morfose

Δεν υπάρχει λάθος χρόνος όσον αφορά την εκπαίδευσή σου
Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με τουλάχιστον 80 βιβλία θα έχει κατά πάσα πιθανότητα έφεση στη λογοτεχνία και την αριθμητική
Νομίζετε ότι με το να γράφετε τα πάντα στον υπολογιστή σας την ώρα του μαθήματος, αφομοιώνετε καλύτερα τη διάλεξη του καθηγητή
Και τότε ήλθε η κρίση. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες άρχισαν να μεταναστεύουν επειδή μπορούσαν, επειδή είχαν προσόντα, όχι αυτή τη φορά ως γκασταρμπάιτερ. Μορφωμένοι και κοσμοπολίτες καταλαμβάνουν συχνότατα επίζηλες θέσεις στις χώρες υποδοχής τους. Επιβάλλονται στις κοινωνίες τους με τη γνώση και τις ικανότητές τους. Εξάγουν μια Ελλάδα της δημιουργίας, που το ελλαδικό κράτος έπνιγε. Που δεν μπορούσε να αντέξει. Η Ελλάδα, μετά το 1950, αποφάσισε να δημιουργήσει τόσους πολλούς επιστήμονες και επαγγελματίες που αδυνατούσε να απορροφήσει και αξιοποιήσει.
Οι γυναίκες (στις επιστήμες και στην κοινωνία γενικότερα) πρέπει ανά πάσα στιγμή να αποδεικνύουν ότι είναι «αντράκια». Αυτή η πρακτική δεν έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Είτε «αντράκια» είτε «γυναικούλες», εξακολουθούν να πέφτουν θύματα σεξισμού, υποτίμησης, διακρίσεων, λαθροχειριών, παρενοχλήσεων· εξακολουθούν να συναντούν δυσκολίες που τις εμποδίζουν να κάνουν αυτό που μπορούν. Και τι μπορούν να κάνουν; Προφανής η απάντηση, αλλά ας την δώσω καλού-κακού: τα πάντα! Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν έχουν υπάρξει και άντρες που έχουν υποστεί παρόμοιες ταλαιπωρίες (με την εξαίρεση του σεξισμού). Έχουν υπάρξει, υπάρχουν και θα υπάρξουν κι άλλοι στο μέλλον.
Μέχρι και τον 18ο αιώνα, (επισήμως) καμία. Από τον 19ο άρχισαν δειλά-δειλά να ασχολούνται δημοσίως, αλλά συναντούσαν μεγάλη αντίσταση μέσα στους ανδροκρατούμενους τομείς της γνώσης. Οι άντρες (γονείς, εκπαιδευτικοί, προϊστάμενοι) δεν έδειχναν καθόλου διατεθειμένοι να τους κάνουν χώρο· μάλλον το αντίθετο: τις απέτρεπαν, τις εμπόδιζαν, τις απέκλειαν· έκλεβαν τις ιδέες τους, τις ταπείνωναν με υποδεέστερες δουλειές, τις αγνοούσαν. Μια γυναίκα έπρεπε πρώτα να ξεπεράσει τον σκόπελο του (συνήθως αντιδραστικού) πατέρα-αφέντη. Στη συνέχεια, να σπουδάσει - περίπου στα κρυφά. Και στο τέλος να βρει μια ταπεινή δουλειά, σαν να της έκαναν και χάρη από πάνω που την εκμεταλλεύονταν.
Καιρός λοιπόν να ανακαλύψουμε αυτό που ανακάλυψαν οι χώρες που σήμερα θαυμάζουμε όπως η Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία, Αυστραλία κλπ. καθώς και μεγάλες εταιρείες που βρέθηκαν σε κρίση, BMW, IBM, και Apple. Ανακάλυψαν ότι η λύση είναι το νέο. Και αυτή δεν είναι μόνο η καλύτερη λύση αλλά και η πλέον εύκολη και γρήγορη. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε σήμερα είναι ότι μπορούμε να μετατρέψουμε και να αναβαθμίσουμε το Λειτουργικό μας σύστημα σε ένα Δυναμικό Σύστημα Λειτουργίας Παραγωγής Υψηλής Αξίας, δημιουργώντας έτσι δουλειές και νέους οργανισμούς υψηλής αξίας, που θα αναβαθμίσουν τη ζωή της χώρας, και θα αξιοποιήσουν πλήρως τις ικανότητες των ανθρώπων της.
Βάσει των exit polls οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες
Τώρα, προσπαθούν να «νομιμοποιήσουν» την πλαστότητα χτίζοντας τη δική τους κομματική καμαρίλα. Κάποιοι πιο δραστήριοι εκμεταλλεύονται τον νόμο και την κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης ώστε να παρακολουθήσουν νυχτερινά σχολεία και όταν -όποτε- οριστεί δικάσιμος να έχουν αποκτήσει το απαραίτητο πιστοποιητικό για το οποίο δεν μερίμνησαν στα προεφηβικά τους χρόνια. Κάποιοι άλλοι θα υπαχθούν στο πλαίσιο που προετοιμάζει ο κ. Φίλης για ειδικές εξετάσεις πιστοποίησης. Για την οικονομική και ηθική ζημία στον Έλληνα φορολογούμενο δεν γίνεται λόγος. Η ιδιωτεία κατέστησε την Ελλάδα χώρα συμπεφωνημένης ανομίας.
Μέχρι που σιγά-σιγά, παρακολουθώντας τη δική μου εξέλιξη, αλλά και τη γενικότερη εξέλιξη των Ελληνίδων και όλων των γυναικών του Δυτικού κόσμου, διαπίστωσα πως μέσα σε μια 30ετία οι γυναίκες παίρνουν αντίστοιχη (ίσως και καλύτερη) μόρφωση με τους άντρες, έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει το (ανύπαρκτο σχεδόν στις μέρες μας) glass ceiling, και απ' ότι φαίνεται, όλο και περισσότερο παίρνουν την ευθύνη της ζωής και των επιλογών τους στα χέρια τους και αποφασίζουν τι θέλουν να είναι, τι θέλουν να γίνουν, και ποιους ρόλους θέλουν να έχουν σ' αυτή τη ζωή, την οικογένεια, την κοινωνία.