mathetike-epicheirese

Σχεδιάζετε το επόμενο ταξίδι σας στην Ελλάδα; Είσαστε μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, επαγγελματίες, ακόμη και ερασιτέχνες στο χώρο των τεχνών; Έχετε κάνει κράτηση εισιτηρίων και οι αποσκευές σας είναι έτοιμες; Ήρθε η ώρα να ζήσετε (Live), να γνωρίσετε (Learn) και να αγαπήσετε (Love) την Ελλάδα, μέσα από τις συναρπαστικές καλλιτεχνικές - δημιουργικές εμπειρίες και αισθητικές συγκινήσεις που σας προσφέρει απλόχερα η LART.
Δύο τμήματα. Δύο δυνάμεις. Μια ζεστή χειραψία κι ένα ξεκίνημα ενός νόστιμου έργου είναι η συνταγή μας. Εδώ στο σχολείο μας -αν είστε παρατηρητικοί μπορείτε να διαβάσετε το όνομά του στην επωνυμία της επιχείρησής μας- σκεφτήκαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις των εργαστηρίων μας για την παραγωγή δύο προϊόντων που θα κάνουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ να τρέμουν στο άκουσμά τους.
Σαν πρώτο βήμα έπρεπε να οργανωθούμε σαν ομάδα, κάθε ένας από εμάς ανέλαβε έναν ρόλο. Άλλος θα ήταν μηχανικός, άλλος ο διαφημιστής, άλλος ο σχεδιαστής, άλλος ανέλαβε την εύρεση χορηγών, άλλος την κατασκευή του αμαξώματος και άλλος την καταγραφή εργασιών, καθώς και του σχεδιασμού business plan. Οι ρόλοι μας δύσκολοι και απαιτητικοί: η συνάντηση των μελών της ομάδας γινόταν μια φορά την εβδομάδα με τη βοήθεια της καθηγήτριάς μας κ. Κουτσιμπού. Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να δώσουμε στην επιχείρηση μας ένα όνομα το οποίο εδόθη: «Μηχανολογικό εργαστήρι ερευνών» και το προϊόν θα είχε το όνομα Red Arrow 67.
Αυτή η επιθυμία να αλλάξουν προς το καλύτερο τις δικές τους ζωές αλλά και ολόκληρη τη χώρα, χαρακτηρίζει τους 2.000 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που αποφάσισαν φέτος να δουλέψουν σκληρά και να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση, τη δική τους σχολική start-up εταιρία, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.
Νεράντζια, πορτοκάλια και λεμόνια είναι η πρώτη ύλη για τις μεταποιητικές διαδικασίες των ΦρουτοΕΕΕΕΚπλήξεων. Μέσα στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο Μαγειρικής του σχολείου και με την υποστήριξη των χορηγών και των υποστηρικτών μας παράγουμε λικέρ, χυμούς, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Η επιχείρηση μας διαθέτει Πρόεδρο, Διοικητικό Συμβούλιο και Τμήματα Συγκομιδής, Παραγωγής, και Συσκευασίας, Δημοσίων Σχέσεων, Πωλήσεων-Διαφήμισης και Οικονομικών. Μέσα από τις δράσεις μας καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία καθώς συνεργαζόμαστε με γονείς, κατοίκους της περιοχής, μαθητές από γειτονικά σχολεία αλλά και με τον Δήμο Αγίου Δημητρίου.
«Αφορμή της ιδέας αυτής» όπως μας ενημερώνει η υπεύθυνη καθηγήτρια του Ομίλου Επιχειρηματικότητας, κ. Βασιλική Καλκάνη, «αποτέλεσε η συνάντησή μας με δύο αθλητές των παραολυμπιακών αγώνων που επισκέφτηκαν την Ελληνογερμανική Αγωγή την ημέρα που ήταν αφιερωμένη σε άτομα με αναπηρία. Μαζί τους συζητήσαμε για την καθημερινότητα των αθλητών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και για την ανεπαρκή κοινωνική βοήθεια. Αυτή η συνάντηση μας άγγιξε και κάπως έτσι αρχίσαμε να δημιουργούμε από το μηδέν την ιστοσελίδα μας, μέσω της οποίας ουσιαστικά φέρνουμε σε επαφή τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν άτομα με αναπηρία με τους αντίστοιχους οργανισμούς.
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ομάδες μαθητών από 15 έως 18 χρονών (Γ' Γυμνασίου, Α', Β',Γ' Λυκείου), σκέφτονται μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα και την υλοποιούν στήνοντας μια επιχείρηση με δομή και δραστηριότητα αληθινής εταιρείας (Διοικητικό Συμβούλιο, έκδοση μετοχών κ.ά.). Στα μέσα της χρονιάς εκθέτουν και πωλούν τα προϊόντα τους σε Εμπορικές Εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια διαγωνίζονται για την ανάδειξη της «Καλύτερης Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης» της χρονιάς. Η νικήτρια ομάδα εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.
H ιδέα που έχουμε υλοποιήσει έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους συμμαθητές μας, αλλά και τους μαθητές γενικότερα να ανακυκλώνουν περισσότερο, ελαχιστοποιώντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός σχολείου. Ο παραπάνω σκοπός επιτυγχάνεται μέσω gamification (δηλαδή παιχνιδοποίησης), δημιουργώντας μία μπασκέτα με αισθητήρα που μετράει το σκορ όταν κάποιος πετάει κάποιο σκουπίδι προς ανακύκλωση. τσι καταφέραμε να αυξήσουμε τον όγκο των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών μετατρέποντας την ανακύκλωση σε παιχνίδι. Έτσι ενισχύουμε την κουλτούρα ανακύκλωσης αρχικά στα σχολεία και στη συνέχεια στην ελληνική κοινωνία.
Ευαισθητοποιημένοι από το δράμα των προσφύγων, στραφήκαμε στην ιδέα μιας επιχείρησης, η οποία θα προσφέρει τρόφιμα πρώτης ανάγκης, στους ανθρώπους αυτούς. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε το L.I.F.E (Love Is For Everyone) το οποίο είναι ένα πλήρες set υπερτροφών για τους πρόσφυγες, που τους προσφέρει άμεσα το ενεργειακό και βιταμινικό ισοδύναμο για την επιβίωσή τους. Συγκεκριμένα δημιουργήσαμε δύο είδη εκ των οποίων το ένα απευθύνεται στις ανάγκες των ενηλίκων προσφύγων και το δεύτερο στα μικρά παιδιά.
Στο πλαίσιο του προγράμματός μας, επισκεφθήκαμε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. Εκεί, οι διευθύντριες των τμημάτων του Επιμελητηρίου μας ενημέρωσαν σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται για τη δημιουργία της επιχείρησης. Κάποια χρήσιμα πράγματα που μάθαμε είναι το κεφάλαιο που χρειάζεται, ο τρόπος απόκτησης των μηχανημάτων, η αναζήτηση των κατάλληλων ειδικοτήτων, η σωστή επιλογή ονόματος και οι υπηρεσίες που έπρεπε να την εγκρίνουν.
Η κορυφαία στιγμή της χρονιάς για την μαθητική καινοτομία και επιχειρηματικότητα έφτασε. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να