Οι εξελίξεις στην ελληνική μπύρα

Οι εισαγωγικές στην χώρα μας, εισάγουν γνωστές ετικέτες μπύρας, οι οποίες σε πολλές από τις χώρες που παράγονται δεν θεωρούνται τίποτα άλλο από μια ακόμα mainstream μπύρα. Τα πράγματα άλλαξαν από την στιγμή που ο καταναλωτής ψάχτηκε και οι επενδύσεις σε μικρές μονάδες παραγωγής άλλαξαν την οπτική που ως τότε έβλεπε την μπύρα.
Darren Moloney/Flickr

Αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, γίνονται σπουδαία πράγματα για την ζυθοποιία της. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της μπύρας και η ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας, συγκεντρώνει τα βλέμματα όλο και περισσότερου κόσμου. Πολλοί καταναλωτές δοκιμάζουν νέες ετικέτες μπύρας, διαφορετικές από ότι είχε συνηθίσει μέχρι και πριν από 5-6 χρόνια. Το μαζικό «ντου» των μικροζυθοποιών, δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητες ακόμα και τις μεγαλύτερες εταιρείες μπύρας.

Οι εισαγωγικές στην χώρα μας, εισάγουν γνωστές ετικέτες μπύρας, οι οποίες σε πολλές από τις χώρες που παράγονται δεν θεωρούνται τίποτα άλλο από μια ακόμα mainstream μπύρα. Τα πράγματα άλλαξαν από την στιγμή που ο καταναλωτής ψάχτηκε και οι επενδύσεις σε μικρές μονάδες παραγωγής άλλαξαν την οπτική που ως τότε έβλεπε την μπύρα. Σήμερα οι εισαγωγικές κάνουν προσπάθεια να φέρουν στην χώρα μας ετικέτες από μικροζυθοποιίες του εξωτερικού, προσφέροντας μπύρες εξαιρετικής ποιότητας.

Πολλές όμως από αυτές αντιμετωπίζονται στα ίσα, από ελληνικές ετικέτες. Υπάρχουν περισσότερες από 15 μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα, ενώ το 1997 είχαμε μόλις μια! Οι μικροζυθοποιίες αυτές, έχουν να παλέψουν με την γραφειοκρατία, τον ανταγωνισμό και βέβαια με την έλλειψη ενημέρωσης και νομοθετικού πλαισίου. Μια ορθή κίνηση για να στηριχτεί η προσπάθεια αυτών είναι η απόφαση τους για την σύσταση Ένωσης Μικρών Παραγωγών Ζύθου. Μετά την Ένωση Ζυθοποιών Ελλάδας ετοιμάζεται και η αντίστοιχη για τα μικρότερα ζυθοποιία, μια κίνηση που ίσως να έχει αργήσει, αν και στο παρελθόν έχει ξεκινήσει αντίστοιχες προσπάθειες. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, η οποία εφόσον λειτουργήσει οργανωμένα θα συντελέσει στην ανοδική πορεία της μικροζυθοποιίας και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο αφορά τις μπύρες μικροζυθοποιίας.

Η αποσαφήνιση για το τι είναι μπύρα μικρής παραγωγής από την υπό ίδρυση Ένωση Μικρών Παραγωγών Ζύθου, έρχεται σε μια εποχή όπου η μεγαλύτερη πολυεθνική μπύρας στην χώρα, λανσάρει το νέο της project. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κρίνεται αρνητικά, η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την τάση του κοινού προς τις μπύρες μικρότερης παραγωγής.

Το συμπέρασμα, που μπορεί να καταλήξει κανείς είναι ότι η Ελλάδα, αν και χώρα του κρασιού, βιώνει μια «επανάσταση» τα τελευταία χρόνια. Το γνωστό από το εξωτερικό «beer revolution» έχει έρθει στην χώρα μας και έχει αγγίξει ακόμα και τις μεγαλύτερες εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιθυμούμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την μπύρα, είναι ποιοτική μπύρα σε προσιτό κόστος και σεβασμό στο προϊόν. Οι παραπάνω ενέργειες μόνο στα θετικά μπορούν να καταγραφούν.

Περισσότερα για μπύρα θα βρείτε στο BeerBartender.gr

Δημοφιλή