Εφαρμογή φίλτρου οθόνης υπόσχεται καλύτερο ύπνο

Το φως της οθόνης επιδρά διεγερτικά πάνω μας, με λίγα λόγια μας «ξυπνάει» με αποτέλεσμα να επηρεάζει όλο το κύκλο μας. Έχει αποδειχθεί πως το μπλε φως συγκεκριμένα μειώνει την έκκριση μελατονίνης που είναι υπεύθυνη για τον υγιή ύπνο. Γενικά και το φως του δωματίου μπορεί να μειώσει τη μελατονίνη, όμως το μπλε φως συγκεκριμένα συνδέεται και με σοβαρότερες μορφές ασθένειας.
Tetra Images via Getty Images

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα αϋπνίας και είστε εντατικός χρήστης tablet/laptop τις βραδυνές ώρες τότε μπορώ να σας πω 2 πράγματα.

Πρώτον, η αϋπνία σας πιθανόν οφείλεται στην οθόνη της συσκευής σας. Το φως της οθόνης επιδρά διεγερτικά πάνω μας, με λίγα λόγια μας «ξυπνάει» με αποτέλεσμα να επηρεάζει όλο το κύκλο μας. Έχει αποδειχθεί πως το μπλε φως συγκεκριμένα μειώνει την έκκριση μελατονίνης που είναι υπεύθυνη για τον υγιή ύπνο. Γενικά και το φως του δωματίου μπορεί να μειώσει τη μελατονίνη, όμως το μπλε φως συγκεκριμένα συνδέεται και με σοβαρότερες μορφές ασθένειας.

Δεύτερον, στο play store υπάρχουν πολλές εφαρμογές φιλτραρίσματος του μπλε φάσματος. Παρακάτω προτείνω αυτή που χρησιμοποιώ εγώ το Twilight. Το Twilight με βοηθάει καθημερινά να «νυστάζω στην ώρα μου» . Διαθέτει πολλές ρυθμίσεις και μόλις το παραμετροποιήσετε κατάλληλα δε θα χρειαστεί να ξανασχοληθείτε μαζί του. Κάθε που νυχτώνει θα τίθεται σε εφαρμογή το μπλε φίλτρο, ενώ κάθε πρωί η οθόνη θα επιστρέφει στη κανονική της λειτουργία. Στην αρχή ίσως σας πειράξει το απότομο κοκκίνισμα αλλά μόλις το συνηθίσετε δε θα 'χετε πρόβλημα. Τουλάχιστον μπορείτε να δοκιμάσετε.

Αν δε σας αρέσει η εν λόγω εφαρμογή μπορείτε να ψάξετε τον δικό σας «βοηθό ύπνου» στο play store. Η αλήθεια είναι πως δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα τέτοιων εφαρμογών. Είναι πιθανό το φιλτράρισμα μέσω της οθόνης με αυτό το τρόπο να μην είναι αποτελεσματικό αλλά ένα εμπορικό τρικ. Αυτό που δεν αμφισβητείται δε, είναι πως υπάρχουν πάμπολλες αναφορές για την επικινδυνότητα του μπλε φωτός. Υπάρχουν μέχρι και ειδικά γυαλιά για αυτό το σκοπό.

Κλείνοντας και επί της ευκαιρίας θα ήθελα να μη ξεχνάτε τον κανόνα 20/20/20 για τη προστασία των ματιών σας, που λέει ότι κάθε 20 λεπτά κάντε ένα διάλειμμα και κοιτάξτε για 20 δευτερόλεπτα σε απόσταση τουλάχιστον 20 πόδια.

Περισσότερα σχετικά άρθρα μπορείτε να δείτε εδώ.

Δημοφιλή