ethiko-pleonektema

Με μια ρελάνς ή κατά κάποιους άλλους έναν τακτικό ελιγμό επιχειρεί η ΝΔ να αντεπιτεθεί μετά την πρόσφατη υπερψήφιση στη Βουλή
Το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχουν γίνει κάποια αυτονόητα πράγματα, σημαντικά για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο για την Αριστερά. Μήπως, δεν σάς επιτρέπουν το... Κουαρτέτο και οι κακοί εταίροι να κάνετε τον διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους κύριε πρωθυπουργε; Ή, μήπως, θεωρείτε κάθαρση του τηλεοπτικού πεδίου, αυτόν τον «αστείο» διαγωνισμό- ρουλέτα, μέσω του οποίου δόθηκαν οι νέες άδειες σε άτομα, που εκκρεμούν κατηγορίες εις βάρους τους ή είχαν ως εγγύηση... ένα βοσκοτόπι; Ας μην αναφερθώ στο ξεπούλημα του ΟΣΕ σε τιμή κόστους, το οποίο, μάλιστα, θεωρήθηκε από πολλούς κυβερνητικούς επιτυχία.
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές με λίστα, ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα ή με σταυρό προτίμησης. Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει την περίοδο πολιτικής αστάθειας που βιώνει η χώρα μεταπολιτευτικά όταν συνέτασσε το «άρθρο 10 του Νόμου 3231/2004». Τι λέει αυτό το άρθρο; Ότι σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται «μέσα σε δεκαοκτώ μήνες από τις προηγούμενες» δεν εφαρμόζεται ο σταυρός προτίμησης, αλλά αυτές γίνονται με λίστα. Προκύπτει σαφής διχογνωμία των συνταγματολόγων για το πώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα γίνουν οι εκλογές. Οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έγιναν, όπως θυμούνται οι περισσότεροι, με σταυρό προτίμησης όπως ορίζει το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, ενώ οι τελευταίες εκλογές, τον Σεπτέμβριο με λίστα.
Για πρώτη φορά συμβαίνει να διαμαρτύρονται οι αστοί! Βγαίνουν στους δρόμους οι κοινωνικές τάξεις που παραμένουν αποκλεισμένες από τη διοίκηση μιας δημιουργικής Ελλάδας, για πολλές δεκαετίες. Είναι άξιο λόγου η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στο κίνημα #παραιτηθείτε, που αναδεικνύει την αντίληψη που έχει για οτιδήποτε και οποιονδήποτε διαφωνεί με τους χειρισμούς της. Μια συντηρητική και καθεστωτική αντίληψη ως προέκταση της νοοτροπίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπαγορεύει πως ψηφίζουμε όσα έρθουν για να παραμείνουμε στην εξουσία.
Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα γιατί απλούστατα δεν το είχε ποτέ. Το πλεονέκτημά του πρέπει να αναζητηθεί στο χώρο της επικοινωνίας και της προπαγάνδας εφόσον κατάφερε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει κάποιου είδους ηθική ανωτερότητα έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων, την οποία βέβαια δεν έχει, ούτε είχε. Πρώτον, ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τη λεγόμενη Ανανεωτική Αριστερά, η οποία παλιά εκφραζόταν σε μεγάλο ποσοστό από το ΚΚΕ Εσωτερικού. Οι Έλληνες ευρωκομμουνιστές είχαν συνεργασία με καθεστώτα που είχαν διαφοροποιηθεί από το σοβιετικό μπλοκ, όπως το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, τα οποία ήταν το ίδιο ανελεύθερα και καταπιεστικά.
Εκ των πραγμάτων η συνεχιζόμενη σκανδαλολογία από την πλευρά της κυβέρνησης και η στοχοποίηση συγκεκριμένων γαλάζιων στελεχών
Εκείνη την χρόνια ήταν, όπως αποκαλύφθηκε, ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργός οικονομίας κ. Γ.Σταθάκης που ξέχασε να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στο πόθεν έσχες του. Δεν μας κάνει εντύπωση η απόκρυψη, άμα έχεις τόσα λεφτά θα θες να τα κρύψεις από την εφορία. Αλλά το ένα εκατομμύριο δεν είναι ποσό που ξεχνιέται και δεν χωνεύεται εύκολα. Όπως και εκείνο το ένα εκατομμύριο που είχε πάρει σαν αποζημίωση συνταξιοδότησης ο Δ. Τσουκάλας ως πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ το 2013. Ακόμα και οι υπουργικές εργολαβίες του κ. Φλαμπουράρη δεν χωνεύονται.
Τελικά, στην Ελλάδα διαθέτουμε μια νιτσεϊκή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι η αδυναμία αποτελεσματικής πολιτικής παρέμβασης της χώρας μας στα διεθνή fora και η εθνική μας περιθωριοποίηση δεν έχουν σημασία, αφού διαθέτουμε το ηθικό πλεονέκτημα.