5 τρόποι εξοικονόμησης της μπαταρίας σας για smartphone

Ακόμη κι αν διαθέτετε την τελευταία λέξης της τεχνολογίας στη συσκευή σας αυτό δεν είναι αρκετό για να δαμάσετε την κατανάλωση της οθόνης χωρίς να κάνετε κάτι. Οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν 5 ίντσες οθόνης με τεράστια ανάλυση και υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Μια μπαταρία με μεγάλη για τα δεδομένα χωρητικότητα δεν είναι αρκετή για να κρατήσει το τηλέφωνο σας πάνω από 1 μέρα με κανονική χρήση. Αν παρατηρήσετε που κατανέμετε η κατανάλωση της μπαταρίας θα διαπιστώσετε ότι τουλάχιστον ένα 30% αφιερώνεται στην οθόνη.
YOSHIKAZU TSUNO via Getty Images

Ακούω διαρκώς χρήστες να διαμαρτύρονται για τη μειωμένη διάρκεια της μπαταρίας του smartphone τους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές συσκευές που πραγματικά διαθέτουν μέτρια διάρκεια ζωής. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως είναι ότι η διάρκεια ζωής δεν καθορίζεται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού/τάμπλετ αλλά από εμάς! Επίσης δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η χωρητικότητα της μπαταρίας (σε mAh) όσο ο προγραμματισμός της συσκευής καθώς και ο επεξεργαστής που χρησιμοποιεί. Για να μην πολυλογούμε πάμε να δούμε 5 εύκολες ρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να παραμετροποιήσουμε ώστε να επιτύχουμε έως και 60% μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας.

1. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης

Ακόμη κι αν διαθέτετε την τελευταία λέξης της τεχνολογίας στη συσκευή σας αυτό δεν είναι αρκετό για να δαμάσετε την κατανάλωση της οθόνης χωρίς να κάνετε κάτι. Οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν 5 ίντσες οθόνης με τεράστια ανάλυση και υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Μια μπαταρία με μεγάλη για τα δεδομένα χωρητικότητα δεν είναι αρκετή για να κρατήσει το τηλέφωνο σας πάνω από 1 μέρα με κανονική χρήση. Αν παρατηρήσετε που κατανέμετε η κατανάλωση της μπαταρίας θα διαπιστώσετε ότι τουλάχιστον ένα 30% αφιερώνεται στην οθόνη. Απλά πηγαίνετε , «Ρυθμίσεις» και στη συνέχεια επιλέξτε την καρτέλα «μπαταρία». Μάλιστα όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε το κινητό/τάμπλετ σας τόσο περισσότερο εκτοξεύεται το ποσοστό αυτό που μπορεί να φτάσει έως και 95% της συνολικής κατανάλωσης.

Συνεπώς η σημαντική κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να θέσουμε τη φωτεινότητα στο 25%. Ναι, τόσο χαμηλά, καλά διαβάσατε. Και αν δυσκολεύεστε να αυξομειώνετε τη φωτεινότητα κάθε τρεις και λίγο μπορείτε να κατεβάσετε μία από τις δεκάδες εφαρμογές ρύθμισης της μπαταρίας. Σε κάθε περίπτωση απενεργοποιήστε το auto-brightness!

2. Know your battery

Οι παλιές μπαταρίες νικελίου ήταν απαραίτητο να αποφορτιστούν στο 0% για να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει με τις σύγχρονες μπαταρίες λιθίου. Στην πραγματικότητα, αποφορτίζοντας πλήρως μια μπαταρία λιθίου δεν είναι και ότι καλύτερο. Προσπαθήστε να κάνετε συχνές και μικρές φορτίσεις. Μπορείτε να αποφορτίσετε τη μπαταρία σας περίπου στο 40% πριν τη φορτίσετε ξανά. Επίσης προσπαθήστε η μπαταρία σας να μην πέφτει κάτω από το 15% της χωρητικότητάς της εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που δεν γίνεται αλλιώς. Μην αφήνετε τη μπαταρία να αποφορτιστεί τελείως.

Προσέχετε τη θερμοκρασία! Το τελευταίο καιρό έγινα μάρτυρας δυο περιπτώσεων που η ζέστη προκάλεσε σοβαρότατη ζημιά σε μπαταρία. Οι σύγχρονες συσκευές τείνουν να υπερθερμαίνονται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μεγάλη και η συσκευή είναι σε ταυτόχρονη χρήση, δηλαδή κλήσεις, εφαρμογές και 3g ανοικτά όλα μαζί.

3. Απενεργοποιήστε τις εφαρμογές που τρέχουν από πίσω

Έχουμε το συνήθειο να εγκαθιστούμε ότι βρούμε μπροστά μας χωρίς να υπολογίζουμε το αντίκτυπο που θα έχει στη μπαταρία μας η κίνηση αυτή. Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις και στη συνέχεια στο μενού διαχείρισης εφαρμογών μπορούμε να δούμε τις διεργασίες που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Απλά «σέρνουμε» στα δεξιά μέχρι να συναντήσουμε την καρτέλα «Εκτελείται/Σε εκτέλεση». Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι τρέχουν ένα σωρό εφαρμογές και διεργασίες οι οποίες καταναλώνουν σημαντική από τη μνήμη RAM του κινητού/τάμπλετ. Θα εκπλαγούμε πόση μνήμη καταναλώνουν εφαρμογές όπως το Facebook, ο καιρός, το google keep, το viber κ.ο.κ. Μπορούμε να κλείσουμε μια εφαρμογή/υπηρεσία χειροκίνητα πατώντας πάνω της και επιλέγοντας «διακοπή».

Μια πιο βολική λύση για το πρόβλημα αυτό είναι να κατεβάσουμε έναν task killer. Υπάρχουν πάμπολλες εφαρμογές που κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά και εμείς δε χρειάζεται να επιλέγουμε ξεχωριστά τι θέλουμε να κλείσουμε. Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να απενεργοποιήσουμε κάτι χρήσιμο όπως διεργασίες συστήματος ή υπηρεσίες Google Play. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι λειτουργία task killer έχουν πλέον και όλα τα antivirus καθώς και άλλες εφαρμογές όπως το Greenify, το Clean master, το DU battery saver και πολλές άλλες.

4. Διαχειριστείτε σωστά το Wi-fi και όχι μόνο

Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να μένουν τα σήματα ανοιχτά. Τι εννοούμε; Ότι GPS-Wifi-4g-Bluetooth απορροφούν τρομερά ποσά ενέργειας! Και όταν μιλάμε και για κινητά προσθέστε και το σήμα της κινητής που όταν είναι αδύναμο έχει ως επίπτωση το τηλέφωνο να αφιερώνει ένα επιπλέον ποσοστό ενέργειας στην ανίχνευση και διατήρησή του. Θεωρούμε δεδομένο ότι τουλάχιστον GPS και Bluetooth τα ενεργοποιείτε μόνο όταν τα χρειάζεστε και ότι παραμένουν απενεργοποιημένα την υπόλοιπη ώρα. Μια καλή λύση για τους χρήστες τάμπλετ κυρίως είναι η λειτουργία πτήσης. Ειδικά όταν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή μετά από ώρες και δε θέλετε να την απενεργοποιήσετε. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση γίνεται από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές. Δηλαδή οι εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο μπορούν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες τοποθεσίας (GPS), διαδίκτυο για την ενημέρωση-ανανέωσή τους (Wi-fi-3g/4g) ή αναζήτηση κοντινών συσκευών (Bluetooth).

5. Απουσία δραστηριότητας οθόνης

Από το μενού των ρυθμίσεων εντοπίστε την επιλογή «απουσία δραστηριότητας οθόνης» ή «λήξη χρονικού ορίου οθόνης» η οποία μπορεί να είναι υπο-επιλογή του μενού «Προβολή» ή «Εμφάνιση». Η ρύθμιση αυτή είναι default στο 1 με 2 λεπτά περιθώριο που θεωρούμε απαγορευτικό, ειδικότερα για τα smartphones που κάθε δευτερόλεπτο ανοιχτής οθόνης κυριολεκτικά μετράει. Η βέλτιστη επιλογή είναι τα 30 δευτερόλεπτα. Πιστεύουμε ότι τα 30 δεύτερα είναι ένα χρονικό όριο που θα εξοικονομήσει αρκετή ενέργεια για τη μπαταρία μας και δε θα μας σπάσει και τα νεύρα να αναβοσβήνουμε την οθόνη!

Δημοφιλή