Ελληνικό χρηματιστήριο: μια ιστορική από κάθε άποψη συνεδρίαση

Οι αγοραστές είναι ανύπαρκτοι και χιλιάδες επενδυτές δίνοντας εντολές πωλήσεων με κάθε κόστος έχουν κλειδώσει τις μετοχές στο limit down, δηλαδή στο -30% με μεγάλο όγκο ανεκτέλεστων εντολών πώλησης που έφτασε μέχρι και 450 εκατ. μετοχές!

Η σημερινή συνεδρίαση θα μείνει ανεξίτηλη στην ιστορία, ως η μεγαλύτερη πτώση από το 1987! Οι επενδυτές μετά από 25 εργάσιμες μέρες έπρεπε να αποτιμήσουν την πραγματικότητα της μετά-δημοψηφίσματος περιόδου στην χώρα. Αυτό επέφερε δραματικό sell off στην αγορά, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε άνοιγμα με πτώση της τάξης του -22,88% και στις 615,08 μονάδες.

Limit Down στο -30% οι περισσότερες μετοχές

Οι αγοραστές είναι ανύπαρκτοι και χιλιάδες επενδυτές δίνοντας εντολές πωλήσεων με κάθε κόστος έχουν κλειδώσει τις μετοχές στο limit down, δηλαδή στο -30%, με μεγάλο όγκο ανεκτέλεστων εντολών πώλησης που έφτασε μέχρι και 450 εκατ. μετοχές! Οι απώλειες σε κεφαλαιοποίηση στην αγορά της Αθήνας αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 34 εκατ. ευρώ ως τώρα.

Όλες οι τραπεζικές μετοχές άνοιξαν και παραμένουν έως τώρα στο limit down με τους πωλητές να συνωστίζονται, ενώ οι ελάχιστοι αντισυμβαλλόμενοι δεν μπορούν να κάνουν καμία διαφορά.

Η Εθνική καταγράφει πτώση 30% στα 0,84ευρώ, με 18,694 εκατ. τεμάχια προς πώληση.

Η Alpha ξεκίνησε την διαπραγμάτευση από το -29,81% και έχει ανεκτέλεστες εντολές πώλησης που ξεπερνούν τα 108,39 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς άνοιξε στο -30% και τα 0,28 ευρώ με ακόμα 66,962 εκατ. τίτλους προς πώληση.

Η Eurobank καταγράφει απώλειες 29,86% στα 0,1010 με άλλες 138,421 εκατ. μετοχές προς πώληση.

Σοκ και Δέος στα warrants! Δεν έχουν καμία αξία.

Τα warrants λόγω της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορούν να εξασκηθούν, συνεπώς έχουν μηδενική αξία! Το warrant της Alpha bank σήμερα υποχώρησε -99% στα 0,001 ευρώ.

Σταθεροποιείται ο FTSE25 πλην τραπεζών

Οι μη τραπεζικές μετοχές δείχνουν ότι βρήκαν στηρίξεις μετά το αρχικό σοκ καθώς σταδιακά εμφανίζονται αγοραστές.

Ενδεικτικά ο ΟΤΕ από το -30% στο -17%, η MOTOR OIL από -23% στο -11,5%, η ΔΕΗ από -29% στο -22% και ο Μυτιληναίος με πτώση -16,58% από -29,36%.

Αγορά δύο ταχυτήτων!

Η αγορά πλέον διχοτομείται. Οι εγχώριοι επενδυτές, είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν στην αγορά μόνο με τα πιστωτικά υπόλοιπα που κατέχουν στους χρηματιστηριακούς κωδικούς, από χρήματα που δημοκρατούνται σε θυρίδες και μερίσματα. Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι επενδυτές έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες στην αγορά χωρίς να επηρεάζονται από τα capital control.

Απαγόρευση short selling

Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με πρωινή της ανακοίνωση, ανέφερε πως αποφασίστηκε η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Δημοφιλή