6 απαραίτητα δωρεάν προγράμματα για Windows

Κάποια στιγμή όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν άδειο από προγράμματα υπολογιστή. Η εγκατάσταση των σωστών εφαρμογών είναι απαραίτητη για τη μετέπειτα πορεία του συστήματος. Ειδικά αν πρόκειται για αρχάριους χρήστες.
girlwparasol/Flickr

Κάποια στιγμή όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν άδειο από προγράμματα υπολογιστή. Η εγκατάσταση των σωστών εφαρμογών είναι απαραίτητη για τη μετέπειτα πορεία του συστήματος. Ειδικά αν πρόκειται για αρχάριους χρήστες. Παρακάτω παρουσιάζω 6 δωρεάν προγράμματα -το καθένα κορυφαίο στο είδος του- που είναι καλό να τα έχουμε κατά νου όταν βρεθούμε σε αυτή τη θέση.

1. Antivirus

To Bitdefender free σαρώνει τα βραβεία τα τελευταία χρόνια βγαίνοντας σταθερά πρώτο σε μετρήσεις ανεξάρτητων εργαστηρίων όπως το Av-test και το Av-comparatives. Αυτό που μου αρέσει στο πρόγραμμα αυτό είναι η αθόρυβη λειτουργία του, δε θα σας ενοχλήσει καθόλου. Επίσης είναι πραγματικά πολύ ελαφρύ-ιδανικό για συστήματα που έχουν μικρή μνήμη RAM. Το μόνο free antivirus που δείχνει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί το Bitdefender είναι το Avira και θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση.

2. Προστασία malware

Για επιπλέον προστασία από κακόβουλα λογισμικά (malware) δεν αρκεί μόνο η παρουσία antivirus. Ο λόγος είναι ότι τα antivirus δεν εντοπίζουν τους διάφορους τύπους κακόβουλων λογισμικών που κυκλοφορούν στο internet. Έτσι προτείνω την εγκατάσταση ενός προγράμματος σαν το διάσημο Malwarebytes .Τα anti-malware προγράμματα λειτουργούν παράλληλα με τα antivirus για επιπλέον προστασία. Συνίσταται να τρέχετε χειροκίνητα μια σάρωση που και που, προκειμένου να εντοπίζονται απειλές που το antivirus δεν εντόπισε.

3. Browser

O browser είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, να βλέπουμε τα mail μας, να παρακολουθούμε βίντεο κτλ. Οι πιο διάσημοι web browsers είναι το Google Chrome, το Mozilla Firefox, ο προεγκατεστημένος Internet Explorer και o Opera. Τα τελευταία χρόνια η μόνη χρήση του Internet Explorer είναι για να κάνουμε λήψη τον Chrome ή τον Firefox και όχι άδικα. Αυτό λέγεται πως αναμένεται να αλλάξει με τον ερχομό των Windows 10. Παρόλο που ο Chrome φημίζεται για τη ταχύτητά του και ο Firefox για τα add-ons/plugins που μπορεί να λάβει, η επιλογή μου είναι ο Opera προϊόν της Νορβηγικής Opera Software ASA. O Opera αποτελεί μια εξαιρετική μέση λύση προγράμματος περιήγησης. Είναι καλύτερος από τον Firefox ενώ τα σκορ του είναι πολύ κοντά στο Google Chrome σε θέματα γραφικών, ταχύτητας και επιδόσεων. Αν λάβουμε υπόψη τα κενά ασφαλείας που έχουν παρουσιαστεί ανά καιρούς στο Chrome καθώς και την υπερβολική χρήση μνήμης όταν έχουμε ανοιχτές πολλές καρτέλες, καταλήγω στην επιλογή του Opera με κλειστά μάτια.

4. Media player

Ο διάσημος VLC media player (πάνω από 1,3 δισ. φορές κατεβασμένο) δεν αργεί να φορτώσει τα αρχεία, δε καταναλώνει πολύ μνήμη RAM, ενώ υποστηρίζει όλες τις μορφές βίντεο. Ωστόσο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που πρέπει να εξετάσουμε. Ο SMPlayer συνεχίζει να λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές και ο BSplayer είναι γρήγορος, ελαφρύς και διαθέτει ενσωματωμένη αναζήτηση υποτίτλων σε όλες τις γλώσσες.

5. Εφαρμογή γραφείου (office)

Word, Powerpoint και excel αποτελούν αναπόσπαστα προγράμματα για τον απλό χρήστη καθώς επιτρέπουν την σύνταξη και επεξεργασία κειμένου, τη διαχείριση λογιστικών φύλλων, βάσεων δεδομένων, παρουσίαση κ.ο.κ. Όμως η σουίτα εφαρμογών γραφείου της Microsoft δεν διατίθεται δωρεάν και έτσι πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικά και ισοδύναμα προγράμματα. Το LibreOffice προσφέρει δωρεάν το δικό του πακέτο Word (Writer), Excel (Calc), Powerpoint (Impress), υποστηρίζει Ελληνική γλώσσα με αυτόματη ορθογραφική διόρθωση και η εμφάνισή του παραπέμπει στα γνωστά μας Microsoft Office.

6. Επεξεργασία εικόνας

Το paint.net διατίθεται δωρεάν και με πολλές δυνατότητες. Είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση και θα ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών που θέλουν να κόψουν εικόνες, να εφαρμόσουν εφέ, φίλτρα κ.ο.κ. Για όποιον θέλει περισσότερες δυνατότητες, ανάλογες του Photoshop, τότε η λύση είναι το πανίσχυρο και επίσης free GIMP.

Δημοφιλή