senaisthematike-noemosene

Χρειάζεται αναγνώριση και επιβράβευση των μελών της ομάδας μας, διαφορετικά όλα όσα χτίσαμε θα καταστραφούν!
Όσοι μας κυβέρνησαν μέχρι σήμερα στα χρόνια της κρίσης, με ορισμένους εξ αυτών να επιτελούν σημαντικό έργο, ολοκλήρωσαν έναν κύκλο. Από τις επόμενες εκλογές θα αρχίσει ένας νέος κύκλος, με έναν νέο επικεφαλής. Το έργο του θα είναι δύσκολο. Αλλά θα ξεκινήσει αποκλειστικά από εκείνον. Εκείνος οφείλει πρώτα να είναι απόλυτα σίγουρος για τις επιλογές του και για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η πατρίδα. Εκείνος πρέπει να συναισθανθεί την ανάγκη μιας νέας πορείας. Εκείνος θα πρέπει να υπολογίσει ότι η Ελλάδα, όλοι εμείς, χρειαζόμαστε μια νέα αρχή.
Οι γονείς των παιδιών οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά με E.Q. μπορεί να έχουν και υψηλό I.Q., αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ο δείκτης της νοημοσύνης τους, μπορεί να είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά για να πετύχουν μελλοντικά πρέπει να καλλιεργήσουν χαρακτηριστικά του EQ, όπως: αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία, πίστη στον εαυτό και τις ικανότητές τους, τόλμη, ευελιξία, ενσυναισθηση, επιμονή και υπομονή, θετική σκέψη, καθώς και ικανότητα έκφρασης του εαυτού με άνεση και ειλικρίνεια. Επιπλέον πρέπει να έχουν υγιή φιλοδοξία και να μη φοβούνται να αναλαμβάνουν υπευθυνότητες.
Στην εποχή μας μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που βιώνουν οι γονείς είναι η θέσπιση ορίων στα παιδιά τους. Αυτό τους δημιουργεί σύγχυση και ενοχές, γιατί αντιμετωπίζουν «αντίσταση» από τα παιδιά τα οποία εκφράζουν δυσαρέσκεια στην επιβολή ορίων. Εμπιστοσύνη, εν-συναίσθηση και  άνευ όρων αγάπη είναι απαραίτητα στοιχεία για να νιώθουν και να εκφράζουν οι γονείς στα παιδιά τους, όπως και να τα σέβονται, να τα εμπιστεύονται και να τα ενθαρρύνουν.
Πολλές φορές τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά συναισθηματικά στα όρια που θέτουν οι γονείς, με αποτέλεσμα εκείνοι να νιώθουν ενοχές και ανησυχίες. Ο κυριότερος λόγος που οι γονείς πρέπει να θέτουν ξεκάθαρα όρια είναι γιατί μέσω αυτών εμπνέουν το συναίσθημα της ασφάλειας στα παιδιά. Θέτοντας όρια στα παιδιά, αυτά μπορεί να εκδηλώσουν δυσαρέσκεια που εκφράζεται με απογοήτευση, λύπη μέχρι και θυμό. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς πρέπει να μένουν σταθεροί, αποδεχόμενοι τη δυσαρέσκεια των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθούν να κατανοούν τα δυνατά συναισθήματά τους.
Εν-συναίσθηση είναι η ικανότητα να βλέπουμε και αξιολογούμε τι αισθάνεται ο συνάνθρωπος μας. Συναισθανόμαστε με αυτόν, όχι για αυτόν! Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μαζί του. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που μας «δένει», μας συνδέει με τον άλλο. Όταν δείχνουμε Ενσυναίσθηση Προς το παιδί, κατανοούμε, συμπάσχουμε μαζί του και του μαθαίνουμε το «Σωστό» και το «Λάθος», δείχνοντας του αγάπη και αποδοχή με όρια.
Η εστίασή μας λοιπόν είναι αποτέλεσμα συνειδητής ανάλυσης ή ασυνείδητης διαίσθησης; Σύμφωνα με μια έρευνα ανάμεσα σε 118 επαγγελματίες χρηματιστές στο Λονδίνο, εκείνοι με το μεγαλύτερο εισόδημα ήταν όσοι βάσιζαν τις αποφάσεις τους τόσο στην ανάλυση όσο και στη διαίσθησή τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαίσθηση μπορεί να αντιληφθεί το περιβάλλον και να κατευθύνει την προσοχή μας, αλλά είναι απαραίτητη και η συνειδητή ανάλυση των δεδομένων. Η τελευταία είναι που προέρχεται από την αυτοεπίγνωση και την ικανότητά μας για αυτοέλεγχο.
Η Άννα Κατωγυρίτη είναι μια Ελληνίδα ακόμη, ένας άνθρωπος που όμως κάνει τη διαφορά! Μπορεί να αλλάξει τη φορά στους δείκτες των ρολογιών; Μήπως ο Κούκος που δεν φέρνει την Άνοιξη δεν είναι παρά ένα ψόφιο παραμυθάκι; Αν δεν σταθούμε στο άτομο, την ενέργεια και την ξεχωριστή του δύναμη δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα μπροστά.