stafeli

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να απολαμβάνεις ένα παγωμένο ποτήρι λευκό κρασί, ένα ηλιόλουστο καλοκαιρινό απόγευμα. Αν
Όπως και να έχει η καλή μουσταλευριά πρέπει να έχει μεταξένια υφή σερβίρεται σε μεγάλο και ρηχό πιάτο, ξέρω οτι κι εσύ την βλέπεις συνεχώς κλεισμένη σε κεσεδάκι, να είναι αέρινη και στο τέλος να γεύεσαι το χυμό του ώριμου σταφυλιού, τα ζυμωμένα σάκχαρά του που γίνονται αλκοόλη και ελαφρά, σωστά αρωματισμένα με την κανέλα.
Το λιάσιμο των σταφυλιών έχει μοναδικότητα στην τεχνική και πραγματικά θυμίζει Ελλάδα. Το άπλωμα των σταφυλιών γίνεται στις λιάστρες σε ειδικές επιφάνειες για μέρες και νύχτες. Κάθε ρόγα στραγγίζει κυριολεκτικά από κάθε ίχνος νερού κρατώντας με αυτόν τον τρόπο μόνο τον συμπυκνωμένο χυμό σακχάρων. Γνωστότερο παράδειγμα το Vinsanto της Σαντορίνης που προκύπτει από λιαστά σταφύλια ή το λιάτικο της Κρήτης.
Συνήθως το γλυκό σταφύλι φτιάχνεται με ποικιλία σουλτανίνα ή την φράουλα! Παρόλαυτα δοκιμάστε, αν βρείτε μαύρα σταφύλια χωρίς κουκούτσια, να τα κάνετε γλυκό του κουταλιού, θα ξετρελαθείτε με το αποτέλεσμα γεύσης και το χρώματος!