Επίσκεψη στην Ελλάδα του Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εγκεφαλικών

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ ) αποτελεί την 1η πρώτη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες, 2η δεύτερη αιτία Θανάτου για ηλικίες άνω των 60 ετών και 5η πέμπτη αιτία Θανάτου για ηλικίες έως 59 ετών. Με τον όρο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ), περιγράφουμε την παθολογική προσβολή (απόφραξη ή αιμορραγία) ενός ή περισσοτέρων αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα, την αιφνίδια ανάπτυξη ενός Νευρολογικού ελλείμματος. Συχνά, οδηγεί στο Θάνατο ή σε µόνιµη αναπηρία, ως αποτέλεσμα των λειτουργικών και Νευρολογικών ελλειμμάτων που δημιουργούνται. Υπάρχουν δύο Κατηγορίες Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (ΑΕΕ), το Αιμορραγικό και το Ισχαιμικό.
archive

Θεμέλια επιστημονικής συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας στον κλάδο των Ιατρικών Επιστημών και Βιοτεχνολογίας, δημιουργεί ένας από τους κορυφαίους Nευρολόγους παγκοσμίως και πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, Ισραηλινός Καθηγητής Natan Bornstein, ο οποίος πραγματοποίησε πρόσφατα διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Καθ. Bornstein, με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι ο Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization), Πρόεδρος της Νευρολογικής Ένωσης του Ισραήλ (Israeli Neurological Assοciation) και Διευθυντής της νέας, πρωτοποριακής Μονάδoς Διάγνωσης & Θεραπείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων και Παθήσεων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, του Ιατρικού Κέντρου Shaare Zedek στην Ιερουσαλήμ.

Στα πλαίσια της ανίχνευσης των προοπτικών και δυνατοτήτων επιστημονικής συνεργασίας με την Ελλάδα, ο Καθηγητής Bornstein, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρύτανη κ. Δημήτριο Παπαντώνη, και τον Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών κ.Ευάγγελο Χριστοφόρου, ενώ έπειτα από διάλεξη που παραχώρησε, συνομίλησε με ερευνητές του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων. Στη συνέχεια της ημέρας, επισκέφτηκε τη Μονάδα Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Mediterraneo στη Γλυφάδα, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνατήθηκε με τους Ιατρούς της Μονάδος καθώς και στελέχη του Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Καθ. Bornstein, έδωσε διάλεξη με θέμα: "Strengths and Weaknesses in Secondary Stroke Prevention - Future Perspectives" (Οφέλη και αδυναμίες στην δευτερεύουσα πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων - Μελλοντικές προοπτικές) ως κύριος ομιλητής σε εκπαιδευτική ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του οργανισμού Δρ.Κωνσταντίνου Βέμμου.

Στο διήμερο ταξίδι, συμμετείχε ο κ. Ehud Almon, ο οποίος δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στην έρευνα και ανάπτυξη στους Τομείς Ιατρικής και Βιοτεχνολογίας στο Ισραήλ και ο οποίος συνετέλεσε στην πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής.

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ ) αποτελεί την 1η πρώτη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες, 2η δεύτερη αιτία Θανάτου για ηλικίες άνω των 60 ετών και 5η πέμπτη αιτία Θανάτου για ηλικίες έως 59 ετών. Με τον όρο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ ), περιγράφουμε την παθολογική προσβολή (απόφραξη ή αιμορραγία) ενός ή περισσοτέρων αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα, την αιφνίδια ανάπτυξη ενός Νευρολογικού ελλείμματος. Συχνά, οδηγεί στο Θάνατο ή σε µόνιµη αναπηρία, ως αποτέλεσμα των λειτουργικών και Νευρολογικών ελλειμμάτων που δημιουργούνται. Υπάρχουν δύο Κατηγορίες Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (ΑΕΕ), το Αιμορραγικό και το Ισχαιμικό.

Το αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Στο Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, η ρήξη αγγείου του Εγκεφάλου, οδηγεί σε συλλογή αίματος μέσα ή γύρω από το Εγκεφαλικό Παρέγχυμα, προκαλώντας Ενδοκρανιακή ή Υπαραχνεοειδή αιμορραγία. Ο σχηματισμός αιματώματος, δρα χωροκατακτητικά πιέζοντας τον Εγκέφαλο, ενώ η ποσότητα της αιμορραγίας, καθορίζει τη σοβαρότητα του αιμοραγικού Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου.

Το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Στα Ισχαιμικά Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, τα οποία αποτελούν το 85%των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, το Eγκεφαλικό Έμφρακτο αναπτύσσεται, όταν αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου αποφράσσεται ή παρουσιάζει στένωση, σε βαθμό που η ποσότητα του αίματος που αρδεύει ένα τμήμα Εγκεφαλικού Ιστού είναι ανεπαρκής.

Έξι εκατομμύρια Θάνατοι συμβαίνουν Ετησίως Παγκοσμίως έπειτα από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, ενώ ένας στους έξι ανθρώπους θα υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωή του. «Το Αγγειακό Εγκεφαλικό είναι μία Καταστροφή η οποία μπορεί να προληφθεί και αντιμετωπιστεί», λέει ο Δρ Bornstein. Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά την διάρκεια ενός τυπικού Οξέως Ισχαιμικού Εγκεφαλικού Επεισοδίου, από έμφρακτο σε μεγάλο αγγείο του εγκεφάλου, καταστρέφονται 120 εκατομμύρια Νευρώνες, 830 δισεκατομμυρια Συνάψεις και 714 χιλιόμετρα Εμμύελων Ινών κάθε ώρα. Σε σύγκριση με το φυσιολογικό ποσοστό απώλειας Νευρώνων σε έναν φυσιολογικό εγκέφαλο που γερνά, ο ισχαιμικός εγκέφαλος, γερνά 3,6 χρόνια για κάθε ώρα που παραμένει χωρίς αντιμετώπιση. «Χρόνος χαμένος σημαίνει εγκέφαλος χαμένος», λέει ο Δρ.Bornstein και συμπληρώνει «Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο είνα αντιμετωπίσιμο. Η ζωή μας, μπορεί να βελτιωθεί με σωστή Ενημέρωση, άμεση πρόσβαση σε Εξειδικευμένες Μονάδες και γρήγορη αντιμετώπιση».

Παθοφυσιολογικά, όταν ένα αγγείο αποφραχθεί, δημιουργείται στις περιοχές που αυτό αιματώνει μια κεντρική ζώνη ισχαιμίας, τα κύτταρα της οποίας, παθαίνουν μη αναστρέψιμη βλάβη και νεκρώνονται στα πρώτα δέκα λεπτά. Πέριξ αυτής όμως, εδρεύει η λυκοφωτική ζώνη, η οποία απαρτίζεται από κύτταρα που ενώ ισχαιμούν δεν έχουν ακόμη νεκρωθεί, ανεπαρκούν όμως λειτουργικά, λόγω μειωμένης παροχής οξυγόνου. Παράταση της ισχαιμίας, έχει ως αποτέλεσμα, την εξέλιξη της λειτουργικής ανεπάρκειας των κυττάρων αυτών σε δομική και μη αναστρέψιμη πια βλάβη.

Συνεπώς, η έγκαιρη Διάγνωση, Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση της ροής του αίματος, εκτός της αποφυγής της δημιουργίας ενός εμφράκτου, επιτυγχάνει μείωση της επέκτασης ενός ήδη υπάρχοντος εμφράκτου, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των σοβαρών εώς θανατηφόρων επιπλοκών που απορρέουν από αυτό.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου

Έχοντας τη δυνατότητα να αναγνωρίζετε τη συμπτωματολογία ενός Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου, μπορείτε να δράσετε γρήγορα και να σώσεται μία ζωή, ίσως ακόμη και τη δική σας. Τα συνηθέστερα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι τα εξής:

-ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή και το πόδι, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος,

-πνευματική σύγχυση, δυσκολία ομιλίας ή κατανόησης,

-ξαφνική δυσκολία στη βάδιση, ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας ή κινητικού συντονισμού,

-αλλοιώσεις στην όραση, στο ένα ή και στα δύο μάτια,

-ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος που μπορεί να συνοδεύεται από ζαλάδα ή τάση προς έμετο.

Σημειώστε την ώρα που εμφανίζονται για πρώτη φορά οποιαδήποτε συμπτώματα. Αυτές οι πληροφορίες, βοηθούν στον καθορισμό του καλύτερου τρόπου διαχείρισης και αντιμετώπισης. Αν τα συμπτώματα παρουσιάσουν ύφεση μετά από λίγα λεπτά, μπορεί να σημαίνει, πως υπήρξε ένα Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο (ΠΙΕ). Αν και σύντομο, ένα Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο, είναι σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης, η οποία απαιτεί Ιατρική υποστήριξη.

Ένας διεθνής απλός μνημονικός κανόνας αναγνώρισης της αιφνίδιας συμπτωματολογίας, βασίζεται στη λέξη "FAST" που σημαίνει «γρήγορα». Ο τίτλος περικλείει τα ακρωνύμια των βασικών συμπτωμάτων:

F - Face drooping/ Πτώση γωνίας στόματος - εάν η μια πλευρά του προσώπου παρουσιάζει αδυναμία ή μουδιάζει, το στόμα στραβώνει και το το χαμόγελο δεν είναι συμμετρικό.

A - Arm weakness/ Αδυναμία άκρων - ξαφνική αδυναμία, μούδιασμα ή και παράλυση στο χέρι ή και στο πόδι, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος.

S - Speech difficulty/δυσχέρεια λόγου - εάν ο λόγος είναι μπερδεμένος, ο ασθενής αδυνατεί να μιλήσει καθαρά, υπάρχει διαταραχή στην ομιλία και δυσκολία επικοινωνίας.

T - Time to call/ Επικοινωνία Άμεσα, με εξειδικευμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων - Εάν υπάρχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ακόμα και εάν υποχωρήσουν, πρέπει να καλέσουμε άμεσα βοήθεια και να μεταφερθούμε στην πλησιέστερη εξειδικευμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Η επίσκεψη του Καθηγητή Bornstein, θα ενισχύσει την συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, στον τομέα της Ιατρικής και Βιοτεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα, μέσα από την σύγχρονη καινοτομική τεχνολογία και έρευνα του Ισραήλ, ειδικά στον Τομέα των Νευροεπιστημών.

Βιβλιογραφία

Stroke.2006 Jan;37(1):263-6. Epub 2005 Dec 8