Περιμένουμε τη «στροφή» της Κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα που κυβέρνηση οφείλει να πάρει τις οριστικές της αποφάσεις. Να μιλήσει ανοικτά στον Ελληνικό λαό για τις επιλογές που έχει μπροστά της. Πρέπει όμως να πει ολόκληρη την αλήθεια. Εναλλακτικό σχέδιο για την χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας δεν υπάρχει. Και στην δραχμή να πάμε, μνημόνιο θα υπογράψουμε. Όπως έκαναν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία που έχουν δικό τους νόμισμα. Γιατί πολύ απλά η χώρα θα χρειάζεται σκληρό συνάλλαγμα για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της.
ARIS MESSINIS via Getty Images

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε τον Ιανουάριο τη λαϊκή εντολή για την εξεύρεση μιας καλύτερης συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές. Μιας καλύτερης συμφωνίας στο πλαίσιο πάντα της ΕΕ και της συμμετοχής μας στο ενιαίο νόμισμα .

Μετά από πέντε μήνες και μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις στο Eurogroup είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κινείται έξω από τα όρια αυτής της εντολής θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αποφευχθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο.

Η δήθεν «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης έχει μέχρι στιγμής ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα: Να απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες όλες οι προτάσεις της Αθήνας και να βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών μόνο η πρόταση των «θεσμών» με νέα μέτρα ύψους 5 δισ. για να κλείσει η συμφωνία. Για την ιστορία πρέπει να επισημανθεί ότι το e-mail Χαρδούβελη περιελάμβανε μέτρα 925 εκ Ευρώ.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα που Κυβέρνηση οφείλει να πάρει τις οριστικές της αποφάσεις. Να μιλήσει ανοικτά στον Ελληνικό λαό για τις επιλογές που έχει μπροστά της. Πρέπει όμως να πει ολόκληρη την αλήθεια. Εναλλακτικό σχέδιο για την χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας δεν υπάρχει. Και στη δραχμή να πάμε, μνημόνιο θα υπογράψουμε. Όπως έκαναν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία που έχουν δικό τους νόμισμα. Γιατί πολύ απλά η χώρα θα χρειάζεται σκληρό συνάλλαγμα για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της.

Παράλληλα με τη «στροφή» στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα η Κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και με την πραγματική οικονομία. Πρέπει να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες του κρατικισμού, της απαξίωσης των ιδιωτικών επενδύσεων εναντίον του ιδιωτικού τομέα, και της επιστροφής σε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Σε τελική ανάλυση, μεσοπρόθεσμα, το ύψος των μέτρων δεν καθορίζεται από την όποια διαπραγμάτευση αλλά από την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, οφείλει έστω και τώρα να οικοδομήσει μια τίμια σχέση αλληλοσεβασμού με τους εταίρους μας. Το να ζητάμε δανεικά από τους εταίρους και την ίδια ώρα να βγαίνουν πορίσματα αμφίβολης νομικής αξίας σύμφωνα με τα οποία δεν πρέπει να αποπληρώσουμε τα δάνεια που μάς έδωσαν, μόνο ως κοροϊδία εκλαμβάνεται από τους συνομιλητές μας. Οι πολίτες με τη μεγάλη συγκέντρωση της Πέμπτης έστειλαν το μήνυμα τους. Είναι λοιπόν η ώρα η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και να αναμετρηθεί με τις ιστορικές της ευθύνες της αλλά και τις εσωτερικές της παθογένειες και ιδεοληψίες.

Δημοφιλή