Τι σημαίνει το «Ναι» στο Δημοψήφισμα

Η πρόταση συμφωνίας είναι μέτρια και θα έχει κόστος στην Ελληνική οικονομία. Αλλά το «όχι» θα φέρει άμεσα το Grexit και την ολική οικονομική καταστροφή, όπως περιγράφω. Η μοναδική διέξοδος είναι ένα ισχυρό «ΝΑΙ». Και γιατί οι πιο πολλοί Έλληνες θέλουν να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, και γιατί το «όχι» θα έφερνε την ολική καταστροφή του Grexit.
Milos Bicanski via Getty Images

Ψήφος «ναι» σημαίνει «ναι» στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το «ναι» είναι η σωστή επιλογή, κατά πολύ καλύτερη από το «όχι»! Γιατί; Απαντώ σαν οικονομολόγος.

1. Το «ναι» εγγυάται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια βελτίωσης της οικονομίας και των θεσμών της και θα αναπτυχτεί ώστε να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Το «ναι» της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης ενισχύει τη σύγκλισή μας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μειώνει την ροπή προς πελατειακές δομές και υψηλή διαφθορά.

3. Το «ναι» εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και δημιουργεί την προοπτική για καλύτερους όρους από τους εταίρους, για ανάπτυξη, και για αναδιάρθρωση του χρέους.

4. Το «ναι» μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πολύ φτηνά (με 2%) όσο δεν μπορούμε να «βγούμε» στις χρηματαγορές. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα σοφά.

5. Το «όχι» θα έφερνε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη και πιθανότατα έξω και από την Ε.Ε. Θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

6. Με «όχι», η χρεοκοπία εντος του ευρώ γίνεται Grexit γιατί η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να την διαχειριστεί. Το σημερινό κλείσιμο των τραπεζών, capital controls, και πλαφόν στις αναλήψεις είναι μόνο η ψιχάλα της καταιγίδας που θα ακολουθητέε με «όχι».

7. Με «όχι» καταρρέουν οι τράπεζες γιατί οι κατάθετες παίρνουν τα χρήματα τους λόγω αβεβαιότητας και γιατί δεν ξέρουν την ισοτιμία της νέας δραχμής και πόσο θα υποτιμηθεί αργότερα. Οι καταθέσεις που μένουν στις τράπεζες μετατρέπονται σε δραχμές και χάνουν μεγάλο μέρος της αξίας τους λογω περαιτέρω υποτίμησης της νέας δραχμής.

8. Με «όχι», η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος συνεπάγεται τη χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων, δραστική μείωση του ΑΕΠ και εκτόξευση της ανεργίας. Τα φορολογικά έσοδα καταρρέουν και το κράτος δυσκολεύεται να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

9. Με «όχι», η νέα δραχμή θα είναι βαθειά υποτιμημένη σε σχέση με το ευρώ, και ο πολίτης θα μπορεί να αγοράζει λιγότερα από τα μισά από όσα αγοράζει σήμερα, δηλαδή θα είναι παρά πολύ φτωχότερος.

10. Με «όχι», η κυβέρνηση θα τυπώνει πληθωριστικό χρήμα εξαλείφοντας την ανταγωνιστικότητα από το αδύναμο νόμισμα και κανοντας τους Έλληνες ακόμα φτωχότερους.

11. Με το «όχι», θα έχουμε ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως φάρμακα και καύσιμα.

12. Με το «όχι», η ύφεση και η λιτότητα θα είναι κατά πολύ χειρότερη από όποια συμφωνία παραμονής στο ευρώ.

13. Με «όχι», η ΕΚΤ δεν θα δίνει επιπλέον ELA στις τράπεζες. Χωρίς χρήματα, οι τράπεζες μένουν κλειστές τουλάχιστον ένα μήνα. Όταν ανοίγουν, συναλλάσσονται σε νέες δραχμές.

14. Σε μια εβδομάδα μετά το «όχι», η ΕΚΤ απαιτεί από τις Ελληνικές τράπεζες τα 120 δισ. που τους δάνεισε προσωρινά. Αυτό συνεπάγεται «κούρεμα» των καταθέσεων, με σημαντικές ζημιές για τους πιο πολλούς κατάθετες. Οι κατάθετες χάνουν από το κούρεμα και χάνουν επιπλέον γιατί παίρνουν υποτιμημένες δραχμές.

Η πρόταση συμφωνίας είναι μέτρια και θα έχει κόστος στην Ελληνική οικονομία. Αλλά το «όχι» θα φέρει άμεσα το Grexit και την ολική οικονομική καταστροφή, όπως περιγράφω. Η μοναδική διέξοδος είναι ένα ισχυρό «ΝΑΙ». Και γιατί οι πιο πολλοί Έλληνες θέλουν να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, και γιατί το «όχι» θα έφερνε την ολική καταστροφή του Grexit.

Πέρα από τους οικονομικούς λόγους για «ναι» υπάρχει και ο εθνικός λόγος. Η εντελώς αδύναμη Ελλάδα μετά το Grexit θα ήταν ένα μικρό κρατίδιο της Μέσης Ανατολής, υποχείριο των ισχυρών δυνάμεων της περιοχής, και ιδίως της Τουρκίας. Δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα.

«ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, «ΝΑΙ» στην Ευρώπη!

Δημοφιλή