλό είναι να επιμένεις πως εάν τελειώσει πρώτα τα δύσκολα, τα υπόλοιπα θα του φανούν ευκολότερα.
Οι περισσότεροι θεωρητικοί συμφωνούν με τα μεγάλα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό το είδος μάθησης στα παιδιά. Και για να βρουν τα παιδιά την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες συνεργατικής μάθησης, κάτι που δεν μπορούν πάντα να κάνουν στο σχολείο, οι γονείς μπορούν να τα ωθήσουν προς φορείς και ασχολίες που λειτουργούν με ομαδικό τρόπο και προωθούν τέτοιου είδους ιδανικά.
Καταλαβαίνουν καλύτερα τα παιδιά, γιατί είναι και εκείνοι «παιδιά». Η αλήθεια είναι ότι επειδή οι άνδρες έχουν μια αιώνια παιδική φύση μέσα τους, ταυτίζονται περισσότερο με τα παιδιά τους σε θέματα επιλογής παιχνιδιού, προγράμματος και ωραρίου. Η μητέρα θέλει συνήθως τα παιδιά να τηρούν πιο αυστηρά το ωράριο που τους θέτει και το προγραμμα που τους βάζει, ενώ οι μπαμπάδες ακολουθούν ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα. 'Ετσι τα παιδιά πολλές φορές προτιμούν τον μπαμπά για να ακολουθήσουν το πρόγραμμα τους.
Το παιδί σας χρειάζεται όρια που επεκτείνονται καθώς ωριμάζει έτσι ώστε να μάθει πώς να πράττει για τον εαυτό του με τρόπο που οικοδομεί μια βάση «αυτο-­εμπιστοσύνης». Δώστε σημασία σε κάθε παιδί ως το άτομο που είναι και επιτρέψτε του να σπρώξει απαλά τα όριά του όταν είναι έτοιμο. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να πείτε «όχι» σε οτιδήποτε έγκειται έξω από τη περιοχή ασφαλείας σας και κρατήστε τα «όχι» για τις πραγματικά σημαντικά στιγμές. Εναλλακτικά, αντισταθείτε στην παρόρμηση να γίνεται φίλοι των παιδιών σας με τρόπο που τα πιέζει να κατανοήσουν θέματα ενηλίκων πριν την ώρα τους.