Μετατραυματική ανάπτυξη και επανεκκίνηση ζωής

Ένα από τα πράγματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσεις μετά από ένα τραυματικό γεγονός, είναι το μετατραυματικό stress. Το ακούς συνήθως αρχικά από τον γιατρό σου που θέλει να σε προετοιμάσει, στη συνέχεια από συγγενείς και φίλους που θέλουν να σε προστατέψουν και τέλος κάνεις μόνος σου τη δική σου έρευνα, για να μάθεις περισσότερα για τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Appfind via Getty Images

Ένα από τα πράγματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσεις μετά από ένα τραυματικό γεγονός, είναι το μετατραυματικό stress.

Το ακούς συνήθως αρχικά από τον γιατρό σου που θέλει να σε προετοιμάσει, στη συνέχεια από συγγενείς και φίλους που θέλουν να σε προστατέψουν και τέλος κάνεις μόνος σου τη δική σου έρευνα, για να μάθεις περισσότερα για τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Όμως είμαι σήμερα εδώ για να μοιραστώ μαζί σου την προσωπική μου εμπειρία με την ευχή να γεμίσεις αισιοδοξία και σιγουριά ότι ανεξάρτητα με τη φάση ζωής που βρίσκεσαι, τις δυσκολίες που καλείσαι να αντιμετωπίσεις, εξακολουθείς να έχεις τη δύναμη και τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να ζήσεις μια ζωή γεμάτη νόημα.

Όταν λοιπόν το δικό μου μονοπάτι με οδήγησε στο να κάνω τη δική μου έρευνα, σχετικά με το μετατραυματικό stress, κάτι απίθανο συνέβη... Εκτός από το μετατραυματικό stress, για το οποίο όλοι γνωρίζουμε, οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια μελετούν και ένα άλλο εξίσου συχνό φαινόμενο που φαίνεται να βιώνουν οι άνθρωποι μετά από μια τραυματική εμπειρία, αυτό της Mετατραυματικής Ανάπτυξης, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στη σύγχρονη κλινική ψυχολογία.

Αυτές οι δύο λέξεις («Μετατραυματική Ανάπτυξη») φώτισαν τις πρώτες μου μέρες στο νοσοκομείο και αργότερα στο σπίτι. Αυτές οι δύο λέξεις με γέμισαν ελπίδα και πίστη ότι κάτω από αυτό το περιτύλιγμα πόνου και δυσκολίας που βίωνα εκείνη την περίοδο, κρυβόντουσαν τεράστια δώρα ζωής.

Και έτσι και έγινε.

Το περιτύλιγμα του πόνου υποχωρούσε λίγο λίγο κάθε ημέρα και τα δώρα άρχιζαν να εμφανίζονται, στην αρχή με τη μορφή μιας ανεπανάληπτης αίσθησης ευγνωμοσύνης για τη ζωή και σιγά σιγά με την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων μου, τη δημιουργία ουσιαστικότερων σχέσεων με τους ανθρώπους γύρω μου και κυρίως με ένα βαθύτερο επίπεδο συνειδητότητας και αυτογνωσίας.

Όμως το μυαλό δεν ηρεμούσε. «Γιατί θα πρέπει κάποιος να περάσει κάτι τόσο τραυματικό για να ξυπνήσει από το λήθαργο του και να κερδίσει τα οφέλη μιας ζωής με νόημα;».

Μάντεψε... Δεν χρειάζεται!

Γιατί εκτός από το Post-Traumatic Growth, υπάρχει και το Post-Ecstatic Growth, που μπορεί να έχει τα ίδια σημαντικά οφέλη, αλλά με σημείο επανεκκίνησης ένα εξαιρετικά ευχάριστο γεγονός! Μελετώντας, ανακάλυψα, ότι δεν έχει τόση σημασία το ίδιο το γεγονός, όσο το κατά πόσο μέσα από την επεξεργασία του από το άτομο, ενεργοποιούνται οι εξής τρεις παράγοντες: α) θετικά συναισθήματα, β) ενδυναμωτικές σχέσεις και γ) δημιουργία νοήματος. Boom! Αυτό ήταν.

Θα μετέτρεπα το Inspired for Life, σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία επανεκκίνησης σχεδιασμένη για να προσφέρει στις συμμετέχουσες όσα οι έρευνες ορίζουν ως απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει κανείς να βιώσει το μαγικό φαινόμενο του Post-Ecstatic Growth.

Έτσι, με το πόδι ακόμα δεμένο με γάζες μέχρι το ισχίο, καθηλωμένη στον καναπέ και με όλο το χρόνο του κόσμου στη διάθεση μου, έβγαλα όλες μου τις σημειώσεις από το Inspired for Life και άρχισα να προσθέτω και να αφαιρώ ασκήσεις, να αλλάζω και να βελτιώνω το υλικό, να οργανώνω τα μέρη από κάθε session:

Κάθε session ξεκινά με συζήτηση και ανταλλαγή ώστε να δημιουργούμε ενδυναμωτικές σχέσεις μεταξύ μας και να ενισχύουμε τα θετικά μας συναισθήματα,

Στη συνέχεια δουλεύουμε όλες μαζί στο υλικό των workbook μας, αποκτώντας ένα βαθύτερο επίπεδο κατανόησης του εαυτού μας και τελικά ανακαλύπτοντας σταδιακά όσα έχουν σημασία για εμάς και δίνουν ή μπορούν να δώσουν πραγματικό νόημα στην κάθε μας ημέρα

Και τέλος κάθε συνάντηση κλείνει με συζήτηση που οργανικά ενισχύει το χτίσιμο υγιών σχέσεων αλλά και συνειδητή επικέντρωση της προσοχής μας στα θετικά συναισθήματα

Και πίστεψέ με, δεν σταμάτησα παρά μόνο όταν ένιωσα ότι είχα στα χέρια μου μια ολοκληρωμένη εμπειρία επανεκκίνησης, όπου κάθε γυναίκα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως το σημείο που θα χωρίζει για πάντα τη ζωή της σε πριν και μετά.

Και έτσι τον περασμένο Οκτώβρη, το ανανεωμένο Inspired for Life, οπλισμένο με τη δική μου προσωπική εμπειρία και ανανεωμένη διάθεση να συνεισφέρω αλλά και τη γνώση των πιο σύγχρονων μελετών στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, έκανε το ντεμπούτο του και από τότε δεν έχει περάσει μέρα χωρίς να λάβω έστω και ένα μήνυμα, email, τηλεφώνημα ή προσωπικό message από κάποια από τις γυναίκες που μέσα από τη συμμετοχή της στο IFL κατάφερε να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό της, να θέσει νέες προτεραιότητες, να δημιουργήσει ουσιαστικότερες σχέσεις και να αφιερώνει χρόνο σε όσα είναι σημαντικά και έχουν νόημα για εκείνη.

Αυτό τον Οκτώβρη, ένα ακριβώς χρόνο μετά, ξεκινάει ο νέος κύκλος έμπνευσης του Inspired for Life, με την ευχή γυναίκες από όλη την Ελλάδα να μπορέσουν να κάνουν τη δική τους επανεκκίνηση ζωής, μέσα από μια ανεπανάληπτη εμπειρία σύνδεσης και ανακάλυψης.

Post-Ecstatic Growth, σου ερχόμαστε!

Σε χρειαζόμαστε για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο,

Τι λες; Έρχεσαι;

Πήγαινε στην αρχική σελίδα