Η Δεξιά πίσω από τον πρόεδρο

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για τη συμφωνία αλήθειας της ΝΔ, θεωρώντας πως το κόμμα του οποίου υπήρξε βουλευτής και υπουργός από το 2004 και μετά δεν φέρει καμία ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα. Σαν να μην πέρασε ούτε μία μέρα από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της κυβέρνησης Καραμανλή. Σαν να μην καταψήφισε ποτέ το πρώτο μνημόνιο, ευρισκόμενος στο Ζάππειο για να χειροκροτεί το πιο ασαφές πρόγραμμα παροχών του αντιμνημονιακού Αντώνη Σαμαρά.
NurPhoto via Getty Images

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δεν έλειψε και η αναγνώριση από ορισμένους πολιτικούς αντιπάλους του συγκεκριμένου κόμματος σχετικά με την σαφήνεια των τοποθετήσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, πολλοί έχουν μιλήσει για «αέρα ανανέωσης», ο οποίος πνέει στην Νέα Δημοκρατία μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για τη συμφωνία αλήθειας της ΝΔ, θεωρώντας πως το κόμμα του οποίου υπήρξε βουλευτής και υπουργός από το 2004 και μετά δεν φέρει καμία ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα. Σαν να μην πέρασε ούτε μία μέρα από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της κυβέρνησης Καραμανλή. Σαν να μην καταψήφισε ποτέ το πρώτο μνημόνιο, ευρισκόμενος στο Ζάππειο για να χειροκροτεί το πιο ασαφές πρόγραμμα παροχών του αντιμνημονιακού Αντώνη Σαμαρά. Κι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να καταργήσει τη διαύγεια, κατήργησε τον Ν. 3839 για την αξιολόγηση των διευθυντών στο Δημόσιο και απέτυχε να κάνει οποιαδήποτε αξιολόγηση και μεταρρύθμιση πέρα από τη διάλυση της δημοτικής Αστυνομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις «απέραντες ικανότητες του λαού» της χώρας μας. Την ίδια ώρα μεσαία και μεγάλα στελέχη περιφέρονταν σε τηλεοπτικά παράθυρα μετά τις εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό που δεν τους είχε εμπιστευθεί. Συγκεκριμένα ο νυν αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2015 στην εκπομπή που παρουσίαζε μαζί τον αδερφό του είπε την εξής φράση αναφερόμενος στη στέγαση των προσφύγων: «Θα τους φέρεις στο δικό μου σπίτι που είμαι δεξιός και ήθελα κλειστά σύνορα και δεν θα τους πάρεις εσύ που ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ; Όχι κύριε, ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ; Μπόνους ένας λαθρομετανάστης σπίτι σου. Να τελειώνει η πλάκα», συμπληρώνοντας πως αν ο λαός δεν βιώσει τις συνέπειες των πράξεών του δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσει σωστά. Συγχρόνως, η Ομάδα Αλήθειας που συνδέεται στενά με τη ΝΔ και προωθείται συνεχώς από τον ίδιο αντιπρόεδρο δημοσιεύει συχνά βίντεο με λανθασμένες απαντήσεις των πολιτών προβάλλοντας την άποψη περί χαμηλής νοημοσύνης των Ελλήνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Κερασάκι στην τούρτα του λόγου του προέδρου της ΝΔ ήταν η φράση: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση και όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα». Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τον κυνισμό και μας αποκάλυψε πως κάθε μεταρρυθμιστική της όψη επικεντρώνεται στην διαχείριση των ανισοτήτων προς αποφυγή της κοινωνικής έκρηξης που θέτει σε κίνδυνο την άνιση συσσώρευση κεφαλαίου.

Αυτή η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να γεμίσει με ελπίδα τον ελληνικό λαό. Εκφράζει ένα ευκαιριακό λαϊκό προφίλ στην πορεία προς την εξουσία, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό θα ανατραπεί βάσει των κυβερνητικών της πεπραγμένων κατά το παρελθόν και βάσει όσων υποστηρίζουν ήδη τα στελέχη της εντός και εκτός του προεδρικού περιβάλλοντος. Η Νέα Δημοκρατία υπηρετώντας άλλοτε φανερά και άλλοτε κρυφά τη γνωστή ατζέντα της Δεξιάς που υπηρέτησε και στο παρελθόν, έχει ανάγκη από έναν δυνατό αντίπαλο που θα χτίσει μία νέα κοινωνική συμμαχία στα πλαίσια των διακρίσεων Αριστεράς-Δεξιάς, προόδου-συντήρησης και ανοιχτού-κλειστού, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τη θέση της από τη Νέα Δημοκρατία που τοποθετείται στον αντίθετο πόλο των παραπάνω διακρίσεων.

Δημοφιλή