Ως την άκρη της κλωστής

Αν φανταστούμε τους ήχους, τις λέξεις, τα συναισθήματα σαν δέσμες φωτός, τότε η κάθε μορφή τέχνης είναι ένα πρίσμα. Όταν λοιπόν η δέσμη περνάει μέσα από αυτό διαθλάται, ανακλάται και αναλύεται. Το καθετί μεταμορφώνεται σε κάτι καινούργιο. Αποκτά διαφορετικές διαστάσεις. Το «πλέγμα» είναι λοιπόν ένα παιχνίδι ανακλάσεων. Ο ακροατής λαμβάνει τα σήματα που του στέλνουν οι μελωδίες. Στη συνέχεια όταν γίνει αναγνώστης τα σήματα ανασυντίθενται. Ύστερα γίνεται θεατής και η διαδικασία επαναλαμβάνεται με τελείως εναλλακτικό αποτέλεσμα και πάει λέγοντας.
archive

Αν φανταστούμε τους ήχους, τις λέξεις, τα συναισθήματα σαν δέσμες φωτός, τότε η κάθε μορφή τέχνης είναι ένα πρίσμα. Όταν λοιπόν η δέσμη περνάει μέσα από αυτό διαθλάται, ανακλάται και αναλύεται. Το καθετί μεταμορφώνεται σε κάτι καινούργιο. Αποκτά διαφορετικές διαστάσεις. Το «πλέγμα» είναι λοιπόν ένα παιχνίδι ανακλάσεων. Ο ακροατής λαμβάνει τα σήματα που του στέλνουν οι μελωδίες. Στη συνέχεια όταν γίνει αναγνώστης τα σήματα ανασυντίθενται. Ύστερα γίνεται θεατής και η διαδικασία επαναλαμβάνεται με τελείως εναλλακτικό αποτέλεσμα και πάει λέγοντας. Η ίδια ιστορία «διαβάζεται» διαφορετικά ανάλογα με τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιεί ο κάθε πομπός-καλλιτέχνης και με τα αισθητήρια όργανα που θέτει σε λειτουργία ο δέκτης-θεατής.

Η θεατρική παράσταση «Ως την άκρη της κλωστής» είναι η ιστορία ενός χαρισματικού ζωγράφου, του Παύλου, που κυνηγημένος από τα φαντάσματα του παρελθόντος κρύβεται πίσω από τα χρώματά του. Απέχει από τη ζωή ζωγραφίζοντας. Αυτά που ο κόσμος θεωρεί έργα τέχνης, για τον Παύλο είναι τα αποκυήματα της αδράνειας.

Ψάχνει κάτι πιο αληθινό από την πραγματικότητα μέσα στα όνειρα. Και το βρίσκει. Όταν όμως το όνειρο συγκρούεται με τη ζωή, η μάχη είναι άνιση και ο Παύλος διαλύεται ξανά. Τα φαντάσματα του παρελθόντος, πιο ζωντανά από ποτέ τον περικυκλώνουν και τον φυλακίζουν ξανά στον εαυτό του.

Το έργο βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα που συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο άλμπουμ της κολεκτίβας που μόλις κυκλοφόρησε. Το άλμπουμ συμπληρώνει ένα cd με δέκα τραγούδια και δέκα εικαστικά έργα τέχνης αντίστοιχα.

Το Πλέγμα αποτελείται από τον Παντελή Κυραμαργιό στα κείμενα, τις μουσικές και τους στίχους, την θεατρική ομάδα «Ιδέα» (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) στην σκηνοθεσία της παράστασης και στα βίντεο, τους ζωγράφους-σκηνογράφους Αμαλία Θεοδωροπούλου και Θανάση Φωτεινιά, τους ηθοποιούς Γιώργο Κισσανδράκη και Νάντια Μαργαρίτη που πρωταγωνιστούν στην παράσταση και συνεισφέρουν στη σκηνοθεσία, την Εύα Λαύκα στην ερμηνεία των τραγουδιών και πέντε ακόμα μουσικούς. Στο άλμπουμ «Ως την άκρη της κλωστής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Έναστρον» και την Panik Platinum συμμετέχουν η Γλυκερία, ο Θοδωρής Κοτονιάς και η Σοφία Κουρτίδου.

Δημοφιλή