nmr

Για μία κουλτούρα, που έχει πάθει εμμονή με τη διαχείριση της ασθένειας, η αναπτυσσόμενη τάση είναι η διατήρηση της υγείας μέσω ενός τρόπου ζωής με καλή φυσική κατάσταση, βελτιστοποιώντας την υγεία και τη ζωτικότητα μέσω της διατροφής και θεραπεύοντας τις ασθένειες - ή τις ανισορροπίες του συστήματος - με φυσικές θεραπείες. Η τροφή ως φυσικό φάρμακο, που πρώτα υιοθετήθηκε από τον Ιπποκράτη, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα και στην περίπτωση πιο αυστηρών προσεγγίσεων της συμβατικής ιατρικής.
Στο πρόσφατο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, που έλαβε χώρα στην αρχαία πόλη της Ολυμπίας στις 2-3 Ιουνίου, η Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε την τελευταία έρευνα πάνω στα οφέλη του καρπού ελιάς στην υγεία. Η Σπυριδούλα Κατσαρού εξήγησε πως η κατανάλωση ελιάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
Οι αρχαίοι Έλληνες, οδηγούμενοι από την έντονα αναπτυγμένη ικανότητα παρατήρησής τους, πρόσεξαν ότι ήταν οι πράσινες ελιές της πρώτης έκθλιψης που, αν και απέδιδαν λιγότερο σε ποσότητα, ποιοτικά απέδιδαν πολύ περισσότερο ως προς την υγεία. Το λάδι, μάλιστα, θεωρούνταν το φάρμακο της φύσης.