Τα μυστικά για έναν επιτυχημένο λογαριασμό στο Instagram

Διάλεξε την κατάλληλη ημέρα και ώρα. Οι καλύτερες ημέρες για να ανεβάσεις φωτό, σύμφωνα με έρευνες, είναι η Τετάρτη, η Πέμπτη και η Κυριακή. *Tip: Το Instagram ακολουθεί πλέον την πολιτική του Facebook. Οι φωτογραφίες με τα περισσότερα likes και comments εμφανίζονται σε υψηλότερη θέση απ' ότι οι υπόλοιπες και δεν ισχύει η χρονολογική σειρά στο news feed. Άρα, θεωρητικά, δεν υπάρχει πλέον καλύτερη ώρα για ποστάρισμα. Ανέβασε τις φωτό σου σε διαφορετικές ώρες για να δεις πότε έχεις καλύτερη ανταπόκριση.
Carl Court via Getty Images

To Instagram θεωρείται το πλέον ανερχόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ξεπέρασε ήδη σε χρήστες το Twitter και βρίσκεται πίσω μόνο από το Facebook.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις για να έχεις περισσότερα likes και (αληθινούς) followers;

-Ανέβασε τις καλύτερες

Αν σκέφτεσαι ν' ανοίξεις λογαριασμό ρίξε μια ματιά στα παλαιότερα αρχεία και άλμπουμ σου. Ξεχώρισε τις καλύτερες φωτό και ανέβασε τες σταδιακά. Αν έχεις ήδη λογαριασμό διάγραψε τις θολές, στραβές και κακοφωτισμένες εικόνες, εκτός αν έχουν κάποια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για σένα.

-Να ποστάρεις μόνο τις δικές σου φωτογραφίες

Αν θέλει κάποιος να δει τέλειες φωτό μπορεί να το κάνει εύκολα μέσω google. Επομένως γιατί να δει τη συλλογή σου;

*Tip: Υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές ,όπως το Tineye, μέσω των οποίων κάποιος μπορεί μέσα σε δευτερόλεπτα να δει αν μια φωτό είναι «κλεμμένη» και από που.

-Μη γίνεσαι spam

Καλό είναι ν' ανεβάζεις μέχρι δύο φωτό την ημέρα. Δώσε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

*Tip: Πολλές φωτό = λιγότερα likes

-Δώσε σημασία στη φωτό προφίλ

Μια όμορφη φωτό τραβάει τα βλέμματα και κάνει αρκετούς Instagrammers να θέλουν να δουν τη συλλογή σου. Συμπλήρωσε μερικά πληροφοριακά στοιχεία για σένα. Όλοι μας θέλουμε να ξέρουμε ότι αυτοί που ακολουθούμε είναι πραγματικοί άνθρωποι και όχι ψεύτικα προφίλ.

*Tip: Μπορείς να μπλοκάρεις άμεσα τους ενοχλητικούς χρήστες. Κάνε κλικ στις τρεις τελίτσες δεξιά από το προφίλ τους και επίλεξε την επιλογή «μπλοκάρισμα».

-Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα και δημοφιλή #hashtags

Σύμφωνα με έρευνες έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρεις likes και νέους followers χρησιμοποιώντας τα σωστά hashtags. Το Instagram επιτρέπει μέχρι 30. Ιδού μερικά από τα πιο δημοφιλή: #love #TagsForLikes #instasize #instapicture #TagsForLikesApp #TFLers#photooftheday #amazing #smile #like4like #look #instalike #igers #picoftheday #instadaily #instafollow #followme#instagood #bestoftheday#colorful

-Φρόντισε να κάνεις tags σε δημοφιλή ελληνικά hubs (σελίδες στο instagram που βραβεύουν φωτογραφίες) π.χ. το #nature_greece. Αυτά βραβεύουν καθημερινά 3-4 φωτό, οπότε η φωτογραφία σου θα γίνει γνωστή σε ευρύτερο κοινό.

*Tip: Γράψε τα hashtags στα σχόλια, αφού ανεβάσεις τη φωτογραφία ώστε να μην εμφανίζονται στο αρχικό κείμενο, αλλιώς φαίνεται άσχημο.

-Μην το παρακάνεις με τις selfies

Η σωστή συνταγή, λένε οι ειδικοί, είναι μια selfie ανά τρεις φωτό. Εξαιρούνται οι celebrities και τα μοντέλα.

-Σύνδεσε το προφίλ σου στο Instagram με το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο ευκολότερος τρόπος να αποκτήσεις (γνήσιους) followers στο Instagram είναι ν' ακολουθήσεις τους φίλους σου στο Facebook. Αρκετοί απ' αυτούς θα σας ακολουθήσουν!

-Να κάνεις πολλά likes και σχόλια

Εκτός από τις φωτό όσων ακολουθείς, στο insta μπορείς να δεις κι άλλες εικόνες από μη followers, αρκεί να πατήσεις το πλήκτρο με τον φακό. Κάνε like και σχόλια σε όσες απ' αυτές σου αρέσουν. Είναι σαν ένα link back στον λογαριασμό σου.

Σύμφωνα με έρευνα αντιστοιχούν 6.1 νέοι followers/100 likes σε αγνώστους.

*Τip: Στους δημοφιλείς χρήστες το ένα like μπορεί να μην γίνει καν αντιληπτό. Κάνε περισσότερα like και σχόλια (ρίξε πρώτα μια ματιά σε παλαιότερες φωτό για να ξέρεις αν απαντούν σε αυτά).

-Διάλεξε την κατάλληλη ημέρα και ώρα

Οι καλύτερες ημέρες για να ανεβάσεις φωτό, σύμφωνα με έρευνες, είναι η Τετάρτη, η Πέμπτη και η Κυριακή.

*Tip: Το Instagram ακολουθεί πλέον την πολιτική του Facebook. Οι φωτογραφίες με τα περισσότερα likes και comments εμφανίζονται σε υψηλότερη θέση απ' ότι οι υπόλοιπες και δεν ισχύει η χρονολογική σειρά στο news feed. Άρα, θεωρητικά, δεν υπάρχει πλέον καλύτερη ώρα για ποστάρισμα. Ανέβασε τις φωτό σου σε διαφορετικές ώρες για να δεις πότε έχεις καλύτερη ανταπόκριση.

- Follow back και unfollow

Μην είσαι ακατάδεκτος-η. Καλό είναι να κάνεις follow όσους σε ακολουθούν και έχουν αξιοπρεπείς φωτογραφίες. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να διατηρήσεις τους νέους σου followers.

*Tip: Με τις ειδικές εφαρμογές για Android και iOS μπορείς να δεις άμεσα όσους σε έχουν κάνει unfollow και να απαντήσεις με το ίδιο νόμισμα.

-Πώς να αποφύγεις τους "ghost followers"

Η μεγάλη «πληγή» του instagram. Υπάρχουν εφαρμογές γι' αυτό σε android και iOS. Μια πρώτη λύση είναι να μην κάνεις follow αυτούς που απλά σε ακολουθούν, αν δεν έχουν κάνει πάνω από ένα like.

Για περισσότερα likes:

-Γίνε πιο δημιουργικός

Σου αρέσουν τα τοπία, τα ηλιοβασιλέματα, οι εικόνες δρόμου, το μίνιμαλ, οι λήψεις σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή τα πορτραίτα;

Προσπάθησε να βρεις το δικό σου στυλ και να το βελτιώνεις σταδιακά.

Μην ανεβάζεις παρόμοιες φωτό στη σειρά.

Π.χ. Είσαι στην παραλία και φωτογραφίζεις το ηλιοβασίλεμα. Μην ανεβάσεις πέντε σερί φωτό από την ίδια γωνία λήψης!

Η γωνία λήψης κάνει τη διαφορά.

Χαμήλωσε την κάμερα (ή το κινητό), πήγαινε κάπου ψηλά με πανοραμική θέα, πλησίασε κοντά στο θέμα.

Ακολούθησε τον κανόνα των τρίτων.

Χώρισε την εικόνα σε δύο νοερές (ή εμφανείς σε ορισμένες φωτογραφικές μηχανές) οριζόντιες και δύο κάθετες γραμμές. Τοποθέτησε το κυρίως θέμα σε ένα από τα τέσσερα ισχυρότερα σημεία (κόκκινες βούλες) και όχι στο κέντρο, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί.

*Tip: Οταν φωτογραφίζεις φρόντισε να τοποθετείς ευθύς εξαρχής το κυρίως θέμα σου σε αυτά τα σημεία.

-Ίσιωσε τον ορίζοντα.

Η θάλασσα είναι πάντα οριζόντια. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι άποψη, είναι φωτογραφικό λάθος!

*Τip: Μπορείς να διορθώσεις τον ορίζοντα μέσω διαφόρων εφαρμογών (ακόμα και του ίδιου του insta). Στους ερασιτέχνες συνιστώ το PXLR. Δωρεάν εφαρμογή με μεγάλες δυνατότητες.

-Θάλασσα, μπλε χρώμα, φωτεινές φωτό και ανθρώπινο στοιχείο = Περισσότερα likes

Eρευνες έχουν δείξει οτι αυτά τα στοιχεία, που αφθονούν στη χώρα μας, αρέσουν πολύ!

-Για καλύτερες selfie

Προσπάθησε να «τραβάς» selfie με ωραίο φυσικό φωτισμό. Οι πιο επιτυχημένες είναι αυτές με ωραίο φόντο, αρκεί να σου κολακεύει το πρόσωπο (όχι μεσημέρι με ντάλα ήλιο π.χ.).

*Tip: Αν είσαι σε εσωτερικούς χώρους, μπορείς να σταθείς μπροστά από ένα παράθυρο με λευκή ημιδιάφανη κουρτίνα. Το ηλιακό φως διαχέεται απαλά και δίνει κολακευτικότερο αποτέλεσμα.

-Επίλεξε το τετράγωνο (1X1) ή το format πορτραίτου (αναλογία 4/5)

Τετράγωνο format (1080 X 1080 pixels)

Το insta, στις ενημερωμένες του εκδόσεις, δίνει πλέον την δυνατότητα ν' ανεβάζεις, όχι μόνο τις κλασικές τετράγωνες φωτογραφίες αλλά σε όποια διάσταση θέλεις και μάλιστα σε υψηλότερη ανάλυση.

*Tip: Προτίμησε το format πορτραίτου (1080 Χ 1350 pixels). Οι φωτό είναι πολύ μεγαλύτερες.

*Tip 2: Απόφυγε να ανεβάζεις τις κλασικές παραλληλόγραμμες φωτό. Φαίνονται πολύ μικρές στο insta!

Landscape format ( 1080 X 566 pixels).

Καλές φωτογραφίες!