Καινοτομία: Ο κρυφός «άσσος στο μανίκι» των Πανεπιστημίων μας

Το πανεπιστήμιο λοιπόν φαίνεται πως αλλάζει. Εξελίσσεται και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εποχών διαδραματίζοντας έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Αυτόν της ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της καινοτομίας και της έρευνας δημιουργώντας απτά αποτελέσματα και σε επόμενο στάδιο νέες θέσεις εργασίας.
masondan/Flickr

Όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο μου, από τις αρχές Οκτωβρίου είμαι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Α, και κάτι ακόμα. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου είμαι συνιδρυτής και Υπεύθυνος Ανάπυξης Τεχνολογίας σε ένα startup που ξεκινήσαμε με κάποιους φίλους.

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό λοιπόν ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε την υπηρεσία μας και να αφιερώνουμε σε αυτό μεγάλο μέρος του χρόνου μας ενώ ταυτόχρονα ξεκινήσαμε την αναζήτηση στρατηγικών συνεργατών.

Σε αυτά τα πλαίσια και συζητώντας με τον συνεργάτη και επίσης συνιδρυτή της νεοφυούς μας επιχείρησης Γιάννη Μπάτα (πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), καταλάβαμε αρκετά νωρίς ότι θα χρειαζόμασταν υποστήριξη από ανθρώπους με μεγαλύτερη εμπειρία στις επιχειρήσεις αλλά και ότι έπρεπε να συζητήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να διαμορφώσουμε την τελική ιδέα μας.

Έτσι, πριν καν γραφτούμε στην σχολή δεν διστάσαμε να συναντηθούμε με κάποιους καθηγητές του πανεπιστημίου εξηγώντας τους τι ακριβώς κάνουμε και ζητώντας την βοήθειά τους. Προς μεγάλη μας έκπληξη βρήκαμε απέναντί μας ανθρώπους πρόθυμους να ακούσουν και να βοηθήσουν με όλα τα δυνατά μέσα και το σημαντικότερο: μας ενημέρωσαν για τη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου. Το Athens Center For Entrepreneurship and Innovation. (ACEin)

Πρόκειται για ένα χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει σκοπό να ενισχύσει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Ο χώρος προσφέρει στις νέες επιχειρήσεις υπηρεσίες νομικής, λογιστικής και οικονομικής υποστήριξης, καθώς και υπηρεσίες design, web design, business development, validation και δικτύωσης, ενώ βοηθάει τις ομάδες στην συγγραφή επιχειρηματικού σχεδίου.

Σημαντικότερο όμως από όλα αυτά είναι ότι οι συνεργάτες μου και εγώ έχουμε κερδίσει από τον χώρο πολύ σημαντική γνώση και εμπειρία μέσω των διαφόρων σεμιναρίων που οργανώνει το κέντρο. Επίσης μας έχει δώσει τρομερή βοήθεια μέσω των μεντόρων οι οποίοι έχουν και οι ίδιοι ιδρύσει ήδη 3-4 start ups και καταλαβαίνουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε. Αυτοί μας έδωσαν πολύ σημαντικές συμβουλές και πληροφορίες σε σχέση με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε οι συνεργάτες μου ούτε εγώ περιμέναμε να λάβουμε τέτοια υποστήριξη από το πανεπιστήμιο. Αλλιώς το φανταζόμασταν και δεν μας πέρναγε με τίποτα από τον νου ότι μπορεί να υπάρχει κοινό ενδιαφέρον και προοπτικές για συνεργασία. Επίσης δεν είμαι σίγουρος για το αν θα καταφέρναμε να είμαστε σε τόσο ώριμο στάδιο ως ομάδα και εταιρεία μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς την υποστήριξη του Athens Center For Entrepreneurship and Innovation.

Το πανεπιστήμιο λοιπόν φαίνεται πως αλλάζει. Εξελίσσεται και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εποχών διαδραματίζοντας έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Αυτόν της ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της καινοτομίας και της έρευνας δημιουργώντας απτά αποτελέσματα και σε επόμενο στάδιο νέες θέσεις εργασίας.

Δημοφιλή