Η Θεωρία του Αστέγου

Όπως για παράδειγμα ένας άστεγος στη Νέα Υόρκη δεν παύει να ζει και να ταλαιπωρείται στη ζώνη του δολαρίου στην επικράτεια των ΗΠΑ, έτσι και εμείς για ένα σχετικά μακρύ χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να φυτοζωούμε ημιχρεοκοπημένοι ΜΕΣΑ στο ευρώ, μέχρι να χωνέψουμε αν θέλουμε να βάλουμε τάξη στα πράγματά μας, ή να υποβιβασθούμε στη δραχμή προς «τέρψη» κάποιων γειτόνων μας!
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όμως δεν φαίνεται να είμαστε καθόλου κοντά σε μια συμφωνία για ένα «Μηχανισμό Διάσωσης της Χώρας» μας!

Έχουμε δε αρχίσει να εθιζόμαστε στην αστειότητα ότι και οι 18 Εταίροι μας είναι 'φάουλ', και μόνον εμείς ξέρουμε τι μας γίνεται!

Η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τέσσερα καυτά προβλήματα:

1. Την αποφυγή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας με τη πληρωμή τόκων και χρεολυσίων του Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου-Αυγούστου 'και βλέπουμε'.

2. Την εξασφάλιση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος που θα απαιτήσει όχι μόνο ενίσχυση της ρευστότητάς τους, αλλά και τουλάχιστον €15 διςεκ. νέα μετοχικά κεφάλαια, και ας λένε οι τραπεζίτες πως δήθεν δεν τα χρειάζονται για να μην υποστούν νέες ζημίες οι νυν μέτοχοι.

Οι τράπεζες εξανέμισαν τα κεφάλαιά τους όχι απλά λόγω του κουρέματος / PSI των ομολόγων που κατείχαν, ούτε μόνο λόγω της κακής κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας! Μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στους ίδιους τους τραπεζίτες που αγνόησαν τα best credit practices, δεν έδειξαν τη δέουσα επιμέλεια στους τομείς credit approval και risk management, και μοίρασαν δάνεια σε ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα, σε εταιρείες ελεγχόμενες από τους ίδιους, σε επιχειρηματίες που τα διοχέτευσαν στον εαυτό τους αντί να επενδύσουν, κλπ.

Ήδη η ΕΚΤ έχει χορηγήσει ρευστότητα της τάξης σχεδόν 80 δισεκ ευρώ, ενώ η κεφαλαιακή ανασυγκρότηση των τραπεζών θα απαιτήσει νέες πολύ λεπτές διαπραγματεύσεις με τους Εταίρους μας. Κάποιοι δυστυχώς δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι σημαίνουν όλα αυτά.

3. Το Ασφαλιστικό: δυστυχώς ο συνδυασμός

(1) της γήρανσης του πληθυσμού,

(2) της τοποθέτησης κομματικών ασχέτων (διαχρονικά) ως επικεφαλής στα διάφορα Ταμεία και η αντίστοιχη ερασιτεχνικού επιπέδου διαχείρισή τους,

(3) της ανεργίας και

(4) της αναιμικής οικονομικής δραστηριότητας,

έχει φέρει το ασφαλιστικό σε δεινή κατάσταση! Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που οι αρμόδιοι απλά προσεύχονται η χειροβομβίδα «να σκάσει στα χέρια του επόμενου "αρμόδιου"»

Βέβαια διαβάζω ότι κάποιο ισχυρίζονται ότι η πραγματικότητα είναι καλύτερη από αυτή που φαίνεται ότι περιγράφουν οι αναλογιστικές μελέτες!! Αν είναι έτσι, ας δοθούν αμέσως αυξήσεις στους συνταξιούχους!

4. Την κακή κατάσταση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας! Ας αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες η Κυβέρνηση γιά να γίνει η οικονομία μας «τούρμπο».

Οι Έλληνες της δημιουργίας θέλουν και μπορούν. Έπρεπε εμείς από μόνοι μας να είχαμε δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις υπέρ της δημιουργικότητας, της ευελιξίας και των επενδύσεων, αντί να παρακαλάμε τη κα. Μέρκελ για διευκολύνσεις.

Οι αγκυλώσεις συμβάλλουν στο να συντηρείται το παλιό, το ξοφλημένο, το status quo, αλλά εμποδίζουν τους άξιους, τους ενεργητικούς, τους πιο ικανούς να συμμετέχουν και να αναδείξουν τις δημιουργικές αρετές τους.

Βολεύουν τους ίδιους και τους ίδιους και αποτρέπουν την ανανέωση και την συμμετοχή όσων είναι «απ' έξω»! Παρεμποδίζουν το σύστημα φυσικής «αποχέτευσης» του ξεπερασμένου!

Είναι τόσο γραφειοκρατικό και κρατικο-κεντρικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που οι Ελληνικές επιχειρήσεις έρχονται τελευταίες στην Ευρώπη στους δείκτες εξωστρέφειας -πολύ πίσω από τις Ιρλανδικές, τις Ελβετικές, τις Δανέζικες, τις Βρετανικές κ.α. επιχειρήσεις!

Και όμως τη Κυβέρνηση δεν δείχνει να την απασχολεί η ανάγκη ανόρθωσης του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικότητας, της δημιουργικότητας, των επενδύσεων.

Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις με τους επενδυτές στα μεγαλύτερα πρότζεκτς στη Χώρα μας, δηλ. Αστέρας (πάνω από 1 δισεκ. = το ισοδύναμο 25 εκατομμυρίων μεροκάματων των €50 ευρώ), Αεροδρόμιο Ελληνικού (τουλάχιστον €3 δισεκ. = 60 εκατ. μεροκάματα των €50 ευρώ), ιδιωτικοποίηση και εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων, επένδυση COSCO, Σκουριές, και ΟΠΑΠ βρίσκονται σε αναστάτωση και περνάνε πολύ δυσάρεστα μηνύματα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Η Κυβέρνηση παρά την αριστερή της προδιάθεση, πρέπει να κατανοήσει πως κύριος σκοπός της δεν είναι απλά η αναδιανομή, αλλά η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΟΥΤΟΥ γιά όλους τους πολίτες, ή τουλάχιστον για τους περισσότερους σε ένα κλίμα ομόνοιας.

Χωρίς επιχειρηματική κερδοφορία και επενδύσιμα πλεονάσματα, ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, δημιουργία και μείωση της ανεργίας (και φυσικά ούτε δυνατότητα «αναδιανομής»). Όπως είχε πει ο Σπαρτιάτης στρατάρχης Παυσανίας μετά το θρίαμβο στις Πλαταιές κατά του Μαρδόνιου: «δεν καταλαβαίνω γιατί εισέβαλαν οι Πέρσες στην Ελλάδα! Για να πάρουν τη φτώχεια μας;».

Ο συνολικός πλούτος και τα εισοδήματα δεν αυξάνονται με Προεδρικά Διατάγματα! Ούτε με τις ιστορικά αποτυχημένες συνταγές του κρατισμού, της υπερφορολόγησης όσων δημιουργούν, και της ισοπέδωσης!

Χρειάζεται όμως να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Με δεδομένα τα παραπάνω και τη διαφαινόμενη ακινησία της Κυβέρνησης, όλο και περισσότεροι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες επανέρχονται στη πιθανότητα ενός GREXIT. Μιας καταστροφικής για την Ελλάδα εξόδου από το ευρώ.

Αλλά πριν το GREXIT υπάρχει και ένα προηγούμενο στάδιο. Αυτό του χρεοκοπημένου, του μπατίρη μέσα στο ευρώ!

Όπως για παράδειγμα ένας άστεγος στη Νέα Υόρκη δεν παύει να ζει και να ταλαιπωρείται στη ζώνη του δολαρίου στην επικράτεια των ΗΠΑ, έτσι και εμείς για ένα σχετικά μακρύ χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να φυτοζωούμε ημιχρεοκοπημένοι ΜΕΣΑ στο ευρώ, μέχρι να χωνέψουμε αν θέλουμε να βάλουμε τάξη στα πράγματά μας, ή να υποβιβασθούμε στη δραχμή προς «τέρψη» κάποιων γειτόνων μας!

Είναι κρίμα να μην μπορέσουμε να αναδείξουμε τη νέα Ελλάδα! Την Ελλάδα των Δημιουργών!

Δημοφιλή