25 χρόνια Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Οι συλλογές του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού μουσείου στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 4.500 αντικείμενα και πάνω από 15.000 αρχειακό υλικό (τηλεγραφήματα, τηλεφωτογραφίες, έγγραφα κλπ). Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους: την «προηλεκτρική» που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, με ομοιώματα και εκμαγεία, καθώς και τη «μεταηλεκτρική» περίοδο που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι τις νεότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ συμπλήρωσε φέτος 25 χρόνια λειτουργίας, και συνεχίζει...

Όλα αυτά τα χρόνια, από την ίδρυσή του το 1990, ως εταιρικό μουσείο, διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, διατηρώντας ζωντανή την ιστορία των τηλεπικοινωνιών της χώρας μας, ερευνώντας, συλλέγοντας καταγράφοντας και εκθέτοντας συλλεκτικά αντικείμενα, αρχεία, φωτογραφίες, τηλεγραφήματα και άλλο υλικό, δημιουργώντας ένα «αφήγημα», που ανανεώνεται συνεχώς.

Επιτραπέζια τηλεφωνική συσκευή (έτος κατασκευής 1910)

Τηλέφωνο Βιομηχανικού Τύπου (1930)

Χειριστήριο Μορσικού Τηλεγραφου (τέλη 19ου αιώνα)

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών κατατάσσεται στην κατηγορία των τεχνολογικών μουσείων, και είναι μέλος του ICOM (International Council of Museums-Ελληνικό Τμήμα).

Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, να συνδέσει μέσα από τις συλλογές και τις ιστορίες που αφηγείται τις τηλεπικοινωνίες με την τεχνολογική, κοινωνική, πολιτιστική ιστορία της χώρας μας, να είναι ένα Μουσείο Ανοιχτό στην κοινωνία.

Ξεδιπλώνοντας την ιστορία

Από τη φωνή στην προμηθεϊκή φωτιά που γέννησε την πυρσεία, στον ήχο του κέρατος, τις χρωματιστές σημαίες στο άφλαστον των πλοίων, την αντανάκλαση των ασπίδων στον ήλιο, το σφύριγμα το κλέφτικο, τα φλάμπουρα, τα μπαϊράκια και τα σήμαντρα των μοναστηριών ... στον ηλεκτρικό τηλέγραφο (1844), το τηλέφωνο (1876), τους δορυφόρους (1960), το πρώτο τηλεοπτικό studio του 1965, το Διαδίκτυο (1969) και το κινητό τηλέφωνο (1973) παρουσιάζονται οι τηλε-επικοινωνιακές επινοήσεις του ανθρώπου, στην προσπάθειά του να υπερκεράσει τα χωρο-χρονικά εμπόδια για μια ασφαλή και γρήγορη επικοινωνία.

Προηλεκτρική εποχή στην Αρχαία Ελλάδα

Οι συλλογές

Οι συλλογές του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού μουσείου στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 4.500 αντικείμενα και πάνω από 15.000 αρχειακό υλικό (τηλεγραφήματα, τηλεφωτογραφίες, έγγραφα κλπ). Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους: την «προηλεκτρική» που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, με ομοιώματα και εκμαγεία, καθώς και τη «μεταηλεκτρική» περίοδο που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι τις νεότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χειροκίνητα τηλέφωνα (τέλη 19ου αι.), μορσικούς τηλέγραφους, οπτικές ίνες, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας (1949), telex, εικονοτηλέφωνα και ένα από τα πρώτα ελληνικά τηλεοπτικά studios (1965).

Άποψη Επιτραπέζιου κερματοδέκτη (1975-80)

Επιτραπέζια τηλεφωνική συσκευή Siemens - έτος κατασκευής 1936

Επιδαπέδιος Μεταλλάκτης

Εκπαιδευτικά προγράμματα και Δράσεις

Το μουσείο έχοντας στο κέντρο του τον επισκέπτη τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και προτείνει πρωτότυπα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους με θέματα εμπνευσμένα από τις συλλογές του. Τα προγράμματα, είναι βασισμένα στην εκπαίδευση-ψυχαγωγία και χρησιμοποιούνται τρόποι όπως το θεατρικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων, η βιωματική και διαδραστική προσέγγιση των εκθεμάτων αλλά και των ιστοριών των τηλεπικοινωνιών έτσι ώστε να γίνει η συμμετοχή μια ευχάριστη εμπειρία για το παιδί και την οικογένεια.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες προτείνονται εικαστικά (ζωγραφική, design, γλυπτική), τεχνολογικά εργαστήρια κυρίως για σχολικές ομάδες καθώς και σύνθετες δράσεις με θέματα όπως τα τηλεγραφήματα, τους δορυφόρους, τους εφευρέτες των τηλεπικοινωνιών, και πολλά άλλα για όλη την οικογένεια ένα σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Ενημερωτικές συναντήσεις και θεατρική παράσταση με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο καθώς και ένα σεμινάριο εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ ολοκληρώνουν φέτος τις προτάσεις του Μουσείου για τους επισκέπτες μας.

Εικαστικό εργαστήρι

Στις μουσειοπαιδαγωγικές δραστηριότητες του Μουσείου εντάσσεται πρόγραμμα καθημερινών ξεναγήσεων σε σχολικές ομάδες, φοιτητές, και μεμονωμένους επισκέπτες.

Όλα τα προγράμματα πραγματοποιούνται ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης.

Επισκεψιμότητα

Φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται για 6η συνεχή χρονιά, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 20.000 συμμετοχές. Την περσινή χρονιά 4.500 άτομα συμμετείχαν στο πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου, και συνεχίζουμε. Οι κρατήσεις για τα προσεχή εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ήδη σε πολύ καλό επίπεδο.

Επίσης, περισσότεροι από 14.000 επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο μουσείο από το Σεπτ.2014-Αυγ.2015, ενώ οι περιοδεύουσες εκθέσεις του μουσείου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσέλκυσαν περισσότερους από 35.000 επισκέπτες.

Το Έργο της τεκμηρίωσης

Πρόσφατη σημαντική δραστηριότητα του Μουσείου αποτελεί το έργο της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης του συνόλου του αρχειακού του υλικού, μια παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές, μέσα από επιστημονική καταγραφή της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

Ψηφιοποίηση- Τεκμηρίωση Συλλογών του Μουσείου

Πρωτέως 25, 145-64 Ν. Κηφισιά, Tηλ.: 210-6201899, Fax: 210-8078119

e-mail: ote-museum@ote.gr