statistikes

Η δραματική μείωση των ανθρώπινων, υλικών και οικονομικών πόρων στον υγειονομικό τομέα -κατά την περίοδο της κρίσης- έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό την προσφορά ιατρικής περίθαλψης (ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα) και προκαλεί κατά συνέπεια ανισορροπίες που εκφράζονται με την αύξηση των οικονομικών και χρονικών εμποδίων στην πρόσβαση. Το φαινόμενο αυτό αυξάνει το μέγεθος των περιπτώσεων μη ικανοποιημένης ζήτησης και ιδίως αυτών που κατηγοριοποιούνται ως ανεκπλήρωτες ανάγκες, πράγμα το οποίο πλήττει κυρίως το πεδίο της πρόληψης, της δημόσιας υγείας, της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων.
Αυτό που υπονοείται αλλά δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στο παραπάνω απόσπασμα είναι ότι στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, το πραγματικό, θεμελιώδες πρόβλημα δεν είναι η αδυναμία πρόσβασης των γυναικών σε μέσα αντισύλληψης. Είναι το ότι οι ίδιες, επειδή θεωρούνται ιδιοκτησία των αντρών και μάλλον κατώτερα όντα, δεν έχουν άλλη δυνατότητα, πέρα από τα μέσα αυτά, για να διεκδικήσουν τον έλεγχο στο σώμα τους και στον αριθμό παιδιών που θα κάνουν. Το πρόβλημα της επιχειρηματία στην Κένυα δεν είναι ότι μένει, άθελά της, έγκυος με τον κρίνο. Είναι ότι η θέση της στην οικογένεια και την κοινωνία της δεν της επιτρέπει να αρνηθεί, με τα λόγια, να κάνει άλλο παιδί.
Παραδοσιακά λέμε ότι ο Τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας μας. Σε αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον χρειάζονται νέες ευκαιρίες. Μια από αυτές που παρουσιάζονται είναι ο τουρισμός των ΑμεΑ. Σύμφωνα με τις στατιστικές των αρμοδίων Ευρωπαϊκών Επιτροπών υπάρχει ένας οικονομικός τζίρος των 7,2 δισ. $ από τα περίπου τριακόσια είκοσι εκατομμύρια ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Σε αυτά τα νούμερα παρακαλώ προσθέστε και ακόμα δυο δεδομένα. Λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται ότι το 2020 περίπου εκατόν εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποφέρουν από πολλαπλές και/ή ήπιας μορφής αναπηρίες.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν ο κάθε ένας μας, νεότεροι και μεγαλύτεροι, να περιορίσουμε τους παράγοντες που μπορούμε τουλάχιστον να ελέγξουμε. Να φροντίζουμε για την ασφάλεια τη δική μας και των συνανθρώπων μας. Να γίνουμε επιτέλους ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας και εκείνα μετά για τα δικά τους. Να διδαχτούμε και να τα διδάξουμε. Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε κι ας έρθει μετά η πολιτεία να επιβάλει και μεγάλα πρόστιμα και να κάνει συνεχείς ελέγχους και να εισάγει και μάθημα και στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία.
Στην οδό Φιλελλήνων στο Ζάππειο, το Κέντρο Ημέρας για Ψυχολογική Υποστήριξη ασθενών με Καρκίνο, βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας και δίπλα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Στο κέντρο παρέχονται ψυχοθεραπείες μακράς ή βραχείας διάρκειας (ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές), ψυχιατρική παρακολούθηση και συνεδρίες χοροθεραπείας στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες τους, από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχοθεραπευτές. Το Κέντρο Ημέρας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες είναι δωρεάν. Στην πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο, που έχουν υποστεί απώλειες σε ατομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο, η πληρωμή για ψυχολογική υποστήριξη θα φάνταζε πολυτέλεια.
Ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων ανά έτος διαφέρει από άρθρο σε άρθρο. Για παράδειγμα σύμφωνα με το άρθρο των Mohamed Nagdy και MaxRoser (2015), "Terrorism" το 1968 είχαμε 98 τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως, το 1972 ο αριθμός αυτός ανήλθε στις 198 επιθέσεις, το 1997 ήταν 184 και τον επόμενο χρόνο ο αριθμός έφτασε στις 1286 επιθέσεις. Έπειτα, το 2005 είχαμε 4.995, το 2008, 2.846 και το 2009, 560. Σύμφωνα όμως με αυτή τη δημοσίευση ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων το 2009 ανήλθε στις 10.969 . Τέλος, σύμφωνα με το Global Index of Terrorism, 2015, οι τρομοκρατικές επιθέσεις το 2009 στο σύνολο τους ήταν περίπου 4.500