Καλοκαιρινές συμβουλές για μπυρόβιους

Καλοκαιρινές συμβουλές για μπυρόβιους
brian wilcox via Getty Images

Μια που έχουμε μπει στην περίοδο καλοκαιρινών διακοπών και όλοι θα τρέχουμε στις παραλίες αλλά και τα μπαράκια, ας δούμε ορισμένους μύθους της μπύρας τους οποίους τόσο καιρό ακούμε και πολλές φορές την πατάμε.

  1. Το καλοκαίρι δεν πίνουμε πολύ κάτω από τον καυτό ήλιο. Είτε μπύρα με 5% είναι στο ποτήρι μας είτε αλκοόλ με 40%, δεν κάνει καμία διαφορά καθώς η υπερβολική κατανάλωση πρωί βράδυ δεν ωφελεί την υγεία μας.
  2. Αποφεύγουμε τις δυνατές μπύρες από 6% και πάνω. Είναι για πιο δροσερές μέρες. Αν βρίσκεστε σε έναν ορεινό προορισμό και το βραδάκι χρειάζεστε ζακέτα, εντάξει πιείτε μια μπύρα που να είναι μέχρι και 7,5%. Για περισσότερο δεν το συζητώ, καθώς πλέον θα πίνουμε πιο χειμερινές μπύρες. Αποφεύγουμε εννοείται τις αγαπημένες μας Samichlaus με 14%, καθαρά χειμερινή μπύρα.
  3. Η μπύρα έχει εποχικότητα. Αυτό προκύπτει και από το ημερολόγιο ενός παραδοσιακού ζυθοποιού. Κάθε μπύρα έχει τον καιρό της και για το καλοκαίρι προτιμούμε τις κλασικέςLager, της πικρούτσικες Pils, τις ξινές Lambic με φρούτα ή χωρίς και τις πιο ελαφριές όπως οιRadler. Το καλοκαίρι πίνουμε και Weiss, την ξανθιά, όχι την σκούρα, αυτή την έχουμε για το φθινόπωρο. Η ξανθιά Weiss αν είναι γερμανική ή η βελγική Wit (ή Blanche) είναι ένας ωραίος δροσερός συνδυασμός με μια ελαφριά σαλάτα.
  4. Μπορούμε να δοκιμάσουμε και κάποιο μηλίτη ή απιδίτη. Δεν ξέρετε τι είναι αυτό; Δείτε εδώ, τι έχουμε γράψει στο www.beerbartender.gr για αυτά τα προϊόντα ζύμωσης. Σας προτείνω την κλασική γεύση μήλου, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει το αφρώδες κρασί, στην έξοδο σας.
  5. Δεν χρησιμοποιούμε πάγο στην μπύρα. Μόνο στον μηλίτη. Ο προτεινόμενος τρόπος σερβιρίσματός μπύρας και μηλίτη διαφέρει. Δεν είναι το ίδιο
  6. Δεν χρησιμοποιούμε εκτός από πάγο, ούτε παγωμένο ποτήρι για την μπύρα μας, ούτε βάζουμε τις μπύρες στην κατάψυξη. Το παγωμένο ποτήρι νερώνει την μπύρα. Το παγωμένο ως θερμοκρασία δεν επιτρέπει να απολαύσουμε γεύσεις και αρώματα στην μπύρα.
  7. Η μπύρα έχει εποχικότητα. Αυτό προκύπτει και από το ημερολόγιο ενός παραδοσιακού ζυθοποιού.

  8. Η παγωμένη μπύρα (αυτό που πρέπει να γδέρνει τον λαιμό, όπως λένε) δεν ξεδιψά! Ούτε το παγωμένο νερό μας ξεδιψά. Πρέπει να ναι σε μια σωστή θερμοκρασία. Όπως λοιπόν αποφεύγουμε τα παγωμένα νερά, αποφεύγουμε και την παγωμένη μπύρα. Την προτιμούμε κρύα και δροσερή, για να την απολαύσουμε και να μας ξεδιψάσει.
  9. Φυσικά δεν πίνουμε αν οδηγούμε, πρόκειται να κολυμπήσουμε ή να ταξιδέψουμε κάτω από τον καυτό ήλιο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πέρα από την μέθη οδηγεί στην αφυδάτωση. Και τα δυο δεν τα χρειαζόμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Τέλος δεν συνδυάζουμε την μπύρα με άλλο αλκοόλ!

Πιείτε τις και θυμηθείτε με:

Σας προτείνω έξι μπύρες γι αυτό το καλοκαίρι. Έξι ελληνικές μπύρες, κάποια από όλες αν όχι όλες θα την βρείτε στην περιοχή των διακοπών σας:

  • Chios House Ale
  • Marea Double Malt Ale
  • PIKRI IPA
  • Septem Thursday's Red Ale
  • Volkan Blonde
  • ΕΖΑ ζ

Δημοφιλή