sakchara

Όπως και να έχει η καλή μουσταλευριά πρέπει να έχει μεταξένια υφή σερβίρεται σε μεγάλο και ρηχό πιάτο, ξέρω οτι κι εσύ την βλέπεις συνεχώς κλεισμένη σε κεσεδάκι, να είναι αέρινη και στο τέλος να γεύεσαι το χυμό του ώριμου σταφυλιού, τα ζυμωμένα σάκχαρά του που γίνονται αλκοόλη και ελαφρά, σωστά αρωματισμένα με την κανέλα.
Βλέποντας τα παραπάνω νούμερα εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το κρασί δεν είναι απαραίτητα καταστροφικό για τη δίαιτά μας αν καταναλώνεται σε μετρημένες ποσότητες. Ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε με άλλα τρόφιμα και ποτά. Η μπύρα, έχοντας πολύ υψηλότερα ποσοστά υδρογονανθράκων περιέχει κατά βάση αρκετά περισσότερες θερμίδες από ότι το κρασί. Τα αποστάγματα περιλαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και αντίστοιχα περισσότερες θερμίδες.
Το λιάσιμο των σταφυλιών έχει μοναδικότητα στην τεχνική και πραγματικά θυμίζει Ελλάδα. Το άπλωμα των σταφυλιών γίνεται στις λιάστρες σε ειδικές επιφάνειες για μέρες και νύχτες. Κάθε ρόγα στραγγίζει κυριολεκτικά από κάθε ίχνος νερού κρατώντας με αυτόν τον τρόπο μόνο τον συμπυκνωμένο χυμό σακχάρων. Γνωστότερο παράδειγμα το Vinsanto της Σαντορίνης που προκύπτει από λιαστά σταφύλια ή το λιάτικο της Κρήτης.