Πώς αντέδρασαν οι αγορές στα capital controls

Η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού να διενεργήσει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, για την αποδοχή της πρότασης των πιστωτών καθώς και η επιβολή Capital Control στις Ελληνικές Τράπεζες προκάλεσαν ισχυρή πτώση στις αγορές.
ASSOCIATED PRESS

Η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού να διενεργήσει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, για την αποδοχή της πρότασης των πιστωτών καθώς και η επιβολή Capital Control στις Ελληνικές Τράπεζες προκάλεσαν ισχυρή πτώση στις αγορές.

Στην Ασία, οι ιαπωνικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες σε χαμηλά μίας εβδομάδας, ο Nikkei υποχώρησε κατά 2,9% στις 20.109,95 μονάδες, το οποίο είναι και το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις 19 Ιουνίου.

Απώλειες 2,5% είχαμε και στον ευρύτερο δείκτη Topix που έκλεισε στις 1.624,82 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε στις 4,053 μονάδες με πτώση 3,34%.

Στις υπόλοιπες Ασιατικές αγορές , ο Sensex στην Ινδία κατέγραψε απώλειες 0.60% στις 27,645 μονάδες και ο FTSE STI στην Σιγκαπούρη έκλεισε στις 3,280.18 με -1.23%. Βέβαια μετά το αρχικό σοκ που υπήρχε στο άνοιγμα των αγορών , εμφανίστηκαν αγοραστές και ως αποτέλεσμα μετριάστηκαν οι αρχικές απώλειες, διορθώνοντας σε υψηλότερα επίπεδα.

Σημαντικά έχουν περιοριστεί οι απώλειες στο ευρώ αυτήν την ώρα, μετά τις δηλώσεις του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαπραγμάτευσης». Συγκεκριμένα, το ευρώ αφού βρέθηκε να διολισθαίνει σε χαμηλό ενός μήνα, στα 1,0955 δολάρια τώρα ανακτά την περιοχή των 1,11 δολαρίων.

Σύμφωνα με σχολιασμό από το Bloomberg «Ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητά από τους ψηφοφόρους της να αποφασίσουν για την παραμονή στο ευρώ» .Η κίνηση του ευρώ να έχει άμεση απώλεια 2 σεντς δείχνει πως η αγορά δεν έχει φτιάξει ασπίδα για το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στην Ευρώπη οι αρχικές απώλειες έχουν τεθεί υπό έλεγχο , με σημαντική πτώση όμως. Ειδικότερα στις 15:35 ο Βρετανικός δείκτης FTSE100 υποχωρεί κατά 1,59% στις 6.646 μονάδες, ο Γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 3,01% στις 11.147 μονάδες και ο Γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 3,36% στις 4.848 μονάδες.

Τέλος στην αγορά ομολόγων σημειώθηκε άνοδος περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων των Ελληνικών ομολόγων με απόδοση 37%, αν και πιθανόν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι να περιορίσουν τις συναλλαγές των εγχώριων τραπεζών που διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας.

Δημοφιλή